Strona 13 z 13

: 2009-08-04, 06:12
autor: harom
Witam,
a_priv pisze:
[ciach]

Poza tym korzystniej jest planować słabsze nastawy (max 12%).

pzdr
Wlasnie eksperymentuje z roznymi drozdzami i nastawami. Ostatnio w celu przetestowania nabylem droga kupna drozdze Turbo zachwalanej przez Was firmy Alcotec. Sa to Alcotec Turbo 48 Hours. Wg opakowania sa one do podwojnego zastosowania. Daja 14% w 48 godzin lub 20% w 5 dni. Nosilem sie z zamiarem przetestowania tej drugiej opcji. Skoro jednak korzystniej planowac jest slabsze nastawy, to jakie sa za i przeciw tego rozwiazania?

Druga kwestia, to ilosc drozdzy przy podwojonej objetosci nastawu. Na wszystkich opakowaniach jest napisane, ze paczka przeznaczona jest na 21l wody i 6 kg cukru. Czy sa jakies za i przeciw by jedna paczke rzucic na 42 l. wody i 12 kg glukozy? Zrobilem taki nastaw dwa razy i wszystko pieknie sie rozlozylo, gramatura na koncu 990, wiec dziala, ale czy przy opkazji nie produkuje jakis nieporzadanych fuzli w nadmiarze?

pozdrawiam z tropikow

: 2009-08-04, 10:08
autor: xaafuun
harom było pisane pare razy, że możesz dla turbo z alcotecu zdublować dawkę wody i drożdży tylko czas fermentacji się wydłuży trochę.

Pzod Rafał

: 2009-08-04, 11:24
autor: harom
Witam,
xaafuun pisze:harom było pisane pare razy, że możesz dla turbo z alcotecu zdublować dawkę wody i drożdży tylko czas fermentacji się wydłuży trochę.

Pzod Rafał
Wiem, ze moge, sam pisalem, ze tak robie. Pytalem jednak czy to nie powoduje zwiekszonego wystepowania nieporzadanych substancji w stosunku do zalecanych na opakowaniu proporcji.

pozdrawiam

: 2009-08-08, 17:53
autor: cieptas
Skoro jednak korzystniej planowac jest slabsze nastawy, to jakie sa za i przeciw tego rozwiazania?
[/quote]
za:
np. jest szybciej :)
mniej zajmuje, chociaz nie do konca ;)
mniej fuzli
mniejsza gestosc, chociaz tu bardziej chodzi o zaciery
przeciw:
np. wiecej ci to zajmuje, chociaz nie do konca ;)
jest wolniej
wiecej fuzli