Gruszki! Co z nimi zrobić?
Gruszki! Co z nimi zrobić?
Witam!
Zanim zacznę temat to chciałbym powiedzieć że trudno znaleźć na tym forum informacje które by były spójne i wyjaśniały mi wszystkie zagadnienia.
Tak więc - mam jedno drzewo gruszek Wiliams i Dwa drzewa Konferencji oraz 500zł-1000zł na aparature.
Potrzebuje kompletny przepis na zacier: jak najmniej niepotrzebnych składników i np. dolewania dodatkowego spirytusu(;/)
Chciałbym nastawić zacier i potem puścić wszysko na aparature.
Druga sprawa - Aparatura:
W tej chwili nie mam nic i proszę o rady co kupić (beczki, chłodnice itd.) z jakiego tworzywa (metal,szkło,drewno) oraz gdzie? Przydadzą się też wady i zalety poszczególnych rozwiązań.
Myśle, że takie informacje przydadzą się wielu osobą.
Pozdrawiam i dziękuje.
Zanim zacznę temat to chciałbym powiedzieć że trudno znaleźć na tym forum informacje które by były spójne i wyjaśniały mi wszystkie zagadnienia.
Tak więc - mam jedno drzewo gruszek Wiliams i Dwa drzewa Konferencji oraz 500zł-1000zł na aparature.
Potrzebuje kompletny przepis na zacier: jak najmniej niepotrzebnych składników i np. dolewania dodatkowego spirytusu(;/)
Chciałbym nastawić zacier i potem puścić wszysko na aparature.
Druga sprawa - Aparatura:
W tej chwili nie mam nic i proszę o rady co kupić (beczki, chłodnice itd.) z jakiego tworzywa (metal,szkło,drewno) oraz gdzie? Przydadzą się też wady i zalety poszczególnych rozwiązań.
Myśle, że takie informacje przydadzą się wielu osobą.
Pozdrawiam i dziękuje.
Mam duże drzewa i owoce które zamieniają się w alkohol jeszcze na drzewie
problem w tym, że poszukuje sprawdzonego przepisu na tacy.
Lecz ważniejsza dla mnie jest rada jaki sprzęt kupić i gdzie bo nie mam nic.
problem w tym, że poszukuje sprawdzonego przepisu na tacy.
Lecz ważniejsza dla mnie jest rada jaki sprzęt kupić i gdzie bo nie mam nic.
Ostatnio zmieniony 2012-11-15, 20:59 przez filipyoyo, łącznie zmieniany 1 raz.
Gość który zamieniał wodę w wino żył ponad 2000 lat temu i
był w tym winie alkohol To było dawno .
Dzisiaj nic się nie zamienia tylko fermentuje i dla Twojej
wiadomości podpowiem Ci że nie zacier , a nastaw .
Co musisz zrobić :
1) rozdrobnić owoce ( poszatkować , zmielić , rozgnieść )
2) zaszczepić drożdżami ( Bayanus aktywne )
3) destylować
O ile 2 pierwsze punkty są proste do zrealizowania , to w trzecim
jest problem , ale będziesz miał co najmniej dwa tygodnie na
zgłębienie tematu.I jak kolega powyżej ,sugeruje szybkie czytanie
ze zrozumieniem .
był w tym winie alkohol To było dawno .
Dzisiaj nic się nie zamienia tylko fermentuje i dla Twojej
wiadomości podpowiem Ci że nie zacier , a nastaw .
Co musisz zrobić :
1) rozdrobnić owoce ( poszatkować , zmielić , rozgnieść )
2) zaszczepić drożdżami ( Bayanus aktywne )
3) destylować
O ile 2 pierwsze punkty są proste do zrealizowania , to w trzecim
jest problem , ale będziesz miał co najmniej dwa tygodnie na
zgłębienie tematu.I jak kolega powyżej ,sugeruje szybkie czytanie
ze zrozumieniem .
Polak potrafi !!!
Re: Gruszki! Co z nimi zrobić?
Nastaw z gruszek nie jest rewelacyjny. Ale jeżeli zrobisz np. wino z jabłek, przedestylujesz na spirytus jabłkowy, wymoczysz w nim wiliamsy i na tym zrobisz żubrówkę, to masz gwarancję, że będzie to najlepsza żubrówka na świecie.filipyoyo pisze: Tak więc - mam jedno drzewo gruszek Wiliams i Dwa drzewa Konferencji oraz 500zł-1000zł na aparature.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości