Nastaw z bananów na drożdżach Spirit ferm Turbo Fruit

Awatar użytkownika
samogoneczek
40%
40%
Posty: 58
Rejestracja: 2012-09-02, 17:00
Lokalizacja: UK - Szkocja

Nastaw z bananów na drożdżach Spirit ferm Turbo Fruit

Post autor: samogoneczek » 2012-10-12, 18:10

Witam.
Zakupiłem od 98% drożdże Spirit ferm Turbo fruit http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=238 i niestety nie wiem jak ich dokładnie użyć aby nie zniszczyć nastawu. Chciałbym zrobić nastaw bananowy. Paczka zawiera 40g drożdży na 25 litrów nastawu, a mój zbiornik na nastaw ma 33 litry. Proszę o instrukcje krok po kroku.

Pozdrawiam i dziękuję.
Czytam i zwiększam wiedzę z każdą minutą.

furman

Post autor: furman » 2012-10-13, 21:44

Ja bym zrobił tak. Banany bym przepuścił przez sokowirowke lub coś w tym stylu. Skoro masz max zbiornik 33 litry. W zależności ile masz bananów, i ile pulpy po zmieleniu z nich wyjdzie zrobił bym roztwór z cukru pomnieszajac ilość wody jako należy użyć o ilość pulpy w oryginalnym przepisie na paczce. I tyle.

Ps. Pisze z telefonu.
Ostatnio zmieniony 2012-10-13, 21:47 przez furman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6980
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-10-13, 21:46

Nie wiem nic o bananach, ale czy ich nie trzeba zatrzeć, będą bez fermentować? Gdzieś na forum było, ale zapomniałem.

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2012-10-13, 21:48

Gdzies czytalem o takim nastawie,pokroic razem z skorkami dodac wody zagotowac dodac enzymy jak przy zacieraniu

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2012-10-13, 23:26


Awatar użytkownika
samogoneczek
40%
40%
Posty: 58
Rejestracja: 2012-09-02, 17:00
Lokalizacja: UK - Szkocja

Post autor: samogoneczek » 2012-10-14, 09:22

Owoców jeszcze nie kupiłem bo nie wiem ile. Nie czekam na żadną promocje bananów. Po prostu chciał bym zrobić jakąś dobrą wódkę smakową i tak pomyślałem o bananach. Sokowirówkę mam więc nie ma problemu. Pytanie tylko ile tych bananów dać? Czy w skórce czy bez? Ile wody i cukru? Mam też blender to może lepiej zrobić papkę w blenderze? Czy może je rozgotować w garnku?

To jest przepis ze stronki 98% przy tych drożdżach:
"Opakownaie liczone jest na łączny nastaw 25 litrów.
Aby uzyskac maksymalne stezenie alkoholu ( ~ 18% ) należy dodać do moszczu owocowego / owoców cukier w ilości 200-300g na każdy litr czyli - 4-6kg cukru. Ilość cukru najlepiej korygować za pomocą winomierza trzy skalowego 5-17%. Dzięki temu precyzyjnie określimy na początku ilość cukru -fruktozy w owocach, a następnie brakującą ilość cukru by uzyskać określone stężenie nastawu po fermentacji. Cukier najlepiej dodać po 48h od początku fermentacji."

Może zrobić w ten sposób:
5 kg bananów rozgotować w skórkach w 18 litrach wody z dwoma kg cukru. Za 2 dni dodać kolejne 2kg cukru rozpuszczone w 1 litrze wody i za kolejne 2 dni znów kolejne 2kg cukru rozpuszczone w litrze wody. Całość powinna mieć około 25 litrów.

Co o tym myślicie?
Czytam i zwiększam wiedzę z każdą minutą.

przemo_07_10
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2009-09-03, 20:29

Post autor: przemo_07_10 » 2012-10-14, 18:20


ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości