Witam.
Zakupiłem od 98% drożdże Spirit ferm Turbo fruit http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=238 i niestety nie wiem jak ich dokładnie użyć aby nie zniszczyć nastawu. Chciałbym zrobić nastaw bananowy. Paczka zawiera 40g drożdży na 25 litrów nastawu, a mój zbiornik na nastaw ma 33 litry. Proszę o instrukcje krok po kroku.
Pozdrawiam i dziękuję.
Nastaw z bananów na drożdżach Spirit ferm Turbo Fruit
- samogoneczek
- 40%
- Posty: 58
- Rejestracja: 2012-09-02, 17:00
- Lokalizacja: UK - Szkocja
Nastaw z bananów na drożdżach Spirit ferm Turbo Fruit
Czytam i zwiększam wiedzę z każdą minutą.
Ja bym zrobił tak. Banany bym przepuścił przez sokowirowke lub coś w tym stylu. Skoro masz max zbiornik 33 litry. W zależności ile masz bananów, i ile pulpy po zmieleniu z nich wyjdzie zrobił bym roztwór z cukru pomnieszajac ilość wody jako należy użyć o ilość pulpy w oryginalnym przepisie na paczce. I tyle.
Ps. Pisze z telefonu.
Ps. Pisze z telefonu.
Ostatnio zmieniony 2012-10-13, 21:47 przez furman, łącznie zmieniany 1 raz.
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
Tu jest coś w tej podobie;
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=19206
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=3252
http://alkohole-domowe.com/forum/wino-b ... nan%C3%B3w
Chodzi o wina ale proporcje te same (możesz dać ciut więcej cukru)
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=19206
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=3252
http://alkohole-domowe.com/forum/wino-b ... nan%C3%B3w
Chodzi o wina ale proporcje te same (możesz dać ciut więcej cukru)
- samogoneczek
- 40%
- Posty: 58
- Rejestracja: 2012-09-02, 17:00
- Lokalizacja: UK - Szkocja
Owoców jeszcze nie kupiłem bo nie wiem ile. Nie czekam na żadną promocje bananów. Po prostu chciał bym zrobić jakąś dobrą wódkę smakową i tak pomyślałem o bananach. Sokowirówkę mam więc nie ma problemu. Pytanie tylko ile tych bananów dać? Czy w skórce czy bez? Ile wody i cukru? Mam też blender to może lepiej zrobić papkę w blenderze? Czy może je rozgotować w garnku?
To jest przepis ze stronki 98% przy tych drożdżach:
"Opakownaie liczone jest na łączny nastaw 25 litrów.
Aby uzyskac maksymalne stezenie alkoholu ( ~ 18% ) należy dodać do moszczu owocowego / owoców cukier w ilości 200-300g na każdy litr czyli - 4-6kg cukru. Ilość cukru najlepiej korygować za pomocą winomierza trzy skalowego 5-17%. Dzięki temu precyzyjnie określimy na początku ilość cukru -fruktozy w owocach, a następnie brakującą ilość cukru by uzyskać określone stężenie nastawu po fermentacji. Cukier najlepiej dodać po 48h od początku fermentacji."
Może zrobić w ten sposób:
5 kg bananów rozgotować w skórkach w 18 litrach wody z dwoma kg cukru. Za 2 dni dodać kolejne 2kg cukru rozpuszczone w 1 litrze wody i za kolejne 2 dni znów kolejne 2kg cukru rozpuszczone w litrze wody. Całość powinna mieć około 25 litrów.
Co o tym myślicie?
To jest przepis ze stronki 98% przy tych drożdżach:
"Opakownaie liczone jest na łączny nastaw 25 litrów.
Aby uzyskac maksymalne stezenie alkoholu ( ~ 18% ) należy dodać do moszczu owocowego / owoców cukier w ilości 200-300g na każdy litr czyli - 4-6kg cukru. Ilość cukru najlepiej korygować za pomocą winomierza trzy skalowego 5-17%. Dzięki temu precyzyjnie określimy na początku ilość cukru -fruktozy w owocach, a następnie brakującą ilość cukru by uzyskać określone stężenie nastawu po fermentacji. Cukier najlepiej dodać po 48h od początku fermentacji."
Może zrobić w ten sposób:
5 kg bananów rozgotować w skórkach w 18 litrach wody z dwoma kg cukru. Za 2 dni dodać kolejne 2kg cukru rozpuszczone w 1 litrze wody i za kolejne 2 dni znów kolejne 2kg cukru rozpuszczone w litrze wody. Całość powinna mieć około 25 litrów.
Co o tym myślicie?
Czytam i zwiększam wiedzę z każdą minutą.
-
- 10%
- Posty: 19
- Rejestracja: 2009-09-03, 20:29
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości