Jak zrobić RUM domowym sposobem?
To jest najtańsza melasa trzcinowa, na rynku. Tak zwana kozia, ponieważ jest przeterminowana, i sprzedawca napisał, że można nią karmić zwierzęta gospodarskie. Ale rum wychodzi z niej dobry.
Masz tu link, do tematu ze sklepami, gdzie można kupić melasę trzcinową: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 179#126179
Masz tu link, do tematu ze sklepami, gdzie można kupić melasę trzcinową: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 179#126179
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
Kamal proszę, nie podawaj linku do wielu innych linków, które w większości prowadzą do wielu różnych produktów nie związanych z rumem, a do ziół czy herbatek, a część z linków nie działa.
Podaj mi jeden link do tej melasy i tyle.
Podaj mi jeden link do tej melasy i tyle.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Mr.R, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
http://visvitalis.com.pl/pl/p/Melasa-tr ... 500g-/1297
Nie jest najtańsza, ale powinna być dobra - czekam na dostawę.
http://www.mikroorganizmy-sklep.pl/mela ... -p-53.html
i kozia: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=7658530
Nie jest najtańsza, ale powinna być dobra - czekam na dostawę.
http://www.mikroorganizmy-sklep.pl/mela ... -p-53.html
i kozia: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=7658530
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Ta melasa, z Allegro jest najtańsza.
Masz tu melasę, trochę tańszą od tej z mikroorganizmów: http://www.emgreen.pl/39,melasa-poj.-1-l.html
Masz tu melasę, trochę tańszą od tej z mikroorganizmów: http://www.emgreen.pl/39,melasa-poj.-1-l.html
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
Popełniłem nastaw sposobem Radius nr1 w proporcjach na 45L do fermentacji wrzuciłem 2 opakowania płynnego węgla. NIe mam sprzętu pot still. Zrezygnowałem z części OLM. wysypałem ponad połowe sprężynek. Założyłem bezpośrednio głowice Młot Thora. Po wyrzaniu 60 min i odebraniu kropelkowym 300ml przedgonów zacząłem odbiór bez refluxu, sterowanie grzałką. Po skończonej pracy sprzątanie. Oddzielam Katalizator od kega, wącham dunder i to co zauważyłem na uszczelce od kega zaniepokoiło mnie. Na wilgotnej uszczelce płwyała jakaś metaliczna substancja koloru cyny... Wsypałem miedź do słoja i zalałem wodą. Po chwili za powierzchnie wypłynęły resztki tej metalicznej substancji. Czy ktoś ma pomysł co to może być i czy mój destylat jest bezpieczny...? Zamierzam rozmajać do 50% na 3dni potym spiricol na następne 3 dni (mieszanie), dalej bibuła, 45% + płatki + laski wanilli i minimum 6 miesięcy. Jeśli destylat ma negatywny wpływ na zdrowie (krótko lub długofalowo) to szkoda następnych zabiegów na to.
Re:
Czy z drugiego i kolejnych nastawow tez zostawiamy dunder i dajemy do każdego następnego?
To proces ciągły?
Jak długo mogę taki dunder przechować?
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Tak proces jest ciągły i za każdym razem dodajemy dunder z wcześniejszej destylacji. To jest sour mash. To jest analogiczna metoda jak przy ŁKZWJ. Ja maks trzymałem dwa tygodnie, ale chyba ktoś tutaj pisał o trzymaniu o wiele dłużej. Trzeba tylko bardzo dbać by nie zakazić go.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Hori - koło roku trzymałem dunder, a zakażenie to ciekawe doznania w destylacie mogą być.
Tu trochę jest na temat: viewtopic.php?p=112072#p112072 Można np. zawekować w czterolitrowe słoje i wtedy czas nie ma znaczenia.
Tu trochę jest na temat: viewtopic.php?p=112072#p112072 Można np. zawekować w czterolitrowe słoje i wtedy czas nie ma znaczenia.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
O właśnie, fajnie że Waldi o tym mówisz. Ty to masz z nas największe doświadczenie i wiedzę o produkcji rumu.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Dzieki za rady.
Poki co mam nastaw wg przepisu producenta drozdzy, powinienem trzymac do srody rana, ale dzis sprawdzilem blg i zdecydowalem dodac troche syropu.
Fermentacja idzie na calego..
Roku moze trzymac nie bede, ale okolo miesiaca.
Odezwe sie po procesie zasadniczym.
Poki co mam nastaw wg przepisu producenta drozdzy, powinienem trzymac do srody rana, ale dzis sprawdzilem blg i zdecydowalem dodac troche syropu.
Fermentacja idzie na calego..
Roku moze trzymac nie bede, ale okolo miesiaca.
Odezwe sie po procesie zasadniczym.
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
No dobra, poniewaz mam tylko maly alembik, musze robic w porcjach. Puscilem wlasnie troche na probe i.. ani troche nie ma zapachu rumu... czy zapach w calosci pochodzi od ziol i przypraw? Czy destylat nie powinien miec specyficznego zapachu?
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Od destylatu do rumu daleka droga. Destylat nie pachnie jak Kapitan Morgan czy Bacardi. Destylat zbożowy też nie pachnie whiskaczem z górnej półki. Teraz potrzeba dojrzewania trunku.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości