Witam.
W tym roku mam problem z rumem. W pierwszej fazie zrobiłem nastaw z samej melasy - Kolumbijska. W drugiej dodałem do dundru cukru trzcinowego na początek około 15kg na 100 litrów + drożdże. Zmierzyłem cukier - 13 stopni BRIX. Przez tydzień nic nie ruszyło, dlatego dodałem jeszcze drożdży (około połowę porcji) drugi tydzień i znowu nic. Dzisiaj skosztowałem nastaw, jest lekko kwaśny. Jak to uratować? Pirosiarczyn potasu?
Jak zrobić RUM domowym sposobem?
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Po tak zadanym pytaniu nie spodziewaj się precyzyjnych odpowiedzi. Podałeś za mało danych.
Próbowałeś czy mierzyłeś dunder przed dodaniem cukru? Cukier dałeś do samego dundru, czy rozcieńczonego wodą? Prawdopodobnie ph nie pozwala drożdżom na pracę. Na próbę wziąłbym z litr nastawu, rozcieńczył go wodą i poczekał z dzień, dwa, jak nie ruszy, to można dodać szczyptę drożdży, albo lepiej troszkę pracującego nastawu - taką "matkę drożdżową".
Próbowałeś czy mierzyłeś dunder przed dodaniem cukru? Cukier dałeś do samego dundru, czy rozcieńczonego wodą? Prawdopodobnie ph nie pozwala drożdżom na pracę. Na próbę wziąłbym z litr nastawu, rozcieńczył go wodą i poczekał z dzień, dwa, jak nie ruszy, to można dodać szczyptę drożdży, albo lepiej troszkę pracującego nastawu - taką "matkę drożdżową".
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Dundr był całkiem "świeży" w ciągu 4 dni od przepędzenia melasy zrobiłem nastaw. Dundru nie mierzyłem ale rozcieńczyłem go wodą. Do 120 litrów dolałem około 100 litrów wody.
Jeśli miernik dobrze pokazuje to PH jest w zależności od beczki 4.8 do 5.0.
Jeśli miernik dobrze pokazuje to PH jest w zależności od beczki 4.8 do 5.0.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości