Cała prawda o glukozie (Dextrozie)
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Glukoza jest w postaci krystalicznej i rozpuszcza się w wodzie endotermicznie co dodatkowo obniża temperaturę nastawu. Warto o tym pamiętać ustalając temperaturę startową dla danego typu drożdży.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Sypię glukozę z wora na część wody później dopełniam (mniej się pyli) .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Na 25kg glukozy wystarczy 1paczka drożdży i max 80l wody, trzeba również pamiętać ,szybki999 pisze:25kg glukozy 100l wody 2x alco 48H beczka 120L ruszyły po około 3-4 dniach.
Cukier ruszył następnego dnia ale może dlatego ze wodę podgrzewałem żeby go rozpuścić i była cieplejsza.
Glukoze rozpuszcza się znacznie łatwiej bo jest sproszkowana.
żeby przed podaniem drożdży, temperatura nastawu nie przekraczała 30*...
ps.modzi , gdzieś wsiąkł mój post z cytatem od
zor-ro1970 , bo nie przypominam sobie , żebym go wygaszał....
pzdr
Ja wyleczyłem się ze stężonych nastawów także nie żałuję wody.
Ostatnio zmieniony 2013-02-17, 00:13 przez szybki999, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Panowie stężony nastaw to powyżej 22-23 Blg. Na sąsiednim forum opisałem jak różne szczepy drożdży i glukoza. Nastawy powyżej 13-14% wydłużają nawet 3 krotnie czas fermentacji. Alcotec 23%- 21 kg glukozy pracował 28 dni!!!oczywiście przy proporcji 1,7 litra wody na 1 kg glukozy, a przy 3-1 to 6 dni!!!
Mój nastaw przerobiony w 11 dni na -4 Blg. Nastaw to>temp 21sC,beczka okryta kurtką, 18kg glukozy +45,2 wody + Alko 48H=19%, ale następne już chyba tak wysokie stężenia nie będę robił.
Mój nastaw jest do kega 30l podzielone na dwa rzuty i później wszystko jeszcze raz na gotowo
Mój nastaw jest do kega 30l podzielone na dwa rzuty i później wszystko jeszcze raz na gotowo
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Wiec uśredniając cukier woda stosunek 1- 3.7, glukoza- woda stosunek 1-3 i tego się trzymać.
Ostatnio zmieniony 2013-03-26, 19:42 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo często stosowane są nastawy na drożdżach T24 czy T48 z 12kg cukru i 36-40l wody. Głównie chodzi o to aby mieściło się na raz do 50l kega.
Załóżmy, że stosunek 1-3,7 to 12kg cukru plus 44,4l wody daje około 51,6l nastawu.
Nawet po klarowaniu zostanie za dużo na jedno gotowanie w 50l zbiorniku.
Załóżmy, że stosunek 1-3,7 to 12kg cukru plus 44,4l wody daje około 51,6l nastawu.
Nawet po klarowaniu zostanie za dużo na jedno gotowanie w 50l zbiorniku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Dzis sprawdzałem Blg mojego najmocniejszego nastawu i wynosi -1 jeszcze lekko pracuje. Nastaw to 18kg glukoza + 41,2L woda co razem daje 52l nastawu do podzielenia na keg 30l. Glukozówka nastawiona 21.03. Stosunek wody do glukozy wynosi 2,28- przy ujemnym Blg około -4 mozna się spodziewać nastawu przepracowanego na około 20% wyliczając 20*17*52=17680g glukozy gdzie 20 tj%*17 stałe(nie pamiętam czego się tyczy, ale tak oblicza się dany % na daną ilość nastawu przy winach)*52l nastawu który chcemy uzyskać i w ten sposób otrzymuję potrzebną ilość cukru czy też glukozy na dany %.
Ilość cukru na dany %:
14%-241g/l
15%-258g/l
16%-275g/l
17%-292g/l
18%-309g/l....
Przy moim nastawie jest 17680g glukozy dzielimy na 52l ilość nastawu i daje nam wynik 340g/l tj. około 20% po przerobieniu całości.Piszę bo niektórzy pytają jak wyliczyć Blg na dany % przypominając że 10g cukru/glukozy w 1l wody to 1Blg.
Ilość cukru na dany %:
14%-241g/l
15%-258g/l
16%-275g/l
17%-292g/l
18%-309g/l....
Przy moim nastawie jest 17680g glukozy dzielimy na 52l ilość nastawu i daje nam wynik 340g/l tj. około 20% po przerobieniu całości.Piszę bo niektórzy pytają jak wyliczyć Blg na dany % przypominając że 10g cukru/glukozy w 1l wody to 1Blg.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości