Cała prawda o glukozie (Dextrozie)

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-02-07, 22:14

Co i jak nastawileś?
OLO 69

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-02-07, 23:31

szybki999 jakie drożdże jaka proporcja wody do glukozy>>>Jedna Paczka Moskva czy Alcotec48 cały worek przeraba w 6 dni, coś spaprałeś
\

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2013-02-10, 00:13

25kg glukozy 100l wody 2x alco 48H beczka 120L ruszyły po około 3-4 dniach.
Cukier ruszył następnego dnia ale może dlatego ze wodę podgrzewałem żeby go rozpuścić i była cieplejsza.
Glukoze rozpuszcza się znacznie łatwiej bo jest sproszkowana.

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2013-02-10, 09:24

Glukoza jest w postaci krystalicznej i rozpuszcza się w wodzie endotermicznie co dodatkowo obniża temperaturę nastawu. Warto o tym pamiętać ustalając temperaturę startową dla danego typu drożdży.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-02-10, 09:37

Ja najpierw wsypuję glukozę do beczki a dopiero później dolewam wody, doprowadzając nastaw do temp. około 25°C i wtedy dodaję drożdże turbo.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2013-02-10, 10:36

Sypię glukozę z wora na część wody później dopełniam (mniej się pyli) :D .
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
zaciapa
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-03-17, 10:16

Post autor: zaciapa » 2013-02-10, 13:07

szybki999 pisze:25kg glukozy 100l wody 2x alco 48H beczka 120L ruszyły po około 3-4 dniach.
Cukier ruszył następnego dnia ale może dlatego ze wodę podgrzewałem żeby go rozpuścić i była cieplejsza.
Glukoze rozpuszcza się znacznie łatwiej bo jest sproszkowana.
Na 25kg glukozy wystarczy 1paczka drożdży i max 80l wody, trzeba również pamiętać ,
żeby przed podaniem drożdży, temperatura nastawu nie przekraczała 30*...

ps.modzi , gdzieś wsiąkł mój post z cytatem od
zor-ro1970 , bo nie przypominam sobie , żebym go wygaszał....

pzdr

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2013-02-16, 20:54

Ja wyleczyłem się ze stężonych nastawów także nie żałuję wody.
Ostatnio zmieniony 2013-02-17, 00:13 przez szybki999, łącznie zmieniany 1 raz.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-03-26, 18:27

Panowie stężony nastaw to powyżej 22-23 Blg. Na sąsiednim forum opisałem jak różne szczepy drożdży i glukoza. Nastawy powyżej 13-14% wydłużają nawet 3 krotnie czas fermentacji. Alcotec 23%- 21 kg glukozy pracował 28 dni!!!oczywiście przy proporcji 1,7 litra wody na 1 kg glukozy, a przy 3-1 to 6 dni!!!

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-03-26, 18:54

Mój nastaw przerobiony w 11 dni na -4 Blg. Nastaw to>temp 21sC,beczka okryta kurtką, 18kg glukozy +45,2 wody + Alko 48H=19%, ale następne już chyba tak wysokie stężenia nie będę robił.

Mój nastaw jest do kega 30l podzielone na dwa rzuty i później wszystko jeszcze raz na gotowo
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-03-26, 18:56

Stężony nastaw to zły pomysł. Więcej fuzli i innych świństw. Wódka ma nieciekawy posmak.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-03-26, 19:27

Wiec uśredniając cukier woda stosunek 1- 3.7, glukoza- woda stosunek 1-3 i tego się trzymać.
Ostatnio zmieniony 2013-03-26, 19:42 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2013-03-26, 19:40

Bardzo często stosowane są nastawy na drożdżach T24 czy T48 z 12kg cukru i 36-40l wody. Głównie chodzi o to aby mieściło się na raz do 50l kega.
Załóżmy, że stosunek 1-3,7 to 12kg cukru plus 44,4l wody daje około 51,6l nastawu.
Nawet po klarowaniu zostanie za dużo na jedno gotowanie w 50l zbiorniku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-03-27, 09:22

Ja swojego czasu przy zbiorniku 50 litrowym stosowałem 11 kg cukru i 41 litrów wody, miesciło sie spokojnie

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-03-28, 20:56

Dzis sprawdzałem Blg mojego najmocniejszego nastawu i wynosi -1 jeszcze lekko pracuje. Nastaw to 18kg glukoza + 41,2L woda co razem daje 52l nastawu do podzielenia na keg 30l. Glukozówka nastawiona 21.03. Stosunek wody do glukozy wynosi 2,28- przy ujemnym Blg około -4 mozna się spodziewać nastawu przepracowanego na około 20% wyliczając 20*17*52=17680g glukozy gdzie 20 tj%*17 stałe(nie pamiętam czego się tyczy, ale tak oblicza się dany % na daną ilość nastawu przy winach)*52l nastawu który chcemy uzyskać i w ten sposób otrzymuję potrzebną ilość cukru czy też glukozy na dany %.

Ilość cukru na dany %:
14%-241g/l
15%-258g/l
16%-275g/l
17%-292g/l
18%-309g/l....

Przy moim nastawie jest 17680g glukozy dzielimy na 52l ilość nastawu i daje nam wynik 340g/l tj. około 20% po przerobieniu całości.Piszę bo niektórzy pytają jak wyliczyć Blg na dany % przypominając że 10g cukru/glukozy w 1l wody to 1Blg.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości