Cała prawda o glukozie (Dextrozie)
-
- 10%
- Posty: 15
- Rejestracja: 2012-12-31, 12:43
Witam. Dodam tu swoje ostatnie doświadczenia początkującego destylera. Jak dotąd dwa razy przerabiałem glukozę: raz 8kg + 25l wody + paczka T3, drugi raz 12kg + 30l wody + paczka T3. W pierwszym przypadku grzybki sprawiły się w dwa dni, a po destylacji otrzymałem prawie 4 litry 96%. W drugim przypadku było mniej różowo. Grzybki pracowały 4 dni, a do tego akurat przyszły upały. W pomieszczeniu było 30 stopni i być może drożdże się przegrzały? Zatrzymały pracę na blg -2, a w smaku wyraźnie było jeszcze czuć słodycz, jak lipne winko. Wynik końcowy 5 litrów 96%
-
- 101%
- Posty: 1261
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
-
- 10%
- Posty: 15
- Rejestracja: 2012-12-31, 12:43
Mierzyłem. Balingomierz pokazywał 22. Chętnie dałbym więcej wody, tylko posiadane naczynie na to nie pozwala. Jeszcze jedno co mi się przypomina: w drugim, bardziej stężonym nastawie drożdże dużo dłużej startowały do pracy. W pierwszym zaczęły szumieć już po niecałej godzinie, a w drugim trawało to kilka godzin.
Panowie mam pytanko, czy przerobiony nastaw z glukozy też powinien być krystaliczny?
Pytam, ponieważ nastawiłem pierwszy raz z glukozy Blg -4 i tak stoi 5 dzień i dalej jest mętne nic się nie klaruje.
Pytam, ponieważ nastawiłem pierwszy raz z glukozy Blg -4 i tak stoi 5 dzień i dalej jest mętne nic się nie klaruje.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Mój pierwszy nastaw z glukozy, który zrobiłem po zakończeniu fermentacji zmuszony byłem zostawić na ponad dwa tygodnie "bez opieki" i w tym czasie ślicznie się sklarował, ale po zakończeniu pracy zlałem go znad osadu i akurat do przeźroczystych balonów po wodzie. Po kilkunastu dniach był czyściutki i można było spokojnie przez balon z nastawem czytać gazetę.
Ryby łowię.
Więc tak, wymieszałem porządnie wiertarką z mieszadłem, wystawiłem na balkon, stoi tam już dwa dni i nie ma żadnego efektu. To już jest tydzień jak ustała fermentacji.
Dziwi mnie to dlatego, ponieważ nam też nastaw na cukrze, który dwa dni temu osiągnął Blg -4, trzymany jest w pomieszczeniu o temp. około 25°C i on już się ładnie klaruje +/- 2 dni i w rurę pójdzie.
Dziwi mnie to dlatego, ponieważ nam też nastaw na cukrze, który dwa dni temu osiągnął Blg -4, trzymany jest w pomieszczeniu o temp. około 25°C i on już się ładnie klaruje +/- 2 dni i w rurę pójdzie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości