Strona 3 z 3

: 2013-05-29, 10:03
autor: neopsotnik
Witam. Dodam tu swoje ostatnie doświadczenia początkującego destylera. Jak dotąd dwa razy przerabiałem glukozę: raz 8kg + 25l wody + paczka T3, drugi raz 12kg + 30l wody + paczka T3. W pierwszym przypadku grzybki sprawiły się w dwa dni, a po destylacji otrzymałem prawie 4 litry 96%. W drugim przypadku było mniej różowo. Grzybki pracowały 4 dni, a do tego akurat przyszły upały. W pomieszczeniu było 30 stopni i być może drożdże się przegrzały? Zatrzymały pracę na blg -2, a w smaku wyraźnie było jeszcze czuć słodycz, jak lipne winko. Wynik końcowy 5 litrów 96%

: 2013-05-29, 16:39
autor: wawaldek11
W drugim przypadku miałeś dużo wyższe Blg - glukozy dałeś 50% więcej, a wody tylko 20%. Aby zachować poprzednie proporcje wody powinno być 37,5l.
A mierzyłeś Blg początkowe?

: 2013-05-31, 09:26
autor: neopsotnik
Mierzyłem. Balingomierz pokazywał 22. Chętnie dałbym więcej wody, tylko posiadane naczynie na to nie pozwala. Jeszcze jedno co mi się przypomina: w drugim, bardziej stężonym nastawie drożdże dużo dłużej startowały do pracy. W pierwszym zaczęły szumieć już po niecałej godzinie, a w drugim trawało to kilka godzin.

: 2013-12-02, 20:41
autor: duureex
Panowie mam pytanko, czy przerobiony nastaw z glukozy też powinien być krystaliczny?
Pytam, ponieważ nastawiłem pierwszy raz z glukozy Blg -4 i tak stoi 5 dzień i dalej jest mętne nic się nie klaruje.

: 2013-12-02, 21:35
autor: zbynio
Mój pierwszy nastaw z glukozy, który zrobiłem po zakończeniu fermentacji zmuszony byłem zostawić na ponad dwa tygodnie "bez opieki" i w tym czasie ślicznie się sklarował, ale po zakończeniu pracy zlałem go znad osadu i akurat do przeźroczystych balonów po wodzie. Po kilkunastu dniach był czyściutki i można było spokojnie przez balon z nastawem czytać gazetę. :mrgreen:

: 2013-12-02, 22:29
autor: OLO 69
duureex pisze: i tak stoi 5 dzień i dalej jest mętne nic się nie klaruje.
Wstaw do zimnego pomieszczenia, albo np. na dwór. Sklaruje się szybko.
Pzdr.

: 2013-12-03, 14:07
autor: Brzydal
A jeszcze wcześniej dobrze zamieszaj by odgazowało.

: 2013-12-05, 11:34
autor: duureex
Więc tak, wymieszałem porządnie wiertarką z mieszadłem, wystawiłem na balkon, stoi tam już dwa dni i nie ma żadnego efektu. To już jest tydzień jak ustała fermentacji.
Dziwi mnie to dlatego, ponieważ nam też nastaw na cukrze, który dwa dni temu osiągnął Blg -4, trzymany jest w pomieszczeniu o temp. około 25°C i on już się ładnie klaruje +/- 2 dni i w rurę pójdzie.