Zapach nastawu

mirek42
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2012-02-26, 15:07

Zapach nastawu

Post autor: mirek42 » 2012-11-13, 16:57

Witam wszystkich serdecznie! Nastawiłem 2 nastawy po 25 litrów, każdy z 6 kg cukru i paczki drożdży TURBO 24H PURE -jeden nastaw pachnie normalnie natomiast drugi strasznie śmierdzi zgniłymi jajami. Zastanawiam się co może być nie tak? Może macie jakieś sugestie?czy śmierdzący nastaw można dać na kolumnę? Proszę o podpowiedzi.

[ Komentarz dodany przez: OLO 69: 2012-11-13, 17:13 ]
Temat zaczynamy z dużej litery. Dodatkowo zrobiłeś nie zacier tylko nastaw. Post został poprawiony.
Ostatnio zmieniony 2012-11-14, 09:38 przez mirek42, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
LYMIX
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2012-03-24, 13:01

Post autor: LYMIX » 2012-11-13, 18:09

Witam
Mirek ja myślę że ten 2-gi nastaw zaraził Ci się jakimiś bakteriami, poszukaj na forum jest tam opisany taki przypadek. Możliwe że miałeś źle umyty balon, albo coś w wodzie. I chyba raczej już go nie uratujesz jak śmierdzi siarkowodorem ...
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4208
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2012-11-13, 19:07 przez LYMIX, łącznie zmieniany 1 raz.
Qui rogat, non errat

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2012-11-13, 18:54

Kolego spróbuj porządnie przewietrzyć ten nastaw czyli przelewaj kilkakrotnie z pojemnika do pojemnika.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2012-11-13, 23:27

Witam.
Kolegożanko :) , istnieje preparat pod nazwą KUPZIT, który służy do wiązania siarki przede wszystkim w winach, ale powinien identycznie zadziałać także w nastawie cukrowym.
http://www.winiarz.pl/index.php?page=sh ... t&Itemid=9
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2012-11-14, 11:05

A nie siarkowałeś przypadkiem drugiego nastawu ? Jak tak zrobiłem jak byłem piękny i młody - odkażałem balon paloną siarką, potem woda i cukier. Efekt- smród niewiarygodny. Spróbuj przewietrzyć i przegotować całość. Chyba że szkoda zachodu dla takiej ilości cukru-efekt może być niewspółmierny do czasu i pracy włożonej.
Ostatnio zmieniony 2012-11-14, 11:23 przez Marcel77, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości