Witam
Poszukuję informacji jak uzyskać ze skrobi kukurydzianej syrop glukozowo-fruktozowy. Wiem że ziarna kukurydzy trzeba gotować i dodać do tego jakiś składnik chemiczny tylko nie znam szczegółów. Cała wiedza jaką posiadam pochodzi z filmu dokumentalnego KRÓL KUKURYDZA 'king of corn'. Czy ktoś z was bawił się w coś takiego?
Jak uzyskać syrop glukozowo-fruktozowy z kukurydzy
Jak uzyskać syrop glukozowo-fruktozowy z kukurydzy
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez opu, łącznie zmieniany 2 razy.
Nada się?
GLUKOPOL P - 15
GLUKOAMYLAZA - ENZYM SCUKRZAJĄCY DLA GORZELNICTWA
GLUKOPOL P-15 jest preparatem enzymatycznym zawierającym glukoamylazę, otrzymywaną w procesie biosyntezy z wykorzystaniem szczepu Aspergillus avamorii. Enzym ten hydrolizuje wiązania alfa-(1,4) oraz alfa-(1,6) glikozydowe odrywając pojedyncze cząsteczki glukozy od nieredukcyjnego końca łańcucha skrobi, dekstryn i oligosacharydów.
CHARAKTERYSTYKA PREPARATU
Aktywność glukoamylazy - nie mniej niż 15 000 JGA/g.
Jednostka aktywności glukoamylazy JGA określa taką ilość enzymu, która w ciągu 60 minut w temperaturze 30oC przy pH 4,5 uwalnia z 2% roztworu skrobi 1 mg glukozy ( 1 JGA - około 0,09 ?mola glukozy/min).
Postać płynna o barwie brunatnej.
Całkowicie rozpuszczalny w wodzie i zacierach gorzelniczych.
Odczyn preparatu: pH 2,4 - 3,0
Gęstość: 1,16 - 1,22 g/ml
Obecność enzymów towarzyszących.
Preparat zawiera również inne enzymy jak: proteazy, amylazy, pektynazy, celulazy i inne, które umożliwiają dobre rozluźnienie tkanek surowca, a tym samym jego pełne i efektywne wykorzystanie. Wspomagają otrzymanie większej ilości cukrów fermentujących. Hydroliza substancji białkowych przyśpiesza fermentację i zapobiega wytrącaniu się osadów białkowych.
Optymalny zakres pH działania 3,5 - 5,3 i odpowiada pH fermentacji.
Optymalny zakres temperatury działania wynosi 55 - 60 oC, ale enzym działa również efektywne w temperaturze fermentacji.
ZASTOSOWANIE
Enzymatyczny preparat GLUKOPOL jest stosowany w gorzelniach rolniczych do scukrzania zacierów po uprzednim upłynnieniu surowców skrobiowych. Do upłynnienia stosuje się alfa-amylazę np. AMYLOGAL CS - 15. GLUKOPOL P - 15 scukrza efektywnie zarówno skrobię ziemniaczaną jak i zbożową przez co zapewnia dobre odfermentowanie zacieru.
DOZOWANIE
Zaleca się dawkę 2,4 - 2,8 kg (2,0 - 2,4l) GLUKOPOLU P - 15 na 1000 kg bkrobi.
Przed użyciem preparat rozcieńczyć około 10- krotnie wodą, w celu ułatwienia szybkiego i dobrego rozprowadzenia enzymu w całej masie zacieru.
pH początkowe ( upłynnionego za pomocą alfa-amylazy ) zacieru zbożowego zaleca się doprowadzić do poziomu 5,3 - 5,4; a pH początkowe zacieru ziemniaczanego doprowadzić do 5,3 - 5,6.
Wprowadzić odmierzoną ilość GLUKOPOLU P-15 do zacieru w temperaturze 58 - 60oC. Wskazane jest przetrzymanie w temperaturze około 55oC przez 10 - 15 minut przy ciągłym mieszaniu. Po schłodzeniu tak przygotowany zacier zaszczepić drożdżami i poddać procesowi fermentacji alkoholowej. Enzymy GLUKOPOLU działają również w niższej temperaturze w okresie fermentacji.
Wpływ temperatury na aktywność preparatu.
Aktywność glukoamylazy w GLUKOPOLU P - 15 w zależności od temperatury.
Substrat - skrobia rozpuszczalna
pH - 4,5
Czas reakcji enzymatycznej - 30 minut
Wpływ pH na aktywność preparatu.
Aktywność glukoamylazy w GLUKOPOLU P - 15 w zależności od pH.
Substrat - skrobia rozpuszczalna
Temperatura - 30oC
Czas reakcji enzymatycznej - 30 minut
Zależność aktywności proteazy od czasu jego ogrzewania i temperatury (termostabilność).
Substrat - skrobia rozpuszczalna
pH - 4,5
UŻYTKOWANIE
Preparat jest bezpieczny w użytkowaniu, ale powinno się unikać bezpośredniego kontaktu enzymu z ciałem, a szczególnie z oczami. Miejsce przypadkowego kontaktu należy niezwłocznie zmyć wodą celem uniknięcia podrażnień.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Preparat powinien być przechowywany w stałej, niskiej temperaturze. Przechowywany w temperaturze od -5°C do +5°C zachowuje deklarowaną aktywność przez co najmniej 6 miesięcy.
WYMOGI SANITARNE PREPARATU
GLUKOPOL P - 15 wyprodukowany jest z surowców naturalnych przy użyciu szczepu niemodyfikowanego genetycznie. Posiada zezwolenie na stosowanie preparatu w przemyśle spożywczym wydane przez Głównego Inspektora Sanitarnego.
OPAKOWANIA
Preparat jest pakowany w pojemniki polietylenowe o wypełnieniu 30 kilogramów. Na życzenie odbiorcy preparat może być pakowany w pojemniki o innej pojemności lub przesyłany luzem w sterylnych cysternach.
NORMA ZAKŁADOWA
Jakość GLUKOPOLU P - 15 określona jest normą zakładową
nr: ZN-91/IRS-57-310
Podane w ulotce przepisy stosowania są tylko ramowymi wskazówkami. Każdy odbiorca powinien dostosować je do własnych warunków procesu, urządzeń itp.
GLUKOPOL P - 15
GLUKOAMYLAZA - ENZYM SCUKRZAJĄCY DLA GORZELNICTWA
GLUKOPOL P-15 jest preparatem enzymatycznym zawierającym glukoamylazę, otrzymywaną w procesie biosyntezy z wykorzystaniem szczepu Aspergillus avamorii. Enzym ten hydrolizuje wiązania alfa-(1,4) oraz alfa-(1,6) glikozydowe odrywając pojedyncze cząsteczki glukozy od nieredukcyjnego końca łańcucha skrobi, dekstryn i oligosacharydów.
CHARAKTERYSTYKA PREPARATU
Aktywność glukoamylazy - nie mniej niż 15 000 JGA/g.
Jednostka aktywności glukoamylazy JGA określa taką ilość enzymu, która w ciągu 60 minut w temperaturze 30oC przy pH 4,5 uwalnia z 2% roztworu skrobi 1 mg glukozy ( 1 JGA - około 0,09 ?mola glukozy/min).
Postać płynna o barwie brunatnej.
Całkowicie rozpuszczalny w wodzie i zacierach gorzelniczych.
Odczyn preparatu: pH 2,4 - 3,0
Gęstość: 1,16 - 1,22 g/ml
Obecność enzymów towarzyszących.
Preparat zawiera również inne enzymy jak: proteazy, amylazy, pektynazy, celulazy i inne, które umożliwiają dobre rozluźnienie tkanek surowca, a tym samym jego pełne i efektywne wykorzystanie. Wspomagają otrzymanie większej ilości cukrów fermentujących. Hydroliza substancji białkowych przyśpiesza fermentację i zapobiega wytrącaniu się osadów białkowych.
Optymalny zakres pH działania 3,5 - 5,3 i odpowiada pH fermentacji.
Optymalny zakres temperatury działania wynosi 55 - 60 oC, ale enzym działa również efektywne w temperaturze fermentacji.
ZASTOSOWANIE
Enzymatyczny preparat GLUKOPOL jest stosowany w gorzelniach rolniczych do scukrzania zacierów po uprzednim upłynnieniu surowców skrobiowych. Do upłynnienia stosuje się alfa-amylazę np. AMYLOGAL CS - 15. GLUKOPOL P - 15 scukrza efektywnie zarówno skrobię ziemniaczaną jak i zbożową przez co zapewnia dobre odfermentowanie zacieru.
DOZOWANIE
Zaleca się dawkę 2,4 - 2,8 kg (2,0 - 2,4l) GLUKOPOLU P - 15 na 1000 kg bkrobi.
Przed użyciem preparat rozcieńczyć około 10- krotnie wodą, w celu ułatwienia szybkiego i dobrego rozprowadzenia enzymu w całej masie zacieru.
pH początkowe ( upłynnionego za pomocą alfa-amylazy ) zacieru zbożowego zaleca się doprowadzić do poziomu 5,3 - 5,4; a pH początkowe zacieru ziemniaczanego doprowadzić do 5,3 - 5,6.
Wprowadzić odmierzoną ilość GLUKOPOLU P-15 do zacieru w temperaturze 58 - 60oC. Wskazane jest przetrzymanie w temperaturze około 55oC przez 10 - 15 minut przy ciągłym mieszaniu. Po schłodzeniu tak przygotowany zacier zaszczepić drożdżami i poddać procesowi fermentacji alkoholowej. Enzymy GLUKOPOLU działają również w niższej temperaturze w okresie fermentacji.
Wpływ temperatury na aktywność preparatu.
Aktywność glukoamylazy w GLUKOPOLU P - 15 w zależności od temperatury.
Substrat - skrobia rozpuszczalna
pH - 4,5
Czas reakcji enzymatycznej - 30 minut
Wpływ pH na aktywność preparatu.
Aktywność glukoamylazy w GLUKOPOLU P - 15 w zależności od pH.
Substrat - skrobia rozpuszczalna
Temperatura - 30oC
Czas reakcji enzymatycznej - 30 minut
Zależność aktywności proteazy od czasu jego ogrzewania i temperatury (termostabilność).
Substrat - skrobia rozpuszczalna
pH - 4,5
UŻYTKOWANIE
Preparat jest bezpieczny w użytkowaniu, ale powinno się unikać bezpośredniego kontaktu enzymu z ciałem, a szczególnie z oczami. Miejsce przypadkowego kontaktu należy niezwłocznie zmyć wodą celem uniknięcia podrażnień.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Preparat powinien być przechowywany w stałej, niskiej temperaturze. Przechowywany w temperaturze od -5°C do +5°C zachowuje deklarowaną aktywność przez co najmniej 6 miesięcy.
WYMOGI SANITARNE PREPARATU
GLUKOPOL P - 15 wyprodukowany jest z surowców naturalnych przy użyciu szczepu niemodyfikowanego genetycznie. Posiada zezwolenie na stosowanie preparatu w przemyśle spożywczym wydane przez Głównego Inspektora Sanitarnego.
OPAKOWANIA
Preparat jest pakowany w pojemniki polietylenowe o wypełnieniu 30 kilogramów. Na życzenie odbiorcy preparat może być pakowany w pojemniki o innej pojemności lub przesyłany luzem w sterylnych cysternach.
NORMA ZAKŁADOWA
Jakość GLUKOPOLU P - 15 określona jest normą zakładową
nr: ZN-91/IRS-57-310
Podane w ulotce przepisy stosowania są tylko ramowymi wskazówkami. Każdy odbiorca powinien dostosować je do własnych warunków procesu, urządzeń itp.
Ostatnio zmieniony 2012-12-27, 21:27 przez opu, łącznie zmieniany 1 raz.
Właśnie znalazłem ciekawy tani sposób na scukrzenie skrobi skojarzeniem że w Amazonii do wytworzenia alkoholu najmuje się kobiety które plują do zacieru. W ludzkiej ślinie jest Amylaza enzym rozkładający między innymi skrobie na cukry proste. W internecie jest dostępny ów enzym np. pod nazwą alpha amylaza 4g wydajność 5 kg skrobi na 25l wody. Ale równie dobrze można użyć ludzkiej śliny Pytanie tylko brzmi w jakiej ilości. Taki wynalazek gotujemy w temperaturze 40* ok 30min.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 12 gości