Czy w trakcie fermentacji można powiększyć nastaw?
Czy w trakcie fermentacji można powiększyć nastaw?
Witam,
Jako początkujący wciąż bimbrownik mam pytanie.
W dniu wczorajszym nastawiłem cukrówkę na drożdżach MoskvaStyle. Do 25 l wody dodałem 8kg cukru. Fermentacja przebiega niezwykle burzliwie a balon jest ciepły. Całość umieszczona jest w butli 50L. Trochę żal mi miejsca w butli i pomyślałem by zdublować nastaw t.j. do fermentujących 25 l dodać kolejne 25l wody oraz cukier w ilości 8kg. Czy takie coś przejdzie?? Zaoszczędziłbym kasy na drugą paczkę drożdży.
BTW w instrukcji jest napisane, że drożdże mogą w 5 dni odfermentować do 20% (nie wiem ile w tym prawdy bo jako winiarz nigdy nie spotkałem się z voltarzem większym jak 17%).
Jeśli przejdzie taki pomysł to dodać wszystko w całości czy dodawać partiami
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.
Jako początkujący wciąż bimbrownik mam pytanie.
W dniu wczorajszym nastawiłem cukrówkę na drożdżach MoskvaStyle. Do 25 l wody dodałem 8kg cukru. Fermentacja przebiega niezwykle burzliwie a balon jest ciepły. Całość umieszczona jest w butli 50L. Trochę żal mi miejsca w butli i pomyślałem by zdublować nastaw t.j. do fermentujących 25 l dodać kolejne 25l wody oraz cukier w ilości 8kg. Czy takie coś przejdzie?? Zaoszczędziłbym kasy na drugą paczkę drożdży.
BTW w instrukcji jest napisane, że drożdże mogą w 5 dni odfermentować do 20% (nie wiem ile w tym prawdy bo jako winiarz nigdy nie spotkałem się z voltarzem większym jak 17%).
Jeśli przejdzie taki pomysł to dodać wszystko w całości czy dodawać partiami
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
Jako winiarczyk odpowiem tak winiarzowi- na jednej paczce tokaya zrobiłem ok. 110l wina z żyta na miodzie i owocach. Dodawałem partiami zatarte żyto z dodatkami.
Tutaj też nie powinieneś mieć problemów, będzie po prostu wolniej fermentować. Dodałbym trochę pożywki w razie problemów.
Wiele razy były opisywane powiększone nastawy.
Tutaj też nie powinieneś mieć problemów, będzie po prostu wolniej fermentować. Dodałbym trochę pożywki w razie problemów.
Wiele razy były opisywane powiększone nastawy.
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
Kolego messer jak zdublujesz to może być za mało miejsca w bańce, bo 1kg cukru to 0,6 litra a musisz mieć miejsce na fermentacje
Ostatnio zmieniony 2013-01-15, 14:43 przez kowal2013, łącznie zmieniany 1 raz.
Na tę ranę pomoże tylko jad żmiji
Teściowo pluńcie !!!
-------------------------
Pozdrawiam
Teściowo pluńcie !!!
-------------------------
Pozdrawiam
Kol Furman dobrze mówi, mróz jest dobrym rozwiązaniem
Jak chcesz klarować KlarMedelem to też da radę. Ja Używam co prawda SuperKlar 24h - i jedną saszetką (warunek odgazowany nastaw musi być) klaruję 90-100 litrów bez problemu - sam byłem zdziwiony gdy pierwszy raz tak dałem - ale zadziałało. Spróbuj, na straty nie pójdzie, najwyżej nie wyklaruje do końca.
Jak chcesz klarować KlarMedelem to też da radę. Ja Używam co prawda SuperKlar 24h - i jedną saszetką (warunek odgazowany nastaw musi być) klaruję 90-100 litrów bez problemu - sam byłem zdziwiony gdy pierwszy raz tak dałem - ale zadziałało. Spróbuj, na straty nie pójdzie, najwyżej nie wyklaruje do końca.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Wrobello, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości