Czy w trakcie fermentacji można powiększyć nastaw?

messer
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2012-09-18, 19:47

Czy w trakcie fermentacji można powiększyć nastaw?

Post autor: messer » 2013-01-15, 12:13

Witam,

Jako początkujący wciąż bimbrownik mam pytanie.

W dniu wczorajszym nastawiłem cukrówkę na drożdżach MoskvaStyle. Do 25 l wody dodałem 8kg cukru. Fermentacja przebiega niezwykle burzliwie a balon jest ciepły. Całość umieszczona jest w butli 50L. Trochę żal mi miejsca w butli i pomyślałem by zdublować nastaw t.j. do fermentujących 25 l dodać kolejne 25l wody oraz cukier w ilości 8kg. Czy takie coś przejdzie?? Zaoszczędziłbym kasy na drugą paczkę drożdży. :!:

BTW w instrukcji jest napisane, że drożdże mogą w 5 dni odfermentować do 20% (nie wiem ile w tym prawdy bo jako winiarz nigdy nie spotkałem się z voltarzem większym jak 17%).

Jeśli przejdzie taki pomysł to dodać wszystko w całości czy dodawać partiami :?:

Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-01-15, 12:27

Jako winiarczyk odpowiem tak winiarzowi- na jednej paczce tokaya zrobiłem ok. 110l wina z żyta na miodzie i owocach. Dodawałem partiami zatarte żyto z dodatkami.
Tutaj też nie powinieneś mieć problemów, będzie po prostu wolniej fermentować. Dodałbym trochę pożywki w razie problemów.
Wiele razy były opisywane powiększone nastawy.

messer
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2012-09-18, 19:47

Post autor: messer » 2013-01-15, 12:38

Dzięki za szybką odpowiedź. Temperaturę mam około 24 stopni. Ile czasu to może fermentować?
Czy już dzisiaj mogę dawać resztę czy poczekać jeszcze trochę by odfermentowało?

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-01-15, 12:45

Ja bym czekał aż blg spadnie, nastaw nie będzie się wtedy przegrzewał, co jest ważne dla jego jakości.
Sporo osób nastawia od razu całość.

andrea
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2012-03-01, 14:46

Post autor: andrea » 2013-01-15, 13:15

Ja zawsze robię podwójne nastawy, pilnuję temperatury, a w zasadzie grzałka z termostatem, mam ustawiony alarm na 30°C, często napowietrzam, i jeszcze ani razu nie miałem problemów. Jedyny raz jak zrobiłem nastaw z jednej paczki blg stanęło na 2, ale to już było świadome przegięcie.?

kowal2013
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2013-01-04, 16:41
Lokalizacja: suwalszczyzna

Post autor: kowal2013 » 2013-01-15, 14:22

Kolego messer jak zdublujesz to może być za mało miejsca w bańce, bo 1kg cukru to 0,6 litra a musisz mieć miejsce na fermentacje :D
Ostatnio zmieniony 2013-01-15, 14:43 przez kowal2013, łącznie zmieniany 1 raz.
Na tę ranę pomoże tylko jad żmiji

Teściowo pluńcie !!!
-------------------------
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-01-15, 19:46

@messer
Moja rada. Na to 50 litrów wody daj max. 14 kg cukru czyli dosyp max. 6 kg.
Pzdr.
OLO 69

messer
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2012-09-18, 19:47

Post autor: messer » 2013-01-16, 18:59

Kurcze za późno... Dziś poszło kolejne 8 kg cukru do środka + 20 L wody. Wszystko ładnie się zmieściło (albo butla jest większa jak 50l albo po prostu producent przewidział trochę miejsca na nadmiar/pianę/). Całość ładnie pracuje. Teraz chyba jedyne co mi grozi to ugotowanie mikrobów?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2013-01-16, 19:17

Jeśli ta "butla" jest typowym balonem na wino, to mają one zwykle 54l.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

messer
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2012-09-18, 19:47

Post autor: messer » 2013-01-17, 12:44

OK następne pytanie. Czy te 50L wyklaruje KlarMedelem, który jest dla 25 litrów? Jak lecieć na wydrę to na całego :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez messer, łącznie zmieniany 1 raz.

furman

Post autor: furman » 2013-01-17, 12:45

Wystaw na noc na mróz, bez żadnych dupoklarów i będziesz miał kryształ.

Wrobello
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2012-11-26, 00:31

Post autor: Wrobello » 2013-02-10, 15:45

Kol Furman dobrze mówi, mróz jest dobrym rozwiązaniem ;)
Jak chcesz klarować KlarMedelem to też da radę. Ja Używam co prawda SuperKlar 24h - i jedną saszetką (warunek odgazowany nastaw musi być) klaruję 90-100 litrów bez problemu - sam byłem zdziwiony gdy pierwszy raz tak dałem - ale zadziałało. Spróbuj, na straty nie pójdzie, najwyżej nie wyklaruje do końca.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Wrobello, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości