Nastaw cukrowy nie pracuje

Zając
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2012-08-15, 14:02

Nastaw cukrowy nie pracuje

Post autor: Zając » 2013-01-15, 13:53

Nastawiłem cukrówkę 75 litrów zacieru cukrowego o ilości 24 BLG dodałem drożdży bajamus G995 dwie paczki nastaw pracował tydzień po czym przestał, BLG pokazuje 23, więc dodałem dwie paczki drożdży T3 i nie ruszył. Czy mogę go jeszcze uratować i jak? Czy to już koniec. Proszę o pomoc.
Przepraszam, czy tu piją?

furman

Post autor: furman » 2013-01-15, 13:54

W jakiej temperaturze pracują drożdżaki?

Zając
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2012-08-15, 14:02

Post autor: Zając » 2013-01-15, 14:04

Stoi w kotłowni myślę, że jest około 20 - 23 stopni.
Przepraszam, czy tu piją?

Awatar użytkownika
szeyker89
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2011-11-29, 19:36

Post autor: szeyker89 » 2013-01-15, 14:08

Pożywkę dałeś ???

kowal2013
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2013-01-04, 16:41
Lokalizacja: suwalszczyzna

Post autor: kowal2013 » 2013-01-15, 14:15

Miałem podobny problem ale podniosłem tem. do 30*C i ruszył dogrzałem do 32*C i tak go zostawiłem. Wyszedł palce lizać :!:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kowal2013, łącznie zmieniany 1 raz.
Na tę ranę pomoże tylko jad żmiji

Teściowo pluńcie !!!
-------------------------
Pozdrawiam

Zając
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2012-08-15, 14:02

Post autor: Zając » 2013-01-15, 14:18

Drożdże T3 pisali, że są z pożywką i mikroelementami więc uznałem, że nie ma potrzeby, ale pożywkę mam jak by co to dodam i o podgrzaniu również myślałem, więc zastosuję się dzisiaj do poleceń i zobaczę co się stanie.

[ Dodano: 2013-01-15, 18:28 ]
Podgrzałem do 32 stopni i ruszyły na razie pracują tylko czy nie powinienem wsypać jeszcze jednej paczki T3 gdyż wsypałem dwie gdzie na paczce napisane jest, że jedna na 21 -25 litrów wody a mój nastaw jest około 75 litrów (wcześniej były bayamusy).
Proszę o poradę czy jeszcze jedna paczka T3 czy już dać spokój?
Przepraszam, czy tu piją?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-01-15, 19:51

Bayanusy to winne drożdże i potrzebują dodania do nastawu jakiegoś owocu np. starte jabłko, rodzynki lub chociaż przecieru pomidorowego. Tylko wtedy pracują dobrze.
Bez tych dodatków prawie zawsze się zatrzymują z fermentacją.
Możesz dodać i teraz, na pewno nie zaszkodzi.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2013-01-28, 21:52

Na 120 litrów dodaje 25 kg cukru, 0,5 kg rodzynki sułtańskie, 3 małe koncentraty pomidorowe, 2 saszetki kwasku cytrynowego łupiny z ogryzkami po jabłkach (świeże minimum z 2-ch kilogramów surowca). Pożywki 2 łyżki stołowe.Beczka aż podskakuje ;) + twoje drożdże.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.

furman

Post autor: furman » 2013-01-28, 22:00

Bodzio bardzo to rozrzedzasz. Standardowo na 12 kg dajesz 42 litry wody, czyli razy dwa to: 24 + 84 litry wody i masz w beczce 98,4 litra nastawu. Jak masz kega 50 liter jedziesz to na dwa razy. A twoim sposobem musisz jechać na 3 razy. Szkoda czasu i Energi. No chyba że masz jakiś większy kociołek. Ja nic nie dodaje. Całość jadę na 1 paczce wychodzi.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2013-01-28, 22:07

Wiesz furman hmm dałeś mi domyślenia bo wcale nie głupio robisz. Z tym że kega nie napełniam po brzegi bo już mi raz pianka poszła. Dlatego +- robiłem lekko ponad 40 l a ty ile lejesz ?
Ostatnio zmieniony 2013-01-28, 22:48 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 2 razy.

furman

Post autor: furman » 2013-01-28, 22:14

Ja zalewam 46 litrow, ale nastawy mam odgazowane z braku czasu. Poprostu dlugo stoja. A teraz przerabiam zbiornik bedzie mial pojemosc 84 litry. Duzo zacieram i tylko dla tego.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-01-29, 06:36

@furman
24 + 84 litry wody i masz w beczce 98,4 litra nastawu ........... Ja nic nie dodaje. Całość jadę na 1 paczce wychodzi.
Przy takich proporcjach i jednej paczki nic nie dodajesz? Jakich drożdży używasz? Jak długo przegryzają?
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

furman

Post autor: furman » 2013-01-29, 08:28

Nic nie dodaje, kiedyś zakupiłem pożywkę, ale dawno mi się skończyła. I przyszedł czas na posuchę. Drożdże przerabiają taki nastaw, ale bite 2 tygodnie. Używam jakie mi wpadną w ręce. Ostatnio nastawiałem na takich z bykiem :) Najtańszych.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-02-07, 23:48

MOskva lub Alcotec48 ( jedna paczka) nastaw z 24 kg cukru, 84 litrtów wody i ok 5 kg jabłek 6 dni i -4 BLg

Awatar użytkownika
zaciapa
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-03-17, 10:16

Post autor: zaciapa » 2013-02-08, 07:46

zor-ro1970 pisze:zaciapa ile Ci wyszło tego urobki z worka?
Witam
Niestety przedobrzyłem z nastawem, ładnie ruszyło, ale szybko zdechło,
fermentacja zatrzymała się na 2 blg, jako niecierpliwy puściłem to na rure,
wyszło mi około 9 l 96%, ale przyznam szczerze, że było warto, destylat łagodniejszy od cukrówki..
W planie mam kupno beczki 160l, wtedy 2 worki glukozy +2 paki drożdży na całą objętość beczki, akurat będzie na 4 bryknięcia ... :D

pzdr
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zaciapa, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości