Nastaw cukrowy nie pracuje
Nastaw cukrowy nie pracuje
Nastawiłem cukrówkę 75 litrów zacieru cukrowego o ilości 24 BLG dodałem drożdży bajamus G995 dwie paczki nastaw pracował tydzień po czym przestał, BLG pokazuje 23, więc dodałem dwie paczki drożdży T3 i nie ruszył. Czy mogę go jeszcze uratować i jak? Czy to już koniec. Proszę o pomoc.
Przepraszam, czy tu piją?
Miałem podobny problem ale podniosłem tem. do 30*C i ruszył dogrzałem do 32*C i tak go zostawiłem. Wyszedł palce lizać
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kowal2013, łącznie zmieniany 1 raz.
Na tę ranę pomoże tylko jad żmiji
Teściowo pluńcie !!!
-------------------------
Pozdrawiam
Teściowo pluńcie !!!
-------------------------
Pozdrawiam
Drożdże T3 pisali, że są z pożywką i mikroelementami więc uznałem, że nie ma potrzeby, ale pożywkę mam jak by co to dodam i o podgrzaniu również myślałem, więc zastosuję się dzisiaj do poleceń i zobaczę co się stanie.
[ Dodano: 2013-01-15, 18:28 ]
Podgrzałem do 32 stopni i ruszyły na razie pracują tylko czy nie powinienem wsypać jeszcze jednej paczki T3 gdyż wsypałem dwie gdzie na paczce napisane jest, że jedna na 21 -25 litrów wody a mój nastaw jest około 75 litrów (wcześniej były bayamusy).
Proszę o poradę czy jeszcze jedna paczka T3 czy już dać spokój?
[ Dodano: 2013-01-15, 18:28 ]
Podgrzałem do 32 stopni i ruszyły na razie pracują tylko czy nie powinienem wsypać jeszcze jednej paczki T3 gdyż wsypałem dwie gdzie na paczce napisane jest, że jedna na 21 -25 litrów wody a mój nastaw jest około 75 litrów (wcześniej były bayamusy).
Proszę o poradę czy jeszcze jedna paczka T3 czy już dać spokój?
Przepraszam, czy tu piją?
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Na 120 litrów dodaje 25 kg cukru, 0,5 kg rodzynki sułtańskie, 3 małe koncentraty pomidorowe, 2 saszetki kwasku cytrynowego łupiny z ogryzkami po jabłkach (świeże minimum z 2-ch kilogramów surowca). Pożywki 2 łyżki stołowe.Beczka aż podskakuje + twoje drożdże.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.
Bodzio bardzo to rozrzedzasz. Standardowo na 12 kg dajesz 42 litry wody, czyli razy dwa to: 24 + 84 litry wody i masz w beczce 98,4 litra nastawu. Jak masz kega 50 liter jedziesz to na dwa razy. A twoim sposobem musisz jechać na 3 razy. Szkoda czasu i Energi. No chyba że masz jakiś większy kociołek. Ja nic nie dodaje. Całość jadę na 1 paczce wychodzi.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Wiesz furman hmm dałeś mi domyślenia bo wcale nie głupio robisz. Z tym że kega nie napełniam po brzegi bo już mi raz pianka poszła. Dlatego +- robiłem lekko ponad 40 l a ty ile lejesz ?
Ostatnio zmieniony 2013-01-28, 22:48 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 2 razy.
@furman
Przy takich proporcjach i jednej paczki nic nie dodajesz? Jakich drożdży używasz? Jak długo przegryzają?24 + 84 litry wody i masz w beczce 98,4 litra nastawu ........... Ja nic nie dodaje. Całość jadę na 1 paczce wychodzi.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Witamzor-ro1970 pisze:zaciapa ile Ci wyszło tego urobki z worka?
Niestety przedobrzyłem z nastawem, ładnie ruszyło, ale szybko zdechło,
fermentacja zatrzymała się na 2 blg, jako niecierpliwy puściłem to na rure,
wyszło mi około 9 l 96%, ale przyznam szczerze, że było warto, destylat łagodniejszy od cukrówki..
W planie mam kupno beczki 160l, wtedy 2 worki glukozy +2 paki drożdży na całą objętość beczki, akurat będzie na 4 bryknięcia ...
pzdr
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zaciapa, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości