Co dalej z nastawem?

aleks.p
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2012-09-10, 01:18

Co dalej z nastawem?

Post autor: aleks.p » 2013-01-25, 20:31

Witam
Koledzy proszę o pomoc co zrobić z nastawem który zrobiłem z 20l czystego soku wieloowocowego słodkiego jak cholera oraz 30l wody. Dało mi to po wymieszaniu ciecz o stężeniu cukru 22°Blg, dodałem 10g drożdży Bayanus G995 oraz odżywkę. Pracuje to już od tygodnia kipi jak wulkan i cukier po tygodniu spadł do 6°Blg. I moje pytanie co dalej, w tym tempie za kilka dni nie będzie cukru do fermentacji czy mogę dolać jeszcze soków, czy po zakończeniu fermentacji destylacja (robię to z myślą o przedestylowaniu). Proszę o radę kartkuje forum od tygodnia i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie co zrobić z tak szybko przebiegającą fermentacją.
Przepraszam jeśli pytanie zadane w niewłaściwym miejscu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez aleks.p, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-01-25, 21:14

Destyluj, nic nie dodawaj, a później nastawisz sobie nowy nastaw.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2013-01-25, 22:09

Przy tym blg na bayanusach nic już nie dodawaj wal to na rurę.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2013-01-25, 22:20

Poczekaj aż spadnie do -3,-4blg i na rurę
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-01-25, 22:45

Po zakończeniu fermentacji można to zlać znad osadu, przenieść w zimne miejsce, wyklarować i dopiero wtedy destylować. :wink:
OLO 69

aleks.p
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2012-09-10, 01:18

Post autor: aleks.p » 2013-01-25, 23:46

Panowie serdeczne dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości