Nastaw w beczce 220l proszę o podpowiedź.

jones
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2013-05-19, 23:33
Lokalizacja: Kujawy

Post autor: jones » 2014-12-03, 17:07

4 paczki w zupełności wystarczą. Ja bym dał jeszcze więcej wody, nawet ze 150 litrów.

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Post autor: elofura » 2014-12-03, 19:54

Spokojnie pójdzie nawet na 1 paczce tylko dłużej...
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

jwara99
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2013-05-20, 16:53

Post autor: jwara99 » 2014-12-04, 11:56

A jeszcze zapytam jak jest z wodą gdzie kolega wyżej podpowiada żeby więcej wlać? dzisiaj omyłkowo wlalem zamiast 7x21l to poszło 7x25 litrow co oznscza 28l więcej . Dosypać cukru czy zostawić jak jest? Jak mniej drożdży to dłużej przerabia a jak wiecej wody to co?

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2014-12-04, 12:08

Ogólnie staraj się nie przekraczać +22Blg przy nastawach. Zmierz cukromierzem zawsze przed dodaniem drożdży.

jwara99
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2013-05-20, 16:53

Post autor: jwara99 » 2014-12-04, 12:29

To muszę kupić bo potuklem a w tej chwili mam tak zostawić czy dodać cukru i drożdży i bedzie przepisowo z 8 paczek

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-12-04, 19:26

Cukru nie dosypuj, zostaw tak jak jest. Dodaj 4 paczki drożdży Voodka Star a dodatkowo kup w sklepie najzwyklejsze dwie paczki drożdży babuni, zagotuj niewielką ilość wody - tyle abyś mógł rozpuścić te drożdże, dodaj te drożdże babuni, pogotuj z 5 minut, a jak ostygną dodaj do nastawu. W ten sposób dodasz super pożywkę do nastawu. A tym samym zaoszczędzisz 4 paczki drożdży Voodka Star, które Ci posłużą do kolejnego nastawu, który możesz zrobić identycznie
Pzdr..
OLO 69

jwara99
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2013-05-20, 16:53

Post autor: jwara99 » 2014-12-04, 22:15

O takim patencie nie wiedziałem a czy te drożdże zwykle nie będä sie potem bekać jak krowie po liściach? :|

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2014-12-04, 22:35

Nie, nie będzie po nich bekania.
No chyba że masz jakiś przedpotopowy sprzęt który puszcza różne syfy do urobku.

herbata666

Post autor: herbata666 » 2014-12-05, 12:30

Dokładnie tak jak Kolega OLO radzi, przetestowane przez wielu, jedna z najlepszych pożywek. Sam stosuję taką (2 paczki babuni) na beczkę 220l plus jedna paczka Coobra Mega Pack i do tego 50kg cukru.

eron2
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2009-11-13, 12:41

50 kg przetestowny sposób

Post autor: eron2 » 2014-12-18, 19:46

50 kg cukru , 200 l wody temperatura 27 stopni, dwie paczki turbo 48 po 8-10 dniach gotowe, można dodać pożywkę z drożdży lub sok pomidorowy domowy, nie wylewać osiadłych drożdży na spodzie beczki, zalać je wrzątkiem super pożywka do następnych nastawów.

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-01-09, 19:45

Jak tak sobie czytam ten wątek, to mnie nieodparta chęć na eksperyment nachodzi. Mam cztery beki 60l. Pomyślałem, że zamiast jednej paczki Alcoteku 48 na beczkę, podzielić ją na dwie równe części i tym samym obsłużyć, że tak się wyrażę, dwie beki z jednej paki. Czy Waszym zdaniem, jest szansa, że to się uda? Mam wątpliwości, bo gdzieś wyczytałem, że lepiej nie dzielić drożdżaków.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-01-09, 22:41

A gdzie to wyczytałeś?

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2015-01-10, 06:56

Frog pisze: Mam cztery beki 60l. Pomyślałem
I tak trzymaj. :wink:
Wystartuj drożdże w jednej beczce jak się zacznie silna fermentacja,
podziel wsad na cztery beczki, dopełnij do pełna każdą, dodaj pożywki.
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-01-10, 14:57

Citizen Kane pisze:A gdzie to wyczytałeś?
No, to tu będę miał problem :shock: . Podejrzewam, że na naszym forum, ale za chińskiego boga nie pamiętam w którym miejscu, bo od kilku tygodni moją jedyna lekturą są te strony. Przekopałem już wiele z tego, ale na razie mam we łbie siano z trocinami od ilości informacji jakie przyswoiłem i pewnie upłynie trochę czasu zanim to ogarnę i co najważniejsze, będę wiedział czego się trzymać. Na razie to się czyta w ten sposób, że jeden z kolegów pisze o czymś autorytatywnie, następny wpis od innego forumowicza wykazuje błędy w osądach poprzednika, a kolejni Panowie obalają wszystkie poprzednie i pojawia się nowa teoria :wallangry . Jak to się mówi "ni mo letko", ale dam radę :P . Jak tylko dojdę do tego gdzie to wyczytałem to podeślę linę.
robol69 pisze:Wystartuj drożdże w jednej beczce jak się zacznie silna fermentacja,
podziel wsad na cztery beczki, dopełnij do pełna każdą, dodaj pożywki.
Czy to się uda? Jak to technicznie zrobić, jaką pożywkę i w jakich ilościach zastosować?
Sorki za tyle pytań :oops: , ale nie chciałbym 50kg cukru wpierdzielić w kanał i płakać nad własną głupotą :cry: . Z góry dzięki za pomoc :D

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Post autor: C2H6O » 2015-01-10, 15:46

Frog pisze:
Citizen Kane pisze:A gdzie to wyczytałeś?
No, to tu będę miał problem :shock: . Podejrzewam, że na naszym forum, ale za chińskiego boga nie pamiętam w którym miejscu...
Dzielenie drożdży-1
Dzielenie drożdży-2
Nie pamiętam dokładnie, ale chyba przy drożdżach Whisky Yeast Alcotec'a wyraźnie widać rozdzielające się granulki. Ja starałem się dzielić zawartość drożdży TURBO, aby była jednorodna. Nie miałem możliwości zrobić tak jak poleca Robol69, choć jego sposób wydaje się być najrozsądniejszy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości