Nastaw ze zboża

zuczek222
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2013-07-15, 13:44

Nastaw ze zboża

Post autor: zuczek222 » 2013-07-23, 18:09

Witam mam trochę pszenicy i mam zamiar nastawić ją z cukrem na tokayach od Zamojskich. Zastanawiam się czy dać ziarno suche czy skiełkowane, ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?
Ostatnio zmieniony 2013-07-23, 20:18 przez zuczek222, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-07-24, 15:24

Na pierwszy raz wsyp suche. Wychodzi dosyć ciekawe smakowo. Po ziarnie skiełkowanym, wychodzi zupełnie inny smak ale nie każdemu odpowiada.
Pzdr.
OLO 69

zuczek222
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2013-07-15, 13:44

Post autor: zuczek222 » 2013-07-24, 17:13

Ile dać pszenicy na 15 l nastawu ? 2-3 kilo wystarczy? Ile kwasku, myślałem o 40 lub 60 gramach.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-07-24, 22:34

2kg wystarczy na taki nastaw. Kwasku nie dawaj wcale bo nastaw na zbożu sam po jakimś czasie mocno się kwasi.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2013-07-25, 07:24

Kwasku trochę trzeba dodać do wrzątku, którym parzy się ziarno.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-07-25, 09:10

Można i tak. Ja nigdy nie zaparzałem ziarna, a nieraz fermentowałem nawet na dzikich drożdżach bytujących na zbożu. Bez dodatku jakichkolwiek drożdży szlachetnych. Gdy nie przesadzimy z cukrem w nastawie to dzikusy radzą sobie w około 12-14 dni bez problemu.
Cukru dodawałem 10 kg na 40 litrów wody.
Pzdr.
OLO 69

zuczek222
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2013-07-15, 13:44

Post autor: zuczek222 » 2013-07-27, 09:41

A jakbym to robił na drożdżach ALCOTEC VODKA STAR TURBO czy wtedy ziarno odda przez tydzień trochę posmaku?

zuczek222
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2013-07-15, 13:44

Post autor: zuczek222 » 2013-08-01, 17:19

Obecnie nastaw pracuje na Bayanus G-995(zalegały w szafce)
Nastaw 16 l.:
2kg pszenicy
4600g cukru (na 3 wsady)
woda 13,2l
50g rodzynek
pożywka i grzybki
Zobaczymy co z tego wyjdzie :D

Następny zrobie na Tokayach bo mam 2 paczki i zobaczę czy jest jakaś różnica
Mam zamiar też przetestować do tego w/w drożdże z Alcotek

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2014-02-02, 20:56

I co koledze wyszło z tego nastawu?
Jaki czas fermentacji i jaki smak po wszystkim?
Ryby łowię.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości