Nastaw ze zboża
Nastaw ze zboża
Witam mam trochę pszenicy i mam zamiar nastawić ją z cukrem na tokayach od Zamojskich. Zastanawiam się czy dać ziarno suche czy skiełkowane, ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?
Ostatnio zmieniony 2013-07-23, 20:18 przez zuczek222, łącznie zmieniany 1 raz.
Można i tak. Ja nigdy nie zaparzałem ziarna, a nieraz fermentowałem nawet na dzikich drożdżach bytujących na zbożu. Bez dodatku jakichkolwiek drożdży szlachetnych. Gdy nie przesadzimy z cukrem w nastawie to dzikusy radzą sobie w około 12-14 dni bez problemu.
Cukru dodawałem 10 kg na 40 litrów wody.
Pzdr.
Cukru dodawałem 10 kg na 40 litrów wody.
Pzdr.
OLO 69
Obecnie nastaw pracuje na Bayanus G-995(zalegały w szafce)
Nastaw 16 l.:
2kg pszenicy
4600g cukru (na 3 wsady)
woda 13,2l
50g rodzynek
pożywka i grzybki
Zobaczymy co z tego wyjdzie
Następny zrobie na Tokayach bo mam 2 paczki i zobaczę czy jest jakaś różnica
Mam zamiar też przetestować do tego w/w drożdże z Alcotek
Nastaw 16 l.:
2kg pszenicy
4600g cukru (na 3 wsady)
woda 13,2l
50g rodzynek
pożywka i grzybki
Zobaczymy co z tego wyjdzie
Następny zrobie na Tokayach bo mam 2 paczki i zobaczę czy jest jakaś różnica
Mam zamiar też przetestować do tego w/w drożdże z Alcotek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości