Niedojrzałe jabłka.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Niedojrzałe jabłka.

Post autor: wiking » 2013-07-31, 19:25

W tym roku wszystkie jabłka mi zrobaczywiały i zaczęły gnić już na drzewie, nawet nie urosły do odpowiedniego rozmiaru, więc pomyślałem, że szkoda tego i dzisiaj cały dzień spędziłem na zbieraniu krojeniu i obieraniu tego towaru, coby z robaków rosołu nie zrobić. Obrane i czyste jabłka rozłożyłem na 3 fermentatory po 30l, w każdym było około 10l pokrojonych jabłek (piszę w litrach, bo nie ważyłem tego) zadałem do tego po 4 kg cukru i drożdże turbo fruit, 4kg cukru z powodu tego, że jabłka były niedojrzałe i sakramencko kwaśne. Mam zamiar puścić to na spirytus, ale waham się czy nie zrobić z tego smakówki, czy ktoś już miał jakieś doświadczenia z niedojrzałymi owocami?
Ostatnio zmieniony 2013-08-01, 19:36 przez wiking, łącznie zmieniany 2 razy.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Re: Nie dojrzałe jabłka.

Post autor: franta » 2013-07-31, 21:42

Nie traktuj tego nastawu jak ortodoksa. Dodaj więcej cukru, tak aby Blg. miało co najmniej 21, kiedy już fermentacja dobrze ruszy to w drugim dniu dodaj resztę cukru do łącznej wartości nie przekraczającej 28-29 Blg.

Na spirytus też tego nie puszczaj, zrób szybki strip natomiast drugim razem wolny destylat.
Max moc łącznie do 70%, w destylacji pogon tnij poniżej 50% .
Wychodzi po rocznym leżaku z dębem doskonały bardzo łagodny po rozcieńczeniu napitek.
Na pewno się nie zawiedziesz.

Ps. Post poprawiłem według swoich zapisków, był napisany na szybko.
edit; Zapomniałem dopisać. Nie wiem czy pamiętasz, kiedyś Makłowicz wspominał o podobnym napitku, tylko z tym że on mówił o małych spadach jabłkowych.
Jeszcze jedna bardzo istotna sprawa ja robiłem to na Bayanusach G-995, fermentacja trwała 38 dni, Blg. końcowe -3.
Kolejnym razem zrobię to na Estelle i mam nadzieje że będzie jeszcze lepiej.
Turbo do owoców staram się już nie używać, moim zdaniem wychodzą dość ostre destylaty, powód - (zbyt szybka fermentacja).

Musisz również zapamiętać o jednym, nastawy na owocach to nie cukrówka, tu krótki czas gra na naszą niekorzyść, moje słowa może potwierdzić wielu kolegów którzy maję doświadczenie w owocówkach.
Ostatnio zmieniony 2013-08-01, 09:11 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-07-31, 21:50

Dał na 30l 4kg cukru to dużo, więcej bym nie sypał, chyba, że na spirytus, na smakówkę to aż nad to. Ciekaw jestem jak wyjdzie w smaku, nie mam gdzie destylować, a w planie miałem niedojrzałe owoce, ale bez cukru, a z dolewką spirytusu 0,6l/10kg po fermentacji.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Nie dojrzałe jabłka.

Post autor: OLO 69 » 2013-07-31, 21:51

franta pisze:Wychodzi po rocznym leżaku z dębem doskonały bardzo łagodny po rozcieńczeniu napitek.
A do jakiej mocy rozcieńczony. Rozcieńczasz przed dodaniem dębu czy dopiero po roku leżakowania?
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2013-07-31, 21:58

Ja dęba dodaję do 70% , natomiast po leżaku rozcieńczam do 42-43%
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-07-31, 22:01

Po rozcieńczeniu nie mętnieje?
OLO 69

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2013-07-31, 22:05

Jeszcze nigdy mi nie zmętniało, na Pod-Stilu się zdarzało, dawno już o tym zapomniałem.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
Sagan
50%
50%
Posty: 108
Rejestracja: 2009-02-08, 10:36
Lokalizacja: Mars

Re: Niedojrzałe jabłka.

Post autor: Sagan » 2013-08-21, 11:06

wiking pisze:... w każdym było ... pokrojonych jabłek ...
Witam
Interesuje mnie jak bardzo rozdrabniasz takie jabłka: ćwiartki, drobniej czy może maszynka na gruby wiór?
Jednego roku "okrasiłem" takimi ćwiartkami nastaw cukrowy na bayanusach i pływające jabłka zrobiły na wierzchu glut octowy! Nie wystartowało - pewnie za słodko na starcie - mój błąd. Zebrawszy glut z owocami reszta była słodka i na tyle dobra że poszczułem turbo i poszło do końca.
Teraz obawiam się takich nastawów ale i spadów mnóstwo więc może by się skusić?

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2013-08-21, 23:14

Pokroiłem na drobne kawałeczki i zaszczułem, to grzybkami Turbo Fruit na dzień dzisiejszy nastaw ma -3Blg i przez weckend planuję go przepuścić.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-10-13, 20:35

Łatwo tarka jak do marchwi.
Ostatnio zmieniony 2013-10-13, 22:29 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości