Problem z nastawem z cukru

snake79
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2017-10-08, 12:17

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: snake79 » 2017-11-30, 11:44

Jak nie masz grzałki to owiń baniak kocami, styropianem itp i wstaw w cieple miejsce.
"– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.

– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus." - Michaił Bułhakow

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: drgranatt » 2017-11-30, 12:34

jogi30 pisze:
2017-11-29, 15:23
Drożdże turbo star3, blg początkowe 22, a niedopatrzenie to że nie podstawiłem styropian, zawsze tak robię jak nastaw ląduje w piwnicy, a ten stan może ze 3 dni , jeszcze coś tam delikatnie bzyczy , ale po tym czasie powinno być poniżej 0 blg , zawsze tak robiłem i wychodziło a teraz sądze że za niska temp. nastawu.
Możesz spróbować podgrzać ale nie wiem czy to pomoże. Jest chłodno więc drożdże są leniwe. Jeżeli to nie pomoże to musisz zrobić nowy nastaw i po osiągnięciu + 15 Blg dodawać ten zatrzymany.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: jogi30 » 2017-11-30, 14:35

Taką akwariową mam i zaraz ją wrzucę, a teraz nastaw nowy stoi w tym samym pomieszczeniu tylko że na styropianie i bardzo ładnie pracuje, a myślicie że pomysł z chłodnicą do brzeczki, żeby puścić ciepłą wodę jest zły?

Mdziak
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2017-11-21, 10:03

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: Mdziak » 2017-11-30, 16:01

Zależy jak ciepłą wodę puścisz jak mocno ciepła ponad 40*c to będziesz gotował powoli drożdże a jak 25-30 *c to długo będzie ci się rozgrzewał nastaw i będą duże straty wody ale da radę.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: jogi30 » 2017-11-30, 16:07

Nastawu mam w beczce 80L właśnie wrzuciłem grzałkę akwariowa 50 W, a co do chłodnicy to myślałem nawet po podgrzaniu dodać nową porcję drożdży, czy to ma sens?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: magas » 2017-11-30, 16:58

Mam od kuli taki gadżet, ta akurat jest wielka, bo ma bardzo szybko schładzać, ale nadaje się świetnie do schładzania jak i grzania, ma w ofercie też mniejsze 8 metrów http://stalowkasklep.pl/chlodnica-brzec ... p-887.html

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: zbyszko » 2017-11-30, 21:05

jogi30 pisze:
2017-11-30, 09:29
Tylko jeszcze trzeba mieć taką grzałkę.
Kol. czornulek jak nie miał grzałki to wpierdaczył żarówkę do beczki.
Nie dość że drożdżaki miały ciepło to jeszcze i widno im było :mrgreen:
czytam nie pytam

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: jogi30 » 2017-12-01, 11:23

Wczoraj włożyłem grzałkę i widzę duuuuużą poprawę w skoku temperatury i nawet drożdże się obudziły, więc jeszcze dosypałem na wszelki wypadek, mam nadzieję że źle nie zrobiłem.

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: seneka » 2017-12-02, 00:05

Nie zrobiłeś
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: jogi30 » 2017-12-02, 13:38

I niech moc będzie z nami :drunk

snake79
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2017-10-08, 12:17

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: snake79 » 2017-12-02, 15:20

I jak nastaw buzuje? Jakie Blg?
"– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.

– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus." - Michaił Bułhakow

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: terni » 2017-12-02, 21:01

Ja cukrówki fermentowałem w znacznie niższych temperaturach otoczenia bo bliskich zera i nigdy nie używałem grzałek. Wystarczyło że beczkę z nastawem gdy miał jeszcze 35°C stawiałem na styropian i owijałem szczelnie starą kołdrą. Nastaw nie tylko że nie wystygł przez parę kolejnych dni, ale nawet temperatura wzrastała samoczynnie do 39°C, tak że trzeba było go chłodzić. Gdy się to zaniedba i nastaw ochłodzi się do 15°C to styropian i opatulenie go nic mu nie pomoże. Fermentacja ustała i nie wytworzy już ciepła. Wtedy już tylko grzałka może pomóc. Ale dodawać drożdży to raczej nie potrzeba bo one nie padają tylko popadają w stan taki jakby były w lodówce.
Róbmy Swoje

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: jogi30 » 2017-12-03, 19:55

Po nastawieniu nastawu nie wstawiłem, właśnie na styropian jak zawsze robiłem, ale grzałka dała rady, bo dzisiaj już na cukromierzu skali nie widać, czyli jest bardzo dobrze :cieszesie a teraz to już beczka pójdzie na styropian.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: terni » 2017-12-04, 10:43

Co do tego ma cukromierz i jego skala? Było 22°Blg to i nawet na Antarktydzie to samo by było. Stężenia cukru grzałka nie podnosi. Nie robi się słodsza herbata od samego jej mieszania. Nie wsypiesz cukru, to możesz ją mieszać i mieszać do usranej śmierci i Blg będzie takie jakie było. Nie rób z nas durni.
Róbmy Swoje

kacper59
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2017-06-20, 09:07

Re: Problem z nastawem z cukru

Post autor: kacper59 » 2017-12-04, 12:33

Stężenia cukru grzałka nie podnosi.
Niestety temperatura badanego roztworu ma wpływ na wskazania cukromierza, więc należy ją uwzględniać przy odczycie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości