Problem z nastawem z cukru
Re: Problem z nastawem z cukru
Jak nie masz grzałki to owiń baniak kocami, styropianem itp i wstaw w cieple miejsce.
"– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus." - Michaił Bułhakow
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus." - Michaił Bułhakow
Re: Problem z nastawem z cukru
Możesz spróbować podgrzać ale nie wiem czy to pomoże. Jest chłodno więc drożdże są leniwe. Jeżeli to nie pomoże to musisz zrobić nowy nastaw i po osiągnięciu + 15 Blg dodawać ten zatrzymany.jogi30 pisze: ↑2017-11-29, 15:23Drożdże turbo star3, blg początkowe 22, a niedopatrzenie to że nie podstawiłem styropian, zawsze tak robię jak nastaw ląduje w piwnicy, a ten stan może ze 3 dni , jeszcze coś tam delikatnie bzyczy , ale po tym czasie powinno być poniżej 0 blg , zawsze tak robiłem i wychodziło a teraz sądze że za niska temp. nastawu.
Re: Problem z nastawem z cukru
Taką akwariową mam i zaraz ją wrzucę, a teraz nastaw nowy stoi w tym samym pomieszczeniu tylko że na styropianie i bardzo ładnie pracuje, a myślicie że pomysł z chłodnicą do brzeczki, żeby puścić ciepłą wodę jest zły?
Re: Problem z nastawem z cukru
Zależy jak ciepłą wodę puścisz jak mocno ciepła ponad 40*c to będziesz gotował powoli drożdże a jak 25-30 *c to długo będzie ci się rozgrzewał nastaw i będą duże straty wody ale da radę.
Re: Problem z nastawem z cukru
Nastawu mam w beczce 80L właśnie wrzuciłem grzałkę akwariowa 50 W, a co do chłodnicy to myślałem nawet po podgrzaniu dodać nową porcję drożdży, czy to ma sens?
Re: Problem z nastawem z cukru
Mam od kuli taki gadżet, ta akurat jest wielka, bo ma bardzo szybko schładzać, ale nadaje się świetnie do schładzania jak i grzania, ma w ofercie też mniejsze 8 metrów http://stalowkasklep.pl/chlodnica-brzec ... p-887.html
Re: Problem z nastawem z cukru
Kol. czornulek jak nie miał grzałki to wpierdaczył żarówkę do beczki.
Nie dość że drożdżaki miały ciepło to jeszcze i widno im było
czytam nie pytam
Re: Problem z nastawem z cukru
Wczoraj włożyłem grzałkę i widzę duuuuużą poprawę w skoku temperatury i nawet drożdże się obudziły, więc jeszcze dosypałem na wszelki wypadek, mam nadzieję że źle nie zrobiłem.
Re: Problem z nastawem z cukru
Nie zrobiłeś
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Re: Problem z nastawem z cukru
I niech moc będzie z nami
Re: Problem z nastawem z cukru
I jak nastaw buzuje? Jakie Blg?
"– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus." - Michaił Bułhakow
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus." - Michaił Bułhakow
Re: Problem z nastawem z cukru
Ja cukrówki fermentowałem w znacznie niższych temperaturach otoczenia bo bliskich zera i nigdy nie używałem grzałek. Wystarczyło że beczkę z nastawem gdy miał jeszcze 35°C stawiałem na styropian i owijałem szczelnie starą kołdrą. Nastaw nie tylko że nie wystygł przez parę kolejnych dni, ale nawet temperatura wzrastała samoczynnie do 39°C, tak że trzeba było go chłodzić. Gdy się to zaniedba i nastaw ochłodzi się do 15°C to styropian i opatulenie go nic mu nie pomoże. Fermentacja ustała i nie wytworzy już ciepła. Wtedy już tylko grzałka może pomóc. Ale dodawać drożdży to raczej nie potrzeba bo one nie padają tylko popadają w stan taki jakby były w lodówce.
Róbmy Swoje
Re: Problem z nastawem z cukru
Po nastawieniu nastawu nie wstawiłem, właśnie na styropian jak zawsze robiłem, ale grzałka dała rady, bo dzisiaj już na cukromierzu skali nie widać, czyli jest bardzo dobrze a teraz to już beczka pójdzie na styropian.
Re: Problem z nastawem z cukru
Co do tego ma cukromierz i jego skala? Było 22°Blg to i nawet na Antarktydzie to samo by było. Stężenia cukru grzałka nie podnosi. Nie robi się słodsza herbata od samego jej mieszania. Nie wsypiesz cukru, to możesz ją mieszać i mieszać do usranej śmierci i Blg będzie takie jakie było. Nie rób z nas durni.
Róbmy Swoje
Re: Problem z nastawem z cukru
Niestety temperatura badanego roztworu ma wpływ na wskazania cukromierza, więc należy ją uwzględniać przy odczycie.Stężenia cukru grzałka nie podnosi.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości