Jakie drożdże???
-
- 0%
- Posty: 4
- Rejestracja: 2013-10-10, 09:24
Jakie drożdże???
Przy cukrówkach, ew z dodatkiem owoców gdy chce się otrzymać, "czysty" spirytus, czy lepiej jest użyć drożdży gorzelniczych np T3 czy winiarskich i uzbroić się w cierpliwość na 3-4 tyg? Jak podejść do tematu?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Jakie drożdże???
_faqmakiavelli_22 pisze:Jak podejść do tematu?
-
- 0%
- Posty: 4
- Rejestracja: 2013-10-10, 09:24
Re: Jakie drożdże???
Czytałem FAQ, gdybym go nie przeczytał miałbym o wiele więcej pytań.
Niestety nie znalazłem porównania efektu tego samego nastawu pędzonego przez 5 dni na drożdżach gorzelniczych a przez ok 3-4tyg na drożdżach winnych.
Jeśli takie porównanie jest w FAQ to przepraszam za moją ślepotę i zarazem proszę o wskazanie mi linku do tematu. Podobnie ciężko znaleźć jest porównanie efektu końcowego destylacji nastawu z samego cukru a owocowego.
Niestety nie znalazłem porównania efektu tego samego nastawu pędzonego przez 5 dni na drożdżach gorzelniczych a przez ok 3-4tyg na drożdżach winnych.
Jeśli takie porównanie jest w FAQ to przepraszam za moją ślepotę i zarazem proszę o wskazanie mi linku do tematu. Podobnie ciężko znaleźć jest porównanie efektu końcowego destylacji nastawu z samego cukru a owocowego.
Re: Jakie drożdże???
Bo tu nikt takich porównań nie robił. Uzyskany efekt jest sprawą subiektywną. i każdy z nas kieruje się tylko sobie wiadomymi kryteriami. A to wszystko poparte jest doświadczeniem wielu przeprowadzonych destylacji na różnych nastawach.makiavelli_22 pisze:Niestety nie znalazłem porównania efektu tego samego nastawu pędzonego przez 5 dni na drożdżach gorzelniczych a przez ok 3-4tyg na drożdżach winnych.
W/g mojego gustu fermentacja przeprowadzona wolniej i w niższej temperaturze na drożdżach, które sam karmię daje lepsze wyniki. Drożdże produkują mniej fuzli i niepotrzebnych estrów.
Chociaż z drugiej strony w dobie używania tak dobrych kolumn jak obecne ma to coraz mniejsze znaczenie. Za ich pomocą przy dobrze przeprowadzonej rektyfikacji można wyeliminować wiele niekorzystnych efektów niezbyt dobrze przeprowadzonej fermentacji.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości