Długa fermentacja nastawu

wajzer

Post autor: wajzer » 2013-12-22, 18:56

@Pioszczep.
Kolega Spiryt chciał Ci tylko powiedzieć, że można to przedestylować i cieszyć się swoim wyrobem na święta. A Ty, jeżeli masz cierpliwość, to czekaj. Wiele drożdży typu Turbo rzadko kiedy wyrabia się w czasie, mimo, że stworzy im się warunki idealne.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wajzer, łącznie zmieniany 1 raz.

pioszczep
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2013-12-01, 00:34

Post autor: pioszczep » 2013-12-22, 19:06

Zatem umawiam się ze szwagrem na jutro i zamelduję co wyszło. Proszę trzymać za mnie kciuki.

Awatar użytkownika
KS2507
50%
50%
Posty: 160
Rejestracja: 2012-09-16, 12:07
Lokalizacja: Łomża

Post autor: KS2507 » 2013-12-22, 19:13

Od zawsze używam drożdży T48 bez problemu przerabiają 1kg cukru w 2.6l wody. :)

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2013-12-22, 19:25

Ostatnio użyłem Coobra 48 na 3 litry wody i 1 kg cukru (omyłkowo) i było tak jak w postach Pioszczepa.
Zazwyczaj używam 3,6 litra na 1 kg cukru.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6989
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-12-22, 19:39

Zwróćcie uwagę, że kolega dzielił drożdże na pół, drożdże turbo.

wajzer

Post autor: wajzer » 2013-12-22, 22:20

Dokładnie. Ja to jakiegoś mam pecha, albo nieudolny jestem, bo nigdy żadne drożdże nie wyrobiły się w czasie np 24h cz 48h, a wierzcie, że robiłem wszystko wedle zaleceń :roll:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wajzer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2013-12-23, 12:52

pioszczep – na przyszłość nie dziel opakowania z drożdżami TURBO. W takim opakowaniu są drożdże, pożywka, enzymy, mikroelementy, kwas cytrynowy i może coś więcej - w odpowiedniej proporcji. Jak podzieliłeś opakowaniu na pół to nie masz pewności czy wszystkie te składniki podzieliłeś proporcjonalnie na pół. Każdy składnik ma inną gramaturę i inaczej układa się w torebce. Raczej nie jesteśmy w stanie tego w prosty sposób podzielić poprzez zwykłe "odsypanie". Mogło się zdarzyć, że np. w twojej dawce było zbyt mało pożywki, albo kwasu, albo w ogóle nie było pożywki tylko została w torebce.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-12-23, 16:00

Mr.R pisze:Raczej nie jesteśmy w stanie tego w prosty sposób podzielić poprzez zwykłe "odsypanie". Mogło się zdarzyć, że np. w twojej dawce było zbyt mało pożywki, albo kwasu, albo w ogóle nie było pożywki tylko została w torebce.
Być może. Praktyka wskazuje jednak, że przy dzieleniu torebki nie ma zazwyczaj problemów z fermentacją. Trwa ona tylko trochę dłużej.

pioszczep
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2013-12-01, 00:34

Post autor: pioszczep » 2013-12-24, 00:05

Po dwukrotnej destylacji otrzymałem 2200ml cieczy o zawartości 70% alkoholu. Chyba dobrze...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pioszczep, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2013-12-24, 09:41

Tak by wychodziło. Piszesz o dwukrotnej destylacji na aparacie prostym, rozumiem.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

pioszczep
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2013-12-01, 00:34

Post autor: pioszczep » 2013-12-24, 11:10

Tak, chodzi o aparat prosty. Czyli pierwsze koty za płoty i mogę rozpocząć działalność. Czekam jeszcze aby destylat dojrzał i przeprowadzę degustację.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości