-
Rekinblu
- 30%
- Posty: 36
- Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
- Lokalizacja: Lubelska Dzicz
Post
autor: Rekinblu » 2014-01-18, 09:48
Mam zacier w szklanym baniaku przykryty gazą który stoi 2 lata
, pytanie czy będzie się nadawał. Cukrówka z drożdżami kuchennymi była. Na powierzchni cieniutki biały kożuszek pływa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
Rekinblu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Szlumf
- 90%
- Posty: 629
- Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
- Lokalizacja: mazowieckie
Post
autor: Szlumf » 2014-01-18, 12:28
Rekinblu pisze:Mam zacier w szklanym baniaku przykryty gazą który stoi 2 lata
, pytanie czy będzie się nadawał.
Kolego a od czego masz nos i język? Zanim zadasz pytanie spróbuj sam znaleźć odpowiedź. Jak nie wali octem czy zgniłymi jajami lub innym smrodem i smak do przyjęcia to możesz z tym powalczyć.
-
Rekinblu
- 30%
- Posty: 36
- Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
- Lokalizacja: Lubelska Dzicz
Post
autor: Rekinblu » 2014-01-18, 12:39
No właśnie skosztowałem w smaku jak wino (nie słodkie nie kwaśne) może mało procentowe na smak, ciekawi mnie ten kożuch przy wkładaniu rurki zaczął opadać. Jak pospawam sprzęt to przepuszczę i zobaczymy co z tego wykapie
.
-
Tomasek
- 10%
- Posty: 14
- Rejestracja: 2013-09-22, 10:43
Post
autor: Tomasek » 2014-01-18, 13:19
Na bank masz grzyb herbaciany zwany kambuchą
-
Rekinblu
- 30%
- Posty: 36
- Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
- Lokalizacja: Lubelska Dzicz
Post
autor: Rekinblu » 2014-01-19, 23:11
Postaram zrobić zdjęcie baniaka bo widzę że ciekawy temat się robi (z humorem )
Ostatnio zmieniony 2014-01-19, 23:34 przez
Rekinblu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
franta
- 90%
- Posty: 804
- Rejestracja: 2010-04-25, 13:37
Post
autor: franta » 2014-01-19, 23:29
Rekinblu pisze: postaram.... zrobić zdjęcie baniaka bo widzę że ciekawy temat się robi (z humorem )
Rekinblu popatrz jak piszą inni ludzie na tym forum, czy aby coś nie zjadłeś w tekście? Stosuj zasady języka polskiego. Zdanie zaczyna się od wielkiej litery. Zapisując się na forum akceptowałeś chyba Regulamin.
Natomiast czy temat z humorem
dla mnie nie.
Ostatnio zmieniony 2014-01-19, 23:46 przez
franta, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rekinblu
- 30%
- Posty: 36
- Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
- Lokalizacja: Lubelska Dzicz
Post
autor: Rekinblu » 2014-01-28, 01:21
Po ruszeniu baniakiem to pływające białe coś opada swobodnie na dno. Sorki, że tak późno zdjęcie, ale baterii ciągle zapominałem kupić. Może teraz ktoś wie teraz co to?
Ostatnio zmieniony 2014-01-28, 10:08 przez
Rekinblu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2014-01-28, 09:08
Jak przedestylujesz, to na prostym aparacie, to na pewno będziesz czuł w destylacie zapach lekkiej stęchlizny. Jak chcesz się z tym bawić, to wypada puścić to przynajmniej dwa razy na kolumnie.
Próbowałem kiedyś przerobić podobnie wyglądający 2-3 letni nastaw jabłkowy i po przerobieniu na prostym było czuć stęchlizną.
Ale po przerobieniu na kolumnie, wódka wyszła niczego sobie.
Pzdr.
OLO 69
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2014-01-28, 16:38
To są drożdże, właściwie formy przetrwalnikowe drożdży. Stojąc w otwartym pojemniku nastaw zmniejszył stężenie alkoholu i stąd te drożdże.
A tak wygląda zakażenie bakteriami octowymi.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
Rekinblu
- 30%
- Posty: 36
- Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
- Lokalizacja: Lubelska Dzicz
Post
autor: Rekinblu » 2014-02-25, 00:53
Witam zacier puszczony i wyszło 2,8l 98-97% z ok 40l wsadu może i nie dużo ale jak kolega Spirit pisał % uleciały. Teraz z racji już posiadania kolumny postaram się nie dopuścić do ubytku %.
-
herbata666
Post
autor: herbata666 » 2014-03-02, 02:20
Coś Koledze alkoholomierz szwankuje, albo temperatura pomiaru za wysoka, w sumie dokładność tego sprzętu 0-100% też pozostawia wiele do życzenia
. Polecam wyposażyć się w alkoholomierz przynajmniej 70-100% z Gomaru i wtedy robić pomiary i wrzucać na forum, bo tak to ma się nijak do rzeczywistości.
Pozdrawiam
Piotrek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości