Zacier

Rekinblu
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
Lokalizacja: Lubelska Dzicz

Zacier

Post autor: Rekinblu » 2014-01-18, 09:48

Mam zacier w szklanym baniaku przykryty gazą który stoi 2 lata :D , pytanie czy będzie się nadawał. Cukrówka z drożdżami kuchennymi była. Na powierzchni cieniutki biały kożuszek pływa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rekinblu, łącznie zmieniany 1 raz.

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Zacier

Post autor: Szlumf » 2014-01-18, 12:28

Rekinblu pisze:Mam zacier w szklanym baniaku przykryty gazą który stoi 2 lata :D , pytanie czy będzie się nadawał.
Kolego a od czego masz nos i język? Zanim zadasz pytanie spróbuj sam znaleźć odpowiedź. Jak nie wali octem czy zgniłymi jajami lub innym smrodem i smak do przyjęcia to możesz z tym powalczyć.

Rekinblu
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
Lokalizacja: Lubelska Dzicz

Post autor: Rekinblu » 2014-01-18, 12:39

No właśnie skosztowałem w smaku jak wino (nie słodkie nie kwaśne) może mało procentowe na smak, ciekawi mnie ten kożuch przy wkładaniu rurki zaczął opadać. Jak pospawam sprzęt to przepuszczę i zobaczymy co z tego wykapie :D .

Tomasek
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2013-09-22, 10:43

Post autor: Tomasek » 2014-01-18, 13:19

Na bank masz grzyb herbaciany zwany kambuchą :D

Rekinblu
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
Lokalizacja: Lubelska Dzicz

Post autor: Rekinblu » 2014-01-19, 23:11

:D Postaram zrobić zdjęcie baniaka bo widzę że ciekawy temat się robi (z humorem ) :lol:
Ostatnio zmieniony 2014-01-19, 23:34 przez Rekinblu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2014-01-19, 23:29

Rekinblu pisze::D postaram.... zrobić zdjęcie baniaka bo widzę że ciekawy temat się robi (z humorem ) :lol:
Rekinblu popatrz jak piszą inni ludzie na tym forum, czy aby coś nie zjadłeś w tekście? Stosuj zasady języka polskiego. Zdanie zaczyna się od wielkiej litery. Zapisując się na forum akceptowałeś chyba Regulamin.

Natomiast czy temat z humorem :nie_wiem dla mnie nie.
Ostatnio zmieniony 2014-01-19, 23:46 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.

Rekinblu
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
Lokalizacja: Lubelska Dzicz

Zdjęcie

Post autor: Rekinblu » 2014-01-28, 01:21

Obrazek

Po ruszeniu baniakiem to pływające białe coś opada swobodnie na dno. Sorki, że tak późno zdjęcie, ale baterii ciągle zapominałem kupić. Może teraz ktoś wie teraz co to?
Ostatnio zmieniony 2014-01-28, 10:08 przez Rekinblu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-01-28, 09:08

Jak przedestylujesz, to na prostym aparacie, to na pewno będziesz czuł w destylacie zapach lekkiej stęchlizny. Jak chcesz się z tym bawić, to wypada puścić to przynajmniej dwa razy na kolumnie.
Próbowałem kiedyś przerobić podobnie wyglądający 2-3 letni nastaw jabłkowy i po przerobieniu na prostym było czuć stęchlizną.
Ale po przerobieniu na kolumnie, wódka wyszła niczego sobie.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2014-01-28, 16:38

To są drożdże, właściwie formy przetrwalnikowe drożdży. Stojąc w otwartym pojemniku nastaw zmniejszył stężenie alkoholu i stąd te drożdże.





A tak wygląda zakażenie bakteriami octowymi.

Obrazek
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Rekinblu
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
Lokalizacja: Lubelska Dzicz

Post autor: Rekinblu » 2014-02-25, 00:53

:mrgreen: Witam zacier puszczony i wyszło 2,8l 98-97% z ok 40l wsadu może i nie dużo ale jak kolega Spirit pisał % uleciały. Teraz z racji już posiadania kolumny postaram się nie dopuścić do ubytku %.
Obrazek

herbata666

Post autor: herbata666 » 2014-03-02, 02:20

Coś Koledze alkoholomierz szwankuje, albo temperatura pomiaru za wysoka, w sumie dokładność tego sprzętu 0-100% też pozostawia wiele do życzenia :D. Polecam wyposażyć się w alkoholomierz przynajmniej 70-100% z Gomaru i wtedy robić pomiary i wrzucać na forum, bo tak to ma się nijak do rzeczywistości.


Pozdrawiam
Piotrek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości