Pleśn

maniek765
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2013-01-27, 11:04

Pleśn

Post autor: maniek765 » 2014-01-19, 21:07

Witam, mam taki problem, 3 dni temu zrobiłem 3 małe nastawy (2 x 5 i jeden 12 litrów) dziś zauważyłem biała pleśń na wierzchu. Powiedzcie mi czy da się to uratować, czy do wylania?

maniek765
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2013-01-27, 11:04

Post autor: maniek765 » 2014-01-19, 21:23

Zwykły nastaw cukier plus stare soki 22blg, wszystko zagotowałem wcześniej, zaraz zrobię fotkę wrzucę.
Ostatnio zmieniony 2014-01-20, 22:48 przez maniek765, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2014-01-19, 21:29

To wszystko? , czy może jeszcze zapomniałeś o czymś napisać?

maniek765
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2013-01-27, 11:04

Post autor: maniek765 » 2014-01-19, 21:30

Obrazek

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-01-19, 21:33

A jakieś drożdże dodałeś?
OLO 69

maniek765
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2013-01-27, 11:04

Post autor: maniek765 » 2014-01-19, 21:34

Cobra 24h

[ Dodano: 2014-01-19, 21:34 ]
Może to jeszcze raz zagotować?

[ Dodano: 2014-01-19, 21:37 ]
Biały kozuch na wierzchu franta.
Ostatnio zmieniony 2014-01-19, 21:36 przez maniek765, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-01-19, 21:38

A drożdże przerobiły cukier? Jakie jest teraz blg?
OLO 69

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2014-01-19, 21:38

Gotowałeś to z drożdżami czy bez?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2014-01-19, 21:39

To wygląda na bakterie tlenowe.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

maniek765
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2013-01-27, 11:04

Post autor: maniek765 » 2014-01-19, 21:42

Drożdże dodałem po ostygnięciu na drugi dzień. Drożdże nawet nie ruszyły. ale zaraz pójdę sprawdzić blg dajcie mi 2 minuty.

[ Dodano: 2014-01-19, 21:48 ]
Sprawdzone,cukier nieruszony.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Re: Pleśn

Post autor: franta » 2014-01-19, 21:51

maniek765 pisze:3 dni temu zrobiłem 3 małe nastawy (2 x 5 i jeden 12 litrów)
Może jeszcze inaczej.
Trzy małe nastawy, rozumiem - natomiast drożdże jak dodawałeś? - do całości i podzieliłeś na trzy nastawy, czy dzieliłeś drożdże do każdego nastawu?

maniek765
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2013-01-27, 11:04

Post autor: maniek765 » 2014-01-19, 21:51

Może potraktować to Pirosiarczanem sodu?
Ostatnio zmieniony 2014-01-20, 22:49 przez maniek765, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-01-19, 21:51

A drożdże nieprzeterminowane? Paczka nie była otwierana wcześniej?
Wymieszałeś wszystko dobrze po dodaniu drożdży?
OLO 69

maniek765
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2013-01-27, 11:04

Post autor: maniek765 » 2014-01-19, 21:52

Dodałem do całości i podzieliłem.

[ Dodano: 2014-01-19, 21:54 ]
nowe drożdże nieotwierane .

[ Dodano: 2014-01-19, 21:54 ]
i wymieszane

[ Dodano: 2014-01-19, 21:55 ]
Jest sens to ratować?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-01-19, 21:57

Bardzo dziwne, że nie ruszyło. W jakiej temp. dodałeś drożdże?
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości