Nastaw kukurydza i czerwona porzeczka

Ernest1
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2012-10-07, 17:25

Nastaw kukurydza i czerwona porzeczka

Post autor: Ernest1 » 2014-02-08, 19:42

Panowie, eksperyment zaskoczył mnie pozytywnie, choć dodając do kukurydzy porzeczki sam nie wiedziałem czego się spodziewać, wszystko przerobiło jak należy, a efekt "ambrozja",
polecam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ernest1, łącznie zmieniany 1 raz.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2014-02-08, 19:48

Zboże rozumiem zatarłeś i dodałeś porzeczkę.
Porzeczki w formie? i jakie proporcje?
Daj kilka szczegółów jak to robiłeś. :brawo
Ryby łowię.

Ernest1
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2012-10-07, 17:25

Post autor: Ernest1 » 2014-02-09, 20:29

Zboże tak jak domyśliłeś się zatarłem,a po czterech dniach dodałem 3kg czerwonej porzeczki wyciągniętej jeden dzień wcześniej z zamrażarki i pozostawionej w cieple żeby troszeczkę zaczęły ją troszkę dzikusy zajadać.
Wszystko po 12 dniach na rury i gotowe.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2014-02-09, 20:45

Dziękuję za informację. Nie mam porzeczek za to mam zamrożoną wiśnię odmiana szklanka.
Jak mroziłem to była już bardzo dojrzała, ciężko było drylować bo sok płynął ale był wyłapany i poszedł do worków razem z wisienkami ale ten komponent pójdzie do nalewki. Na porzeczki muszę poczekać do nowych owoców.

A tak w ogóle, to jakimi jeszcze owocami można aromatyzować/poprawiać smak w zacierze przyszłych destylatów?
Ostatnio zmieniony 2014-02-09, 20:54 przez zbynio, łącznie zmieniany 1 raz.
Ryby łowię.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-02-09, 20:58

Czerwona porzeczka to ma tych smaków i aromatów :mrgreen: , gdyby mi kiedyś przyszło ją dawać do nastawu, czy zacieru to chyba tylko w celu podniesienia kwasowości. Każdy musi przejść przez różne wynalazki, by wrócić do normalności, kiedyś zrobiłem wino z czerwonej, a zamiast wody dałem arbuzy, nie pytajcie o smak, destylowałem to później i też nie pytajcie, w końcu poszło na czysty spirytus. Mamy tyle możliwości na zaciery i mieszanki, które ludzie robią od lat, do tego można eksperymentować zmieniając % poszczególnych składników. http://pl.wikipedia.org/wiki/Whiskey_ameryka%C5%84ska
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2014-02-10, 20:14

Prawie cały poprzedni rok robiłem próby robiąc zaciery z dodatkiem owoców.
Efekty nie były jakieś rewelacyjne, głównie dlatego że owoce i zboża wymagają innych czasów fermentacji.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-02-10, 20:25

Ja zdecydowałem się napisać, bo mowa o czerwonej porzeczce, a ona naprawdę nie ma nic fajnego, gdyby była mowa o czarnej to inna para kaloszy. Destylowałem wino czerwona z agrestem, też nie doszukałem się żadnych pozytywów, czerwona to może jako dodatek do nalewki czy miodu, ta kwasowość mogła by być użyta do łamania smaku, gdy coś mdłe.

Ernest1
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2012-10-07, 17:25

Post autor: Ernest1 » 2014-02-12, 14:23

Panowie, napisałem co przyniósł efekt rzeczywistej pracy zboża i owocu, a na samym końcu mojej, a nie teoretyczne rozważania co ma to albo tamto, każdy sam próbuje zrobić coś innego.
Efekt dla mnie jaki uzyskałem w 100% mnie zadowala, a czy ktoś spróbuje czy nie jego wola, dla mnie było warto.
Pozdrawiam wszystkich którzy błądząc idą pod prąd.
Ostatnio zmieniony 2014-02-12, 14:36 przez Ernest1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2014-02-17, 22:04

Nie neguję Twoich informacji, tym bardziej że destylowałeś już po 12 dniach.
Ja czekałem do czasu zakończenia fermentacji, z reguły 3-4 tygodnie (duże dawki owoców), a to nie robi dobrze zacierom zbożowym.

Ernest1
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2012-10-07, 17:25

Post autor: Ernest1 » 2014-02-18, 17:40

Emiel sam byłem zaskoczony, że tak szybko przerobiło,ale i dodatek porzeczki to tylko 4 kg, może dlatego wyszło jak nektar ,,bogów,,.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ernest1, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości