Ponowny rozruch po ugotowaniu drożdży.

wiesgaj
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2009-10-21, 18:18
Lokalizacja: Częstochowa okolice

Ponowny rozruch po ugotowaniu drożdży.

Post autor: wiesgaj » 2014-02-16, 12:23

60l nastawu, 13kg cukru, Turbo 24.
Przegapiłem schładzanie balona i doprowadziłem do 39stC. Po pewnym czasie cukrówka zatrzymała się na 0Blg. Na smaka -słodki. Schłodziłem do 30stC dosypałem Turbo 24 by wyfermentować pozostałą część cukru. Niespodzianka cukrówka się już nie obudziła.
Moje pytanie to dlaczego nie było ponownego rozruchu. T24 powinny z fermentować resztę cukru .

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2014-02-16, 12:35

0 Blg mówi, że 99% cukru już się stało alkoholem a ten zabił świeże drożdże.
Ja to tak rozumiem ale może jeszcze ktoś bardziej doświadczony się wypowie?
Ryby łowię.

wiesgaj
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2009-10-21, 18:18
Lokalizacja: Częstochowa okolice

Post autor: wiesgaj » 2014-02-16, 12:44

Z mojego doświadczenia zawsze zaciery zatrzymywały się na -2blg. A smak cukrówki gorzki.
Po dosypaniu T24 powinno chyba troszeczkę ruszyć. Niestety nic .

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2014-02-16, 12:54

No powinno dojść nawet do -3 a w najlepszej sytuacji do -4 ale Ty napisałeś, że
w pewnym momencie drożdże miały ekstremalne warunki spowodowane wysoką
temperaturą co pewnie część z nich ubiło stąd może nie było już
komu przerobić cukru do końca.
Restart to nie taka prosta sprawa ... a szczegolnie jeżeli nastaw jest już w końcowej fazie.
Próbowałem przy 6Blg chociaż doczytałem na forum, że lepiej to dać w komin a cukier przerobić ponownie nastawiając nastaw na wodzie odwarowej.

_ Drożdże wraz z wzrostem zawartości alkoholu w nastawie uodparniaja się na niego
a świeże tej odporności nie mają ..... to też doczytałem na naszym forum. :idea:
Ryby łowię.

wiesgaj
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2009-10-21, 18:18
Lokalizacja: Częstochowa okolice

Post autor: wiesgaj » 2014-02-16, 13:02

"zbynio" dzięki za odpowiedź. Myślałem że jak w balonie jest cukier to nieważne start czy restart. Dodajemy drożdże jest cukier to start.
No nic, wrzucę to na kolumnę ile wyjdzie to tyle się wypiję.
Na przyszłość muszę lepiej pilnować.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wiesgaj, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości