-
zbynio
- 80%
- Posty: 415
- Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
- Lokalizacja: Lorrach
Post
autor: zbynio » 2014-02-20, 10:40
Rekinblu pisze: Podejrzewam że temp 30 st na początek jest zbyt wysoka, ale może się mylę w tych dziedzinach jestem "noobem" .
producent pisze: Opis produktu
Alcotec 48 TURBO Pure extra „mocny” i specjalnie stworzony preparat, do dwóch typów fermentacji:
- 14% w 2 dni – rozpuścić 6 kg cukru w 21 L wody
- 20% w 5 dni – rozpuścić 8 kg cukru w 21 L wody
Do nastawu o temp. ok. 30 oC dodać zawartość torebki drożdży i dobrze wymieszać przez ok. 1 min. Fermentować w temp. 20-30 oC.
Najlepsza temperatura fermentacji 25 oC. Zawartość: drożdże+pożywka+witaminy oraz mikroelementy
Rekinblu zacznij czytać to co zaleca producent .....
ja sam się przekonałem,
że to dobrze robi.
Ryby łowię.
-
magas
- 101%
- Posty: 6988
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2014-02-20, 18:20
Ja myślałem, że je ugotowałeś nim nalałeś do nastawu, ugotowane w małym naczyniu w którym je rozrobiłeś dodając dwie łyżki cukru, bo napisałeś dolałem je do nastawu, a je się sypie do nastawu w beczce, nie w słoiku.
-
Rekinblu
- 30%
- Posty: 36
- Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
- Lokalizacja: Lubelska Dzicz
Post
autor: Rekinblu » 2014-02-23, 10:29
Witam.
4 dni minęło 5ty leci w smaku nie czuć już cukru nic ° Blg -2, na 2ch różnych areometrach tak samo pokazuje i wciąż nieźle pracuje. Okresowo włączam grzałkę żeby utrzymać temperature w zakresie 25-28st. Chyba wyjdzie bardzo dobrze
.
-
Rekinblu
- 30%
- Posty: 36
- Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
- Lokalizacja: Lubelska Dzicz
Post
autor: Rekinblu » 2014-03-02, 01:41
Witam. Przedwczoraj nastaw stanął. Zmierzyłem °Blg i na dwóch cukromierzach opada poza skale -5 gdzieś mi się zdaje -7do-8. Oba pokazują mniej więcej tak samo i są różnych firm. Mam pytanie czy to możliwe żeby nastaw skończył na -8 °Blg?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
Rekinblu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
magas
- 101%
- Posty: 6988
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2014-03-02, 10:08
Jeden z kolegów, który ma na pewno dobrze działający cukromierz, pisał mi to samo, pomyślałem wtedy, stężenie alkoholu musi być bardzo duże, że tak przekłamuje, ale czy to prawda, nie wiem, tylko to mi przyszło do głowy.
-
Legion
- -#Admin
- Posty: 1870
- Rejestracja: 2009-01-24, 11:03
Post
autor: Legion » 2014-03-02, 13:52
Rekinblu pisze:...opada poza skale -5 gdzieś mi się zdaje -7do-8...
Mnie także się coś podobnego przytrafiło. Spławik utopił się dużo bardziej niż zwykle.
Niestety w moim cukromierzu nie ma skali na minus.
Aby się upewnić jego wskazaniami zmierzyłem odległości między najwyższymi kreskami skali i dorysowałem dodatkową skalę markerem na szkle. Pomiar w 21 stopniach wykazał około minus 7°Blg.
Po pierwszej rektyfikacji tego nastawu wydajność spirytusu była rekordowo duża.
Dla mnie jest to niewątpliwy dowód, że użyty cukier ma wielkie znaczenie a wskazania "na minus" są spowodowane wyższym stężeniem alkoholu w nastawie.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
-
Rekinblu
- 30%
- Posty: 36
- Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
- Lokalizacja: Lubelska Dzicz
Post
autor: Rekinblu » 2014-03-03, 01:50
Witam.
z 14 KG cukru z biedronki (12kg na początku potem dosypałem 2kg) było około 50l wkładu do kega i uzyskałem +- 8.5l 97-98% serca plus 0,4l przedgonów i 0,25l pogonów. Jak pożyczę menzurkę to dokładnie będę wiedział co do 1 ml. Czyli licząc tylko to co dobre z 1kg cukru wyszło ponad 0,6l uzysku. Kurcze jestem zaje.....cie zadowolony
.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
Rekinblu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rekinblu
- 30%
- Posty: 36
- Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
- Lokalizacja: Lubelska Dzicz
Post
autor: Rekinblu » 2014-03-03, 12:05
No tak pokazuje alkoholomierz, ale pisałem 97-98 bo to pewnie błąd pomiarowy w temp. cieczy 19-21st mierzone. Mój brat ma szwagra w Polmosie, obiecał że mi próbkę przebada na skład i stężenie to się wszystko okaże, a teraz do baniaka z wodą i drugi przebieg.
,
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
Rekinblu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zbyszko
- 101%
- Posty: 1787
- Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
- Lokalizacja: Biała Podlaska
Post
autor: zbyszko » 2014-03-03, 22:43
Rekinblu pisze:Mój brat ma szwagra w Polmosie
A to się nawet dobrze składa, bo po analizie okaże się że % %-owi nie równy
.
Nie tam żebym się czepiał, ale pare godzin na forum "siedzisz" i powinieneś wiedzieć jakich wskazań można się spodziewać po alkoholomierzu za kilkanaście zeta.
czytam nie pytam
-
wiking
- 100%
- Posty: 1419
- Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
- Lokalizacja: Z międzyświatów
Post
autor: wiking » 2014-03-03, 23:24
Wiem, że kiedyś też się przechwalałem wynikami, ale w 98% nie poszedłem bo, to śmiech na sali, mało tego 97% jest nie doścignione, bo nawet gdyby udało się mi ten magiczny % (czasem się udaje) uzyskać, to i tak straci te ułamki % na wąchaniu, wietrzeniu i takie tam, ale co ja się będę wymądrzał
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
wiking, łącznie zmieniany 1 raz.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
-
Rekinblu
- 30%
- Posty: 36
- Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
- Lokalizacja: Lubelska Dzicz
Post
autor: Rekinblu » 2014-03-04, 14:25
Koledzy pisałem, że to pewnie błąd pomiarowy, a alkoholomierz mam jaki mam i jak pokazuje 97-98 to nie będę pisał, że pokazuje 95-96. Faktycznie jak będę miał wyniki analizy, co mnie bardziej ciekawi na skład, ale i będę wiedział ile jest % dokładnie. Od siebie dodam, że nie widzę sensu kupowania alkoholomierza za 100 lub więcej, aby się kłócić o 0,5 %. Ale jak kolegom nie pasuje te 98% to ok
. Będę pisać, że ma 95%
.
Ostatnio zmieniony 2014-03-04, 15:30 przez
Rekinblu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2005
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2014-03-04, 18:33
Na Twoich fotkach widać prawie 99%. A gdyby pokazywał ponad 100% też byś pisał, bo tak pokazuje Twój spławik?
0,5% różnicy w tym zakresie pomiarowym to kosmos, więc czasami warto odżałować te parę złoty na porządny spławik.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
herbata666
Post
autor: herbata666 » 2014-03-06, 02:03
To koledzy też Ci mogą doradzić jak się będziesz o coś pytał- na przykład do ilu odbierać serce i zamiast podać przykładowo 98C to napiszą 100C. Trzymajmy się jakiś faktów, bo jak będziemy wypisywać głupoty to na pewno nowym użytkownikom to nie pomoże i cały czas będą powstawały głupie tematy pod tytułem : dlaczego nie mogę uzyskać 98% (kup sobie alkoholomierz 0-100% za 15zł to uzyskasz).
Ps.
Nie to żebym się do kogoś czepiał ale uważam, że raczej realne pomiary są obowiązkowe.
Sprzęt za 15zł z podziałką 0-100%, to jedno wielkie nieporozumienie, chyba że tylko dla swojej obserwacji ewentualnie sąsiada zawołać żeby mu oczy zbielały (chyba że się chłop zna to też wyśmieje ten pomiar
)
-
Rekinblu
- 30%
- Posty: 36
- Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
- Lokalizacja: Lubelska Dzicz
Post
autor: Rekinblu » 2014-03-23, 12:12
Właśnie zakończyłem odbieranie 2giego nastawu (na cukierku Królewskim z Lidla), tak jak koledzy pisali bez żadnych dodatków. 16kg cukru na 45 l wody i 1 paczka Alcotec Turbo 48, (fermentacja z dogrzewaniem grzałką 9 dni). Blg po skończeniu -6,-7. Wyniki 0,6 l przedgonów 9,5 l serca i 0 pogonów doiłem do gońca. Wynik wyszedł gorszy niż wcześniej (na cukierku z Biedronki) z koncentratem pomidorowym i obniżeniem pH do 5. Zrobię 3 nastaw na Królewskim z koncentratem pomidorowym i obniżę do pH 5 zobaczę czy wyjdzie lepiej.
Ostatnio zmieniony 2014-03-23, 13:27 przez
Rekinblu, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości