Nastaw

Rekinblu
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
Lokalizacja: Lubelska Dzicz

Nastaw

Post autor: Rekinblu » 2014-02-19, 08:36

Witam.
Wczoraj zrobiłem nastaw cukrowy 46l wody i 12kg cukru plus 2 słoiczki małe koncentratu pomidorowego, wyszło 22blg. Całość zakwasiłem do poziomu 4,8-5 pH. Po ostygnięciu do 30st rozrobiłem grzybki alcoteca turbo 48 z 2 łyżkami cukru i dolałem do nastawu. No i nic? Z opisu na tym forum czytałem że one od początku hulają a tu nic nawet małych bulek nie ma. Grzybki mają termin ważności do 2015r. I teraz rodzi się pytanie czy lecieć po babuni czy poczekać może się wyklują?
Ostatnio zmieniony 2014-02-19, 09:53 przez Rekinblu, łącznie zmieniany 2 razy.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2014-02-19, 08:43

Zastosowałeś drożdże, które "mają wszystko w sobie" więc
w jakim celu reszta tych dodatków i zakwaszanie? Może to
jest powodem, że grzybki sie "obraziły" na Twój nastaw.......
Ryby łowię.

Rekinblu
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
Lokalizacja: Lubelska Dzicz

Post autor: Rekinblu » 2014-02-19, 08:48

Mam u siebie twardą wodę 8-10 pH, a czytałem że optymalnie jest 4,5-5,5. Koncentrat dodałem bo koledzy tu na forum pisali że nie nie zaszkodzi. Ale w garnku gdzie rozrabiałem grzybki w 1l wody + 2 łyżki cukru w 30st też nie ruszyły. Po 15 min wlałem do baniaka i wymieszałem.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2014-02-19, 08:54

Turbo raczej sie nie uwadnia. Na opakowaniu jest instrukcja, do której warto się stosować.
Nie mniej skoro już się stało i po tych wszystkich zabiegach nie ruszyły dzwoń do kogoś
po kolejną paczkę. Nic się nie stanie jeżeli jutro zapodasz grzybki jedynie pewnie
trzeba będzie podgrzać całość. Polecam cobra 48 opisywane na forum.
Ryby łowię.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-02-19, 09:06

No niestety duży błąd z tym zakwaszaniem. Drożdże turbo w paczce mają jakiś dodatek, który zakwasza nastaw. Teraz to masz super kwasior w beczce. Możliwe, że jeszcze wystartują ze znacznym opóźnieniem. Trzeba spróbować odkwasić sodą spożywczą, albo jeszcze lepiej rozlać nastaw na dwie części, dodać wody i cukru, nowe drożdże.
Niestety jak się kombinuje, to jest przeważnie odwrotnie niż być powinno.
A sprawa bardzo prosta, bo trzeba tylko wsypać cukier, dolać wody tak aby temp. osiągnęła około 25-28C,wsypać drożdże prosto z torebki i dobrze z 2-3 minuty pomieszać.
Pzdr.
OLO 69

Rekinblu
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
Lokalizacja: Lubelska Dzicz

Post autor: Rekinblu » 2014-02-19, 09:22

Tak mi pokazał areometr. A pH teraz sprawdziłem i chyba jest 5.
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rekinblu, łącznie zmieniany 1 raz.

Rekinblu
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
Lokalizacja: Lubelska Dzicz

Post autor: Rekinblu » 2014-02-19, 10:10

Blg (poprawione).
Na areometrze pisze % Sugar by Weight - BALLING i pokazuje 23-22 . Z drugiego pola Specific Gravity +- 1090 do 1100 przy 20-21 temperaturze.
Jadę do roboty jak nie ruszy do wieczora zapodam Babuni.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Nastaw

Post autor: Legion » 2014-02-19, 10:22

Rekinblu pisze:...Po ostygnięciu do 30st rozrobiłem grzybki alcoteca turbo 48 z 2 łyżkami cukru i dolałem do nastawu...
Jak to rozumieć?
Rozrobione w czystej wodzie z 2 łyżkami cukru czy w słodkiej wodzie z nastawu z 2 łyżkami cukru? Jaka temperatura tej wody z rozrobienia?
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2014-02-19, 10:34

Witam widzę ze odpowiedz już została podana.
Turbo (wszelakie z Alkocteca) mają komplet nie tylko pożywek ale i mikroelementów, witamin. Nie wymagają 'środowiska ph" nie ma potrzeby zakwaszania ani dodawania 'extra' koncentratów, pożwyek, mleka grochu itp...
Nadmiar mikroelementów nie zostanie strawiony przez drożdże i odłoży się to w nastawie - oddając swoje posmaki do finalnego produktu.

Wodę lejemy z kranu do ustabilizowania optymalnych temperatur (po uprzednim rozpuszczeniu w gorącej wodzie cukru /glukozy) starcie 25-29c wsypujemy drożdże i koniec.

pozdrawiam 98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 2 razy.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-02-19, 10:59

Rekinblu pisze:jak nie ruszy do wieczora zapodam Babuni.
Zrób najpierw próbę na malej ilości nastawu. Zobaczysz czy ruszy.

Miałem tak kiedyś, że za mocno zakwasiłem zacier zbożowy, to ten zamiast po 2-3 godzinach, wystartował dopiero po ponad 12.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2014-02-19, 12:03

Po mojemu to ubiłeś drożdże przez robienie matki drożdżowej.
Było to poruszane na forum- stworzyłeś wybitnie skoncentrowany nastaw pożywki który załatwił drożdże.
Ratuj nastaw jak koledzy piszą - najpierw poczekaj 24h, jak nie ruszą daj nowe drożdże, jak to nie pomoże wykorzystaj nastaw do stworzenia dwu nowych. No i wyrób się w ciągu kilku dni z tym wszystkim - zawsze wisi nad tobą groźba zakażenia nastawu. Im wyższa temp. tym większa szansa na to.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2014-02-19, 12:11

Tak czy inaczej, teraz w nastawie są pożywki, witaminy, mikroelementy z drożdży turbo więc nie wykluczone, że po dodaniu babuniowych wszystko będzie pracować jak na turbo.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Rekinblu
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
Lokalizacja: Lubelska Dzicz

Post autor: Rekinblu » 2014-02-19, 13:49

Ok wpadłem z pracy na moment bo mi nie dawało spokoju. I ruszyły temperatura spadła do 28 i pojawiła się lekka piana i widać jak dwutlenek węgla wypływa w baniaku i pojawił się zapach %. To może coś z tego będzie.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-02-19, 20:05

Ja czytając na szybko, byłem pewien, że one się ugotowały nim je dodałeś do nastawu, ale pewnie nie wszystkie jeśli ruszyły, bo napisałeś wlałem je z dwoma łyżkami cukru, a je się wsypuje.

Rekinblu
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2014-01-04, 09:18
Lokalizacja: Lubelska Dzicz

Post autor: Rekinblu » 2014-02-20, 08:57

Na pewno ich nie ugotowałem bo temp wody była 30st. Ok po dobie od dodania grzybków temp spadła do 25,3 st i jakby zaczęły żwawo pracować i w pomieszczeniu czuć % dość mocno. Sprawdziłem po dobie jest +- 18 °Blg. Podejrzewam że temp 30 st na początek jest zbyt wysoka, ale może się mylę w tych dziedzinach jestem "noobem" :D więc proszę o wyrozumiałość z moich pomyłek.
Pozdrawiam Krzysiek.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rekinblu, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości