Minimalna temperatura nastawu
Re: Minimalna temperatura nastawu
Tego rodzaju drożdże wyrabiają się w trzy dni. Trzeba im tylko zapewnić wyższą temperaturę. Ja nastawiłem 29 lutego przy 22°Blg, 32°C, 1 marca 10°Blg, 37°C, 2 marca 3°Blg, 30°C, 3 marca -4°Blg, 17°C. Teraz jeszcze klaruje. Fermentacja przebiegała w nieogrzewanym pomieszczeniu, lecz beczka była dobrze zaizolowana. Drożdże takie same, jedna paczka +10 kg cukru + 35 L wody = 41 L nastawu.
Róbmy Swoje
Re: Minimalna temperatura nastawu
Nikt nie pytał jak szybko przefermentować. Chodzi o najniższą temp. dla której te grzyby pracują.
Re: Minimalna temperatura nastawu
W jakiej temperaturze fermentują? Moje fermentowały w temperaturze 5°C bo tyle miało otoczenie. Nastaw sam podnosił i utrzymywał temperaturę dzięki izolacji. Bez izolacji kiedyś fermentowałem te drożdże w temperaturze ok. 15°C, ale trwało to blisko miesiąc. Szczątkowa fermentacja będzie zachodzić nawet w temperaturze nieco powyżej zera. Maksymalna jaką odnotowałem to 39°C. Powyżej 40°C drożdże giną.
Róbmy Swoje
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości