Minimalna temperatura nastawu

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Minimalna temperatura nastawu

Post autor: terni » 2020-03-07, 17:30

Tego rodzaju drożdże wyrabiają się w trzy dni. Trzeba im tylko zapewnić wyższą temperaturę. Ja nastawiłem 29 lutego przy 22°Blg, 32°C, 1 marca 10°Blg, 37°C, 2 marca 3°Blg, 30°C, 3 marca -4°Blg, 17°C. Teraz jeszcze klaruje. Fermentacja przebiegała w nieogrzewanym pomieszczeniu, lecz beczka była dobrze zaizolowana. Drożdże takie same, jedna paczka +10 kg cukru + 35 L wody = 41 L nastawu.
Róbmy Swoje

tonku
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2020-02-24, 17:16

Re: Minimalna temperatura nastawu

Post autor: tonku » 2020-03-07, 18:36

Nikt nie pytał jak szybko przefermentować. Chodzi o najniższą temp. dla której te grzyby pracują.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Minimalna temperatura nastawu

Post autor: terni » 2020-03-07, 20:11

W jakiej temperaturze fermentują? Moje fermentowały w temperaturze 5°C bo tyle miało otoczenie. Nastaw sam podnosił i utrzymywał temperaturę dzięki izolacji. Bez izolacji kiedyś fermentowałem te drożdże w temperaturze ok. 15°C, ale trwało to blisko miesiąc. Szczątkowa fermentacja będzie zachodzić nawet w temperaturze nieco powyżej zera. Maksymalna jaką odnotowałem to 39°C. Powyżej 40°C drożdże giną.
Róbmy Swoje

tonku
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2020-02-24, 17:16

Re: Minimalna temperatura nastawu

Post autor: tonku » 2020-03-08, 08:46

:oki

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 28 gości