Minimalna temperatura nastawu
Minimalna temperatura nastawu
Mam pytanie o temperaturę nastawu. Cukrówka, 6,5 kg cukru, ok 21 litrów wody, pół paczki drożdży T48. Temperatura startowa 30°C. Fermentator przykryty czym się dało stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu o temp ok 5°C. Po 5ciu dniach Blg 3, temperatura spadła do 12°C. Jak myślicie dofermentuje do końca? Czy jest jakaś dolna granica, której drożdże nie wytrzymają i padną? Trzymać jak jest czy zainwestować w grzałkę akwariową i dogrzać?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez scorpio33, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Okazuje się że jednak grzybki jeszcze coś tam działają. Po niecałych 24h Blg spadło na 1. Nastaw nie wykazuje oznak klarowania. Wrzuciłem wczoraj butelkę z gorącą woda do pojemnika i temperatura nadal ok 12,5°C. Nie będę już nic kombinował z dogrzewaniem, ewentualna ilość cukru która pójdzie na straty nie jest tego warta. Niech sobie postoi jeszcze kilka dni i się okaże co z tego wyniknie, ciekaw jestem odporności drożdży na zimno.
Nie jestem tylko pewien w którą stronę wskazanie cukromierza zafałszowuje przy pomiarze roztworu o temp 12°C, skala przyjęta jest dla 20°C o ile się nie mylę?
Nie jestem tylko pewien w którą stronę wskazanie cukromierza zafałszowuje przy pomiarze roztworu o temp 12°C, skala przyjęta jest dla 20°C o ile się nie mylę?
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Można też skorzystać z
tabeli korekt
tabeli korekt
"Jeżeli coś jest głupie , ale działa , to nie jest głupie" - Murphy
- kasperek21
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2014-03-21, 10:27
- Lokalizacja: Irlandia
Witajcie
Wszem i wobec wiadomo jaka ma być temperatura nastawu i w jakiej temp optymalnej mają pracować drożdże.
Ja używam DROŻDŻY TURBO 48H PURE 20% i wszystko jest ok.
Włożyłem grzałkę akwariową ustawiłem temp 28 st. C
po 3 dniach wskazuje 0 blg i teraz co?
Wyjąć grzałkę i pozwolić żeby nastaw się ochłodził?
Chciałbym utrzymywać odpowiednią temp. od początku do końca.
Wiem że do klarowania najlepiej w chłodne miejsce wstawić albo ochłodzić, no ale co z tym etapem pośrednim?
Normalnie trzymałem grzałkę do końca aż przestały pracować i blg spadło do -4.
Wtedy zostawiałem beczkę w spokoju do sklarowania.
Pomóżcie mi rozwiać moje wątpliwości.
Pozdrawiam
Wszem i wobec wiadomo jaka ma być temperatura nastawu i w jakiej temp optymalnej mają pracować drożdże.
Ja używam DROŻDŻY TURBO 48H PURE 20% i wszystko jest ok.
Włożyłem grzałkę akwariową ustawiłem temp 28 st. C
po 3 dniach wskazuje 0 blg i teraz co?
Wyjąć grzałkę i pozwolić żeby nastaw się ochłodził?
Chciałbym utrzymywać odpowiednią temp. od początku do końca.
Wiem że do klarowania najlepiej w chłodne miejsce wstawić albo ochłodzić, no ale co z tym etapem pośrednim?
Normalnie trzymałem grzałkę do końca aż przestały pracować i blg spadło do -4.
Wtedy zostawiałem beczkę w spokoju do sklarowania.
Pomóżcie mi rozwiać moje wątpliwości.
Pozdrawiam
Witam, odradzam grzałki akwariowe z uwagi na jakość finalną produktu (nawet na forum były opinie i testy), destylat jest mocno "ostry' po grzałce.
W przypadku niemożliwości zapewnienia optymalnych temperatur 20-25C proponuję zastosować Turbo 24h pure lub C24h.
Turbo 24h wytrzymają nawet do "-" dużo poniżej zera - na forum test zrobił @Akas - zimą zakopał wiadro w śniegu i po 3 dniach w pojemniku było ~30C - drożdże przerobiły.
Inne turbo poniżej 15 - słabo procują z niekorzyścią dla produktu - surówka cześć martwych komórek ulega fermentacji gnilnej, a cześć coś tam jeszcze fermentuje i robi się niestety "breja "...
Po co grzać z niekorzyścią dla produktu, tracić energię jak można w okresie jesienno zimowym przejść na szybsze drożdże, które generują dużo energii egzotermicznej
że można nawet się od nich ogrzewać
pozdrawiam
98%
W przypadku niemożliwości zapewnienia optymalnych temperatur 20-25C proponuję zastosować Turbo 24h pure lub C24h.
Turbo 24h wytrzymają nawet do "-" dużo poniżej zera - na forum test zrobił @Akas - zimą zakopał wiadro w śniegu i po 3 dniach w pojemniku było ~30C - drożdże przerobiły.
Inne turbo poniżej 15 - słabo procują z niekorzyścią dla produktu - surówka cześć martwych komórek ulega fermentacji gnilnej, a cześć coś tam jeszcze fermentuje i robi się niestety "breja "...
Po co grzać z niekorzyścią dla produktu, tracić energię jak można w okresie jesienno zimowym przejść na szybsze drożdże, które generują dużo energii egzotermicznej
że można nawet się od nich ogrzewać
pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 2014-07-15, 10:49 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
- kasperek21
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2014-03-21, 10:27
- Lokalizacja: Irlandia
Re: Minimalna temperatura nastawu
Witam Panów
Zrobiłem nastaw :
sumarycznie 100L
25kg cukru
ALCOTEC Turbo 48 Pure 4x150g
Start 28 °C 21blg
26.02 21blg
27.02 20blg
28.02 16blg
29.02 14blg 12.5°C
1.03 11blg 13°C
3.03 6blg 14°C
4.03 1blg 14,5°C
5.03 lekko poniżej 1blg 13,5 °C dalej fermentuje
Gdzieś się naczytałem że przy 12°C nastawu spokojnie drożdże przerobią , ale dziś już nie wiem co i gdzie czytałem i czy coś mi się nie pomieszało.
W nastawie wyczuwam bardzo delikatnie słodycz. Na cukromierzu nie ma skali poniżej zera o której sporo koledzy piszą a alkoholomierz pokazuje 0.
I trochę nie wiem na co czekać.
Zrobiłem nastaw :
sumarycznie 100L
25kg cukru
ALCOTEC Turbo 48 Pure 4x150g
Start 28 °C 21blg
26.02 21blg
27.02 20blg
28.02 16blg
29.02 14blg 12.5°C
1.03 11blg 13°C
3.03 6blg 14°C
4.03 1blg 14,5°C
5.03 lekko poniżej 1blg 13,5 °C dalej fermentuje
Gdzieś się naczytałem że przy 12°C nastawu spokojnie drożdże przerobią , ale dziś już nie wiem co i gdzie czytałem i czy coś mi się nie pomieszało.
W nastawie wyczuwam bardzo delikatnie słodycz. Na cukromierzu nie ma skali poniżej zera o której sporo koledzy piszą a alkoholomierz pokazuje 0.
I trochę nie wiem na co czekać.
Re: Minimalna temperatura nastawu
Na to aż sam nastaw zacznie klarować się od góry. Dałeś grzybów 2x za dużo. Do tej ilości warto dać Alcotec Mega Pack
- george1255
- 30%
- Posty: 44
- Rejestracja: 2019-11-27, 22:25
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Minimalna temperatura nastawu
A jak Black Label zachowują się w temp 11-13°C?
Re: Minimalna temperatura nastawu
Słabo, potrzebują do pracy temperaturę 25-28 *C.
Re: Minimalna temperatura nastawu
Ja trzymałem 18-20°C i bez problemu sobie radziły
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości