Minimalna temperatura nastawu

Awatar użytkownika
scorpio33
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2013-10-02, 21:53
Lokalizacja: Małopolska

Minimalna temperatura nastawu

Post autor: scorpio33 » 2014-02-23, 18:39

Mam pytanie o temperaturę nastawu. Cukrówka, 6,5 kg cukru, ok 21 litrów wody, pół paczki drożdży T48. Temperatura startowa 30°C. Fermentator przykryty czym się dało stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu o temp ok 5°C. Po 5ciu dniach Blg 3, temperatura spadła do 12°C. Jak myślicie dofermentuje do końca? Czy jest jakaś dolna granica, której drożdże nie wytrzymają i padną? Trzymać jak jest czy zainwestować w grzałkę akwariową i dogrzać?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez scorpio33, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2014-02-23, 19:27

Grzybki nie padną przez jakiś czas, ale wrzuć do pojemnika grzałkę akwariową. Jak stanęła fermentacja jak naszybciej dogrzej nastaw ale może zakończyć sie niepowodzeniem.
XXX

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-02-23, 20:08

I zamieszaj całość, bo jak poszły spać na dno, to nawet po ogrzaniu mogą nie podjąć takiej pracy, która zagwarantuje przerobienie całego cukru.

oner
50%
50%
Posty: 165
Rejestracja: 2008-02-21, 17:31
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: oner » 2014-02-23, 20:10

Przy takiej temperaturze pomieszczenia to tylko T24. Nastaw jak stanął to raczej nie ruszy i grzałka nie pomoże. Mam właśnie taki i nawet nie staram się kombinować, idzie na kolumnę.

Awatar użytkownika
scorpio33
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2013-10-02, 21:53
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: scorpio33 » 2014-02-24, 08:54

Okazuje się że jednak grzybki jeszcze coś tam działają. Po niecałych 24h Blg spadło na 1. Nastaw nie wykazuje oznak klarowania. Wrzuciłem wczoraj butelkę z gorącą woda do pojemnika i temperatura nadal ok 12,5°C. Nie będę już nic kombinował z dogrzewaniem, ewentualna ilość cukru która pójdzie na straty nie jest tego warta. Niech sobie postoi jeszcze kilka dni i się okaże co z tego wyniknie, ciekaw jestem odporności drożdży na zimno.
Nie jestem tylko pewien w którą stronę wskazanie cukromierza zafałszowuje przy pomiarze roztworu o temp 12°C, skala przyjęta jest dla 20°C o ile się nie mylę?

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2014-02-24, 12:47

W 20°C będzie mniej. Weź małą próbkę ogrzej do 20°C i zmierz - bedziemy wszyscy wiedzieć o ile się zmieni wynik.
Pozdrawiam,
Waldek

Danniel
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2010-11-24, 23:51
Lokalizacja: CK

Post autor: Danniel » 2014-02-24, 13:28

Można też skorzystać z
tabeli korekt
"Jeżeli coś jest głupie , ale działa , to nie jest głupie" - Murphy :)

Awatar użytkownika
kasperek21
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2014-03-21, 10:27
Lokalizacja: Irlandia

Post autor: kasperek21 » 2014-07-12, 18:34

Witajcie
Wszem i wobec wiadomo jaka ma być temperatura nastawu i w jakiej temp optymalnej mają pracować drożdże.
Ja używam DROŻDŻY TURBO 48H PURE 20% i wszystko jest ok.
Włożyłem grzałkę akwariową ustawiłem temp 28 st. C
po 3 dniach wskazuje 0 blg i teraz co?
Wyjąć grzałkę i pozwolić żeby nastaw się ochłodził?
Chciałbym utrzymywać odpowiednią temp. od początku do końca.
Wiem że do klarowania najlepiej w chłodne miejsce wstawić albo ochłodzić, no ale co z tym etapem pośrednim?
Normalnie trzymałem grzałkę do końca aż przestały pracować i blg spadło do -4.
Wtedy zostawiałem beczkę w spokoju do sklarowania.
Pomóżcie mi rozwiać moje wątpliwości.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2014-07-14, 22:19

Witam, odradzam grzałki akwariowe z uwagi na jakość finalną produktu (nawet na forum były opinie i testy), destylat jest mocno "ostry' po grzałce.
W przypadku niemożliwości zapewnienia optymalnych temperatur 20-25C proponuję zastosować Turbo 24h pure lub C24h.
Turbo 24h wytrzymają nawet do "-" dużo poniżej zera - na forum test zrobił @Akas - zimą zakopał wiadro w śniegu i po 3 dniach w pojemniku było ~30C - drożdże przerobiły.
Inne turbo poniżej 15 - słabo procują z niekorzyścią dla produktu - surówka cześć martwych komórek ulega fermentacji gnilnej, a cześć coś tam jeszcze fermentuje i robi się niestety "breja "...
Po co grzać z niekorzyścią dla produktu, tracić energię jak można w okresie jesienno zimowym przejść na szybsze drożdże, które generują dużo energii egzotermicznej :idea:
że można nawet się od nich ogrzewać :D

pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 2014-07-15, 10:49 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
kasperek21
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2014-03-21, 10:27
Lokalizacja: Irlandia

Post autor: kasperek21 » 2014-07-15, 08:49

Witaj
Dzięki za gruntowne naświetlenie i wyjaśnienie mojego problemu.
Grzałki idą do lamusa.
Na przyszłość będę miał na uwadze drożdże turbo 24h pure.
Dzięki i pozdrawiam

PanAdam
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2020-02-23, 14:30

Re: Minimalna temperatura nastawu

Post autor: PanAdam » 2020-03-05, 21:29

Witam Panów

Zrobiłem nastaw :
sumarycznie 100L
25kg cukru
ALCOTEC Turbo 48 Pure 4x150g

Start 28 °C 21blg
26.02 21blg
27.02 20blg
28.02 16blg
29.02 14blg 12.5°C
1.03 11blg 13°C
3.03 6blg 14°C
4.03 1blg 14,5°C
5.03 lekko poniżej 1blg 13,5 °C dalej fermentuje

Gdzieś się naczytałem że przy 12°C nastawu spokojnie drożdże przerobią , ale dziś już nie wiem co i gdzie czytałem i czy coś mi się nie pomieszało.
W nastawie wyczuwam bardzo delikatnie słodycz. Na cukromierzu nie ma skali poniżej zera o której sporo koledzy piszą a alkoholomierz pokazuje 0.
I trochę nie wiem na co czekać. :?:

arcii111
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2016-09-08, 12:38
Lokalizacja: mazowsze

Re: Minimalna temperatura nastawu

Post autor: arcii111 » 2020-03-05, 23:33

Na to aż sam nastaw zacznie klarować się od góry. Dałeś grzybów 2x za dużo. Do tej ilości warto dać Alcotec Mega Pack

Awatar użytkownika
george1255
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2019-11-27, 22:25
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Minimalna temperatura nastawu

Post autor: george1255 » 2020-03-06, 23:48

A jak Black Label zachowują się w temp 11-13°C?

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Minimalna temperatura nastawu

Post autor: drgranatt » 2020-03-07, 09:03

Słabo, potrzebują do pracy temperaturę 25-28 *C.

tonku
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2020-02-24, 17:16

Re: Minimalna temperatura nastawu

Post autor: tonku » 2020-03-07, 09:50

george1255 pisze:
2020-03-06, 23:48
A jak Black Label zachowują się w temp 11-13°C?
Ja trzymałem 18-20°C i bez problemu sobie radziły :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości