Pomoc z drożdżami winiarskimi

skowron95
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2014-03-04, 00:21

Pomoc z drożdżami winiarskimi

Post autor: skowron95 » 2014-03-04, 00:43

Witam, jestem nowy i dopiero od jakiegoś roku eksperymentuje z własną destylacją więc proszę o wyrozumiałość :D a więc moje pytanie wygląda tak, jak zarobić drożdże winiarskie żeby zrobić 40 litrów zacieru chodzi tu o zacier (woda drożdże cukier) wiec chodzi mi o to jak to jest z tą MD czy z paczki drożdży Saccharomyces Bayanus z 10 gramowej paczki wystarczy zrobić matkę na 40 litrów wody zmieszanej z cukrem? Chodzi mi o zacier taki w granicach 16 % i nie mogę pojąc ile tych drożdży winiarskich muszę użyć i jak to zrobić czy dodać te suche drożdże do wody z cukrem i do tego matkę dać czy sama matkę się robi i wlewa do wody z cukrem proszę o wytłumaczenie z góry dzięki. :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez skowron95, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-03-04, 00:50

Kolego Szanowny

To co usiłujesz zrobić, nie mam nic wspólnego z zacierem. Zarzuć drożdże winiarskie i użyj Turbo. A przede wszystkim zapoznaj się choć z grubsza z wiedzą zawartą na tym forum.

_faq

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-03-05, 12:58

O ile mi wiadomo, to bayanusy to są suszone drożdże aktywne, których nie trzeba namnażać. Je się po prostu wsypuje do szklanki z letnią wodą, na jakieś 20 minut, a później wlewa do nastawu. Jak chcesz zrobić na nich nastaw, to BLG ustaw na 12%.
Ostatnio zmieniony 2014-03-08, 21:29 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

amanda_ru
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2012-05-14, 11:20

Post autor: amanda_ru » 2014-03-05, 13:40

Do cukrówki są dużo odpowiedniejsze drożdże ale skoro chcesz koniecznie na bayanusach robić to uwadniasz w szklance wody o temp 25 stopni z dwoma łyżeczkami cukru przez ok pół godziny i wlewasz do nastawu. Bayanusy wyciągają w odpowiednich warunkach spokojnie 18% więc nie wiem skąd to BLG o wysokości 12? Należy pamiętać o pożywce i dokwaszeniu nastawu.

Awatar użytkownika
sono2020
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2009-05-19, 19:58

Re: Pomoc z drożdżami winiarskimi

Post autor: sono2020 » 2014-03-05, 17:02

skowron95 pisze:od jakiegoś roku eksperymentuje z własną destylacją
To ja się zapytam jak eksperymentujesz skoro nawet wina nie umiesz nastawić ?
Cow & Chicken

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-03-06, 07:56

@amanda_ru nie BLG 12, tylko BLG żeby wyszło 12%, w nastawie. Im większy %, tym bayanusy wolniej i długo dochodzą do tych 18%.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-03-06, 10:23

Tak na marginesie, IOC Bayanus nie radzą sobie z czystą cukrówką zbyt dobrze.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości