Pomoc z drożdżami winiarskimi
Pomoc z drożdżami winiarskimi
Witam, jestem nowy i dopiero od jakiegoś roku eksperymentuje z własną destylacją więc proszę o wyrozumiałość a więc moje pytanie wygląda tak, jak zarobić drożdże winiarskie żeby zrobić 40 litrów zacieru chodzi tu o zacier (woda drożdże cukier) wiec chodzi mi o to jak to jest z tą MD czy z paczki drożdży Saccharomyces Bayanus z 10 gramowej paczki wystarczy zrobić matkę na 40 litrów wody zmieszanej z cukrem? Chodzi mi o zacier taki w granicach 16 % i nie mogę pojąc ile tych drożdży winiarskich muszę użyć i jak to zrobić czy dodać te suche drożdże do wody z cukrem i do tego matkę dać czy sama matkę się robi i wlewa do wody z cukrem proszę o wytłumaczenie z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez skowron95, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
O ile mi wiadomo, to bayanusy to są suszone drożdże aktywne, których nie trzeba namnażać. Je się po prostu wsypuje do szklanki z letnią wodą, na jakieś 20 minut, a później wlewa do nastawu. Jak chcesz zrobić na nich nastaw, to BLG ustaw na 12%.
Ostatnio zmieniony 2014-03-08, 21:29 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
Do cukrówki są dużo odpowiedniejsze drożdże ale skoro chcesz koniecznie na bayanusach robić to uwadniasz w szklance wody o temp 25 stopni z dwoma łyżeczkami cukru przez ok pół godziny i wlewasz do nastawu. Bayanusy wyciągają w odpowiednich warunkach spokojnie 18% więc nie wiem skąd to BLG o wysokości 12? Należy pamiętać o pożywce i dokwaszeniu nastawu.
Re: Pomoc z drożdżami winiarskimi
To ja się zapytam jak eksperymentujesz skoro nawet wina nie umiesz nastawić ?skowron95 pisze:od jakiegoś roku eksperymentuje z własną destylacją
Cow & Chicken
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5058
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości