Co dodać do 1410 zimą ?

Awatar użytkownika
Voltt
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2006-11-19, 12:26
Lokalizacja: Kalisz

Co dodać do 1410 zimą ?

Post autor: Voltt » 2006-12-14, 22:01

Witam
Grupę czytam od dawna, wartościowych rad znalazłem ogrom, wszystkiego dowiedziałem sie od Was - dzięki za to :D
Szanowni koledzy, dymion (50l) stoi aktualnie pusty (był zacier na ryżu) a szkoda bo coś mogłoby w nim bulgotać !
Na czym można zrobić zacier zimą ? Czyżby zostało mi tylko 1410 ?
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 16:12 przez Voltt, łącznie zmieniany 1 raz.
Wypijmy za piękne samochody i szybkie kobiety

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2006-12-14, 22:28

witam
proponuję winko jabłkowe surowiec tani jest narazie wiem bo sam jestem producentem jabłek
pozdro

Awatar użytkownika
Voltt
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2006-11-19, 12:26
Lokalizacja: Kalisz

Post autor: Voltt » 2006-12-14, 22:56

Dzięki za odpowiedz :D
Owoce oczywiście do zacieru ale może by tak jeszcze do kega ? Co radzisz?
Wypijmy za piękne samochody i szybkie kobiety

Awatar użytkownika
lopes
101%
101%
Posty: 273
Rejestracja: 2006-01-08, 19:23
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: lopes » 2006-12-14, 23:09

witam
jak w kegu prowadzisz desyylację to wg. mnie nic nie dodaj
a tak w ogóle to mjałem na myśli winko jałkowe a potem destylacja
pozdro

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Co dodac do 1410 zimą ?

Post autor: winiarek5 » 2006-12-14, 23:15

Voltt pisze:Na czym można zrobić zacier zimą ?
winiarek5 pisze:na okres zimowy polecam drożdże ANKA Spokojne (C). Sprawdziłem: pracują spokojnie i wytrwale w niskiej temperaturze 9 - 10°C.
Dobrze się sprawdzają te drożdże w nastawach owocowych również z dodatkiem cukru.
Voltt pisze:czytam od dawna, ...rad...ogrom...
Rzeczywiście rad ogrom, coś może zginąć w ich gąszczu przy nieuważnym, szybkim czytaniu.
Rada: czytać uważnie, powoli i ze zrozumieniem (to nie ironia), nie robić oczami skrótów (wiem to po sobie) i czytać wszystko po kolei w danym temacie. Zapoznać się dokładnie ze spisem wątków. Jeśli w trakcie czytania zaczyna nudzić to mimo wszystko nie szukać ciekawszych tematów, tylko przerwać czytanie i wznowić np. na drugi dzień (kilka wierszy wcześniej niż się przerwało).

Winiarek

bnp

Post autor: bnp » 2006-12-14, 23:23

Polecam nastaw z rodzynek , na 10 l minimum 0,5 kg rodzynek, a później destylat do wiórów dębowych, bardzo smaczne.

wszedolaz
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2007-01-21, 16:53

Post autor: wszedolaz » 2007-01-28, 03:19

No ja właśnie się zmartwiłem nieco, albo taki niespokojny szatan ze mnie
Tydzień i dwa dni temu zamknąłem 1410. Ot, woda, cukier, i piekarskie. Temperatura 16-18 stopni. I jeszcze robi... Ale nic to wsadziłem 2l do kolby i wyszło mi że zacier ma ok 7-9 % alkoholu (destylowałem do momentu aż będzie kapało 30%, a łączna objętość to pół litra po wytrząsaniu -mieszaniu 40%). Niby jeszcze coś tam się w wiadrze (fermentacyjnym) dzieje, ale to już nie rewolucja tylko powolne konanie drożdży. Co by tu zrobić aby wszystko usprawnić?
1. Wsadzić jakiś owoc? Np dwa starte jabłka/ 20l? Więcej? Mniej?
2. Dodać więcej drożdży?
3. Zmienić piekarskie na jakieś inne?

Awatar użytkownika
paranormalny
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2006-08-31, 07:13

Post autor: paranormalny » 2007-01-31, 10:00

Ja także używam drożdży anka C i jestem z nich zadowolony w temp 12 -18 st C pracują sobie równo i spokojnie, bez piany nawet w dzemach i kompotach. Do nich pożywka z wit B i martwymi drożdżami ( obecnie biowinowska). Przy cukrówkach daje podwójna dawkę pożywki. Nie miałem jeszcze przypadku zatrzymania nastawu. Nawet jak zapomnę dodać cukru w odpowiednim czasie to nawet spóźnienie kilku dni przy wstrzymaniu fermentacji ( z powodu braku cukru) ruszają i spokojnie pracują dalej. Dodatek rodzynek bardzo uszlachetnia smak destylatu. Na kolumnie 80cm wypełnienia pozostaje świetny gronowy posmak.
Jeśli wydaje ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje ci się.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości