Co dodać do 1410 zimą ?
Co dodać do 1410 zimą ?
Witam
Grupę czytam od dawna, wartościowych rad znalazłem ogrom, wszystkiego dowiedziałem sie od Was - dzięki za to
Szanowni koledzy, dymion (50l) stoi aktualnie pusty (był zacier na ryżu) a szkoda bo coś mogłoby w nim bulgotać !
Na czym można zrobić zacier zimą ? Czyżby zostało mi tylko 1410 ?
Grupę czytam od dawna, wartościowych rad znalazłem ogrom, wszystkiego dowiedziałem sie od Was - dzięki za to
Szanowni koledzy, dymion (50l) stoi aktualnie pusty (był zacier na ryżu) a szkoda bo coś mogłoby w nim bulgotać !
Na czym można zrobić zacier zimą ? Czyżby zostało mi tylko 1410 ?
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 16:12 przez Voltt, łącznie zmieniany 1 raz.
Wypijmy za piękne samochody i szybkie kobiety
Re: Co dodac do 1410 zimą ?
Voltt pisze:Na czym można zrobić zacier zimą ?
Dobrze się sprawdzają te drożdże w nastawach owocowych również z dodatkiem cukru.winiarek5 pisze:na okres zimowy polecam drożdże ANKA Spokojne (C). Sprawdziłem: pracują spokojnie i wytrwale w niskiej temperaturze 9 - 10°C.
Rzeczywiście rad ogrom, coś może zginąć w ich gąszczu przy nieuważnym, szybkim czytaniu.Voltt pisze:czytam od dawna, ...rad...ogrom...
Rada: czytać uważnie, powoli i ze zrozumieniem (to nie ironia), nie robić oczami skrótów (wiem to po sobie) i czytać wszystko po kolei w danym temacie. Zapoznać się dokładnie ze spisem wątków. Jeśli w trakcie czytania zaczyna nudzić to mimo wszystko nie szukać ciekawszych tematów, tylko przerwać czytanie i wznowić np. na drugi dzień (kilka wierszy wcześniej niż się przerwało).
Winiarek
No ja właśnie się zmartwiłem nieco, albo taki niespokojny szatan ze mnie
Tydzień i dwa dni temu zamknąłem 1410. Ot, woda, cukier, i piekarskie. Temperatura 16-18 stopni. I jeszcze robi... Ale nic to wsadziłem 2l do kolby i wyszło mi że zacier ma ok 7-9 % alkoholu (destylowałem do momentu aż będzie kapało 30%, a łączna objętość to pół litra po wytrząsaniu -mieszaniu 40%). Niby jeszcze coś tam się w wiadrze (fermentacyjnym) dzieje, ale to już nie rewolucja tylko powolne konanie drożdży. Co by tu zrobić aby wszystko usprawnić?
1. Wsadzić jakiś owoc? Np dwa starte jabłka/ 20l? Więcej? Mniej?
2. Dodać więcej drożdży?
3. Zmienić piekarskie na jakieś inne?
Tydzień i dwa dni temu zamknąłem 1410. Ot, woda, cukier, i piekarskie. Temperatura 16-18 stopni. I jeszcze robi... Ale nic to wsadziłem 2l do kolby i wyszło mi że zacier ma ok 7-9 % alkoholu (destylowałem do momentu aż będzie kapało 30%, a łączna objętość to pół litra po wytrząsaniu -mieszaniu 40%). Niby jeszcze coś tam się w wiadrze (fermentacyjnym) dzieje, ale to już nie rewolucja tylko powolne konanie drożdży. Co by tu zrobić aby wszystko usprawnić?
1. Wsadzić jakiś owoc? Np dwa starte jabłka/ 20l? Więcej? Mniej?
2. Dodać więcej drożdży?
3. Zmienić piekarskie na jakieś inne?
- paranormalny
- 20%
- Posty: 28
- Rejestracja: 2006-08-31, 07:13
Ja także używam drożdży anka C i jestem z nich zadowolony w temp 12 -18 st C pracują sobie równo i spokojnie, bez piany nawet w dzemach i kompotach. Do nich pożywka z wit B i martwymi drożdżami ( obecnie biowinowska). Przy cukrówkach daje podwójna dawkę pożywki. Nie miałem jeszcze przypadku zatrzymania nastawu. Nawet jak zapomnę dodać cukru w odpowiednim czasie to nawet spóźnienie kilku dni przy wstrzymaniu fermentacji ( z powodu braku cukru) ruszają i spokojnie pracują dalej. Dodatek rodzynek bardzo uszlachetnia smak destylatu. Na kolumnie 80cm wypełnienia pozostaje świetny gronowy posmak.
Jeśli wydaje ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje ci się.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości