Ugotowałem drożdże(?), restart, ale którymi?
Ugotowałem drożdże(?), restart, ale którymi?
Witam,
wczoraj nastawiłem sobie 12kg/50l, paczka T3. No i jak to ja, nie doczekałem aż się schłodzi, drożdżaki zadałem jak roztwór miał ze 34stC.
Dzisiaj się nie "gotuje" (a powinno, w objętości), na wierzchu 1cm-12mm piany (białej).
Ugotowałem biedactwa?
I czym teraz robić restart? Drugą paczką T3, czy Bayanusami (50g?)?
wczoraj nastawiłem sobie 12kg/50l, paczka T3. No i jak to ja, nie doczekałem aż się schłodzi, drożdżaki zadałem jak roztwór miał ze 34stC.
Dzisiaj się nie "gotuje" (a powinno, w objętości), na wierzchu 1cm-12mm piany (białej).
Ugotowałem biedactwa?
I czym teraz robić restart? Drugą paczką T3, czy Bayanusami (50g?)?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nie wiem, poszedłem spać, ale pewnie nie. Jak coś Bayanusów mam 25g, starczy?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Mam "Spirit Ferm T3" w srebrnej folii.OLO 69 pisze:Z drożdżami T3...
Możesz dać bayanusy, ale musisz dodać...
Przeczytałem instrukcję na opakowaniu Bayanusów, rozrobiłem 15g, to i tak będzie sporo. (powinienem do "wina białego" 5g/50l)
A po co coś dodawać? Przecież cukier i wszystkie dodatki ("z torebki") dalej są w roztworze?
A drożdże poległy - leżą na dnie. Kolejna nauczka z pośpiechem .
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
1. Piana (i to 1cm ) może sugerować, że fermentacja zachodzi
2. Nigdy na T3 nie miałem takiej piany, to drożdże, które produkują jej wyjątkowo mało.
3. 34°C to zbyt niska temperatura aby ubić drożdże.
4. Nie wiem jak w nastawie z pożywką po T3, ale Bayanusy bardzo niechętnie przerabiają czystą cukrówkę.
5. Restart - dowolnymi turbo, nawet T3 ale z innej partii.
2. Nigdy na T3 nie miałem takiej piany, to drożdże, które produkują jej wyjątkowo mało.
3. 34°C to zbyt niska temperatura aby ubić drożdże.
4. Nie wiem jak w nastawie z pożywką po T3, ale Bayanusy bardzo niechętnie przerabiają czystą cukrówkę.
5. Restart - dowolnymi turbo, nawet T3 ale z innej partii.
Za późno -> rozrobione. Jak do jutra nie zaczną się gotować, dam paczkę rodzynek (jutro kupię, bo nie mam, jabłek też nie).OLO 69 pisze:...Bayanusy to drożdże do nastawów owocowych i bez dodatków owoców nie radzą sobie dobrze....
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Ok, dzięki.
Kupię rodzynki.
Ruszyły, choć nie koniecznie "turbo". Ale idzie do przodu i jest mleczne.
Kupię rodzynki.
Ruszyły, choć nie koniecznie "turbo". Ale idzie do przodu i jest mleczne.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Dałem 2 paczki (2x 100g?) rodzynek ARO, sparzone wrzątkiem (gdzieś na forum wyczytałem, że tak trzeba, dla usunięcia konserwantów).
Ale i bez tego "praca wre"
Ale i bez tego "praca wre"
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości