Ugotowałem drożdże(?), restart, ale którymi?

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Ugotowałem drożdże(?), restart, ale którymi?

Post autor: laurentp » 2014-05-03, 11:24

Witam,
wczoraj nastawiłem sobie 12kg/50l, paczka T3. No i jak to ja, nie doczekałem aż się schłodzi, drożdżaki zadałem jak roztwór miał ze 34stC.

Dzisiaj się nie "gotuje" (a powinno, w objętości), na wierzchu 1cm-12mm piany (białej).

Ugotowałem biedactwa?

I czym teraz robić restart? Drugą paczką T3, czy Bayanusami (50g?)?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-05-03, 11:35

A czy drożdże ruszyły wczoraj?
OLO 69

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2014-05-03, 11:39

Nie wiem, poszedłem spać, ale pewnie nie. Jak coś Bayanusów mam 25g, starczy?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-05-03, 11:55

Z drożdżami T3 szczególnie tymi w jakby papierowym opakowaniu, różnie bywa. Często mimo daty ważności nie chcą zastartować.

Możesz dać bayanusy, ale musisz dodać, np. z 4-6 jabłek utartych, ewentualnie rodzynki.
Jeszcze lepiej jedne i drugie.
Pzdr.
OLO 69

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2014-05-03, 12:09

OLO 69 pisze:Z drożdżami T3...
Możesz dać bayanusy, ale musisz dodać...
Mam "Spirit Ferm T3" w srebrnej folii.

Przeczytałem instrukcję na opakowaniu Bayanusów, rozrobiłem 15g, to i tak będzie sporo. (powinienem do "wina białego" 5g/50l)

A po co coś dodawać? Przecież cukier i wszystkie dodatki ("z torebki") dalej są w roztworze?

A drożdże poległy - leżą na dnie. Kolejna nauczka z pośpiechem :(.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-05-03, 12:20

To dodaj Spirit Ferm T3.
Bayanusy to drożdże do nastawów owocowych i bez dodatków owoców nie radzą sobie dobrze.
Natomiast tak jak napisałem wcześniej z dodatkiem jabłek i rodzynek spokojnie przerabiają cukier.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-05-03, 12:29

1. Piana (i to 1cm :shock: ) może sugerować, że fermentacja zachodzi
2. Nigdy na T3 nie miałem takiej piany, to drożdże, które produkują jej wyjątkowo mało.
3. 34°C to zbyt niska temperatura aby ubić drożdże.
4. Nie wiem jak w nastawie z pożywką po T3, ale Bayanusy bardzo niechętnie przerabiają czystą cukrówkę.
5. Restart - dowolnymi turbo, nawet T3 ale z innej partii.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2014-05-03, 12:32

OLO 69 pisze:...Bayanusy to drożdże do nastawów owocowych i bez dodatków owoców nie radzą sobie dobrze....
Za późno -> rozrobione. Jak do jutra nie zaczną się gotować, dam paczkę rodzynek (jutro kupię, bo nie mam, jabłek też nie).
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2014-05-04, 18:31

Nawet jak bayanusy ruszą bez dodatków, to dodaj jabłka i rodzynki podczas fermentacji. Bez dodatków, będą pracowały wolniej i nie przerobią cukru do końca.
Pzdr.
OLO 69

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2014-05-04, 18:42

Ok, dzięki.
Kupię rodzynki.

Ruszyły, choć nie koniecznie "turbo". Ale idzie do przodu i jest mleczne.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2014-05-06, 21:12

Dałem 2 paczki (2x 100g?) rodzynek ARO, sparzone wrzątkiem (gdzieś na forum wyczytałem, że tak trzeba, dla usunięcia konserwantów).

Ale i bez tego "praca wre" :)
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości