Nastaw jak kisiel
-
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2012-12-29, 17:39
Nastaw jak kisiel
Witam wszystkich, proszę podpowiedzieć co zrobiłem nie tak.
Nastawiłem nastaw cukrowy w beczce 120l. Beczkę kupiłem z Allegro po magi, umyłem ją dokładnie i nastawiłem na drożdżach Turbo pur 48h.
Po przepracowaniu drożdży postanowiłem przelać nastaw do wiader i na rurki. Lecz gdy przelewałem drugie wiadro zdziwiłem się bardzo im bliżej było dna beczki tym ciecz była gęsta jak kisiel. Boję się przepędzić to coś 'bo nie mam kega z płaszczem wodnym, dodam że w smaku jest okropny (prawidłowy). Proszę o pomoc, w jaki sposób nastaw rozcieńczyć.
Nastawiłem nastaw cukrowy w beczce 120l. Beczkę kupiłem z Allegro po magi, umyłem ją dokładnie i nastawiłem na drożdżach Turbo pur 48h.
Po przepracowaniu drożdży postanowiłem przelać nastaw do wiader i na rurki. Lecz gdy przelewałem drugie wiadro zdziwiłem się bardzo im bliżej było dna beczki tym ciecz była gęsta jak kisiel. Boję się przepędzić to coś 'bo nie mam kega z płaszczem wodnym, dodam że w smaku jest okropny (prawidłowy). Proszę o pomoc, w jaki sposób nastaw rozcieńczyć.
Ostatnio zmieniony 2014-05-07, 19:50 przez trolisko123, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak szybko wystartowała fermentacja, ile dales cukru ile drozdy. rozumiem beczka pod rant?
Ile trwała fermentacja i w jakich warunkach?
Jak szybko grzybki wystartowały i jakie odnotowałeś temperatury?
Do diagnozy potrzebne są podstawy.
Ile trwała fermentacja i w jakich warunkach?
Jak szybko grzybki wystartowały i jakie odnotowałeś temperatury?
Do diagnozy potrzebne są podstawy.
Ostatnio zmieniony 2014-05-07, 19:50 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX
-
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2012-12-29, 17:39
Fermentacja około 10 dni, beczka stała obok pieca w piwnicy. Nie zawsze był ogień.
Gdy zalałem beczkę wodą z 25kg cukru wieczorem, na drugi dzień gdy wróciłem z pracy grzybki pracowały już na całego. Drożdży użyłem turbo pure 48h. Zawartość beczki około 100l.
Gdy zalałem beczkę wodą z 25kg cukru wieczorem, na drugi dzień gdy wróciłem z pracy grzybki pracowały już na całego. Drożdży użyłem turbo pure 48h. Zawartość beczki około 100l.
Ostatnio zmieniony 2014-05-08, 19:22 przez trolisko123, łącznie zmieniany 1 raz.
Też tak miałem ze 2 razy że nastaw zamienił się w kisiel/galaretę. To jest niestety niemal pewne że to wina bakterii które zakaziły nastaw. Bakterie mogły być w beczce - zwykłe mycie gąbeczką i środkiem do mycia naczyń nie pomoże ich usunąć. Trzeba zastosować jakiś preparat typowo odkażający typu http://www.winohobby.biz/pl/c/Dezynfekcja-sprzetu/337 który zabija większość bakterii.
Bakterie takie też mogą być w piwnicy.
Bakterie takie też mogą być w piwnicy.
Beczkę po umyciu bezwzględnie należy odkazić, myślę że skutecznie będzie gdy wyparzy się beczkę wrzątkiem. Sam tak robię przed sporządzeniem nastawu i za każdym razem jest git. Odkażamy również -u mnie- drewnianą łyżkę którą mieszamy nastaw.
Ostatnio zmieniony 2014-05-09, 10:04 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Jak to mówią, nigdy nie mów nigdy... Ale chciałem się odnieść do tego "bezwzględnie". Ani razu nie odkażałem pojemników fermentacyjnych wszelakiego rodzaju ani chemią, ani wrzątkiem. Stosowałem jedynie powszechnie dostępne detergenty. Nigdy nie miałem infekcji.greg0004 pisze:Beczkę po umyciu bezwzględnie należy odkazić, myślę że skutecznie będzie gdy wyparzy się beczkę wrzątkiem. -u mnie- drewnianą łyżkę którą mieszamy nastaw.
Jeśli zaś idzie o odkażanie, to o wiele skuteczniejszym i mniej kłopotliwym środkiem od wrzątku jest powszechnie używany w domowym piwowarstwie nadwęglan sodu.
-
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2012-12-29, 17:39
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Emiel Regis
- 90%
- Posty: 656
- Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
- Lokalizacja: Picardie, Żywiec
Jeżeli wino trzymasz w szkle, to nie zaszkodzą -> UV nie penetruje szkła "zwykłego". Dlatego lampy UV są robione z kwarcu.Emiel Regis pisze:Jak one mają się do wina, nie szkodzą?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości