Nastaw jak kisiel

trolisko123
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2012-12-29, 17:39

Nastaw jak kisiel

Post autor: trolisko123 » 2014-05-07, 17:55

Witam wszystkich, proszę podpowiedzieć co zrobiłem nie tak.
Nastawiłem nastaw cukrowy w beczce 120l. Beczkę kupiłem z Allegro po magi, umyłem ją dokładnie i nastawiłem na drożdżach Turbo pur 48h.
Po przepracowaniu drożdży postanowiłem przelać nastaw do wiader i na rurki. Lecz gdy przelewałem drugie wiadro zdziwiłem się bardzo im bliżej było dna beczki tym ciecz była gęsta jak kisiel. Boję się przepędzić to coś 'bo nie mam kega z płaszczem wodnym, dodam że w smaku jest okropny (prawidłowy). Proszę o pomoc, w jaki sposób nastaw rozcieńczyć.
Ostatnio zmieniony 2014-05-07, 19:50 przez trolisko123, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2014-05-07, 18:57

Jak szybko wystartowała fermentacja, ile dales cukru ile drozdy. rozumiem beczka pod rant?

Ile trwała fermentacja i w jakich warunkach?

Jak szybko grzybki wystartowały i jakie odnotowałeś temperatury?

Do diagnozy potrzebne są podstawy.
Ostatnio zmieniony 2014-05-07, 19:50 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2014-05-07, 20:50

Wrzuć na googla "śluzowatość wina".

trolisko123
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2012-12-29, 17:39

Post autor: trolisko123 » 2014-05-08, 15:26

Fermentacja około 10 dni, beczka stała obok pieca w piwnicy. Nie zawsze był ogień.
Gdy zalałem beczkę wodą z 25kg cukru wieczorem, na drugi dzień gdy wróciłem z pracy grzybki pracowały już na całego. Drożdży użyłem turbo pure 48h. Zawartość beczki około 100l.
Ostatnio zmieniony 2014-05-08, 19:22 przez trolisko123, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-05-09, 08:17

Też tak miałem ze 2 razy że nastaw zamienił się w kisiel/galaretę. To jest niestety niemal pewne że to wina bakterii które zakaziły nastaw. Bakterie mogły być w beczce - zwykłe mycie gąbeczką i środkiem do mycia naczyń nie pomoże ich usunąć. Trzeba zastosować jakiś preparat typowo odkażający typu http://www.winohobby.biz/pl/c/Dezynfekcja-sprzetu/337 który zabija większość bakterii.
Bakterie takie też mogą być w piwnicy.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2014-05-09, 09:43

Beczkę po umyciu bezwzględnie należy odkazić, myślę że skutecznie będzie gdy wyparzy się beczkę wrzątkiem. Sam tak robię przed sporządzeniem nastawu i za każdym razem jest git. Odkażamy również -u mnie- drewnianą łyżkę którą mieszamy nastaw.
Ostatnio zmieniony 2014-05-09, 10:04 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-05-09, 14:50

greg0004 pisze:Beczkę po umyciu bezwzględnie należy odkazić, myślę że skutecznie będzie gdy wyparzy się beczkę wrzątkiem. -u mnie- drewnianą łyżkę którą mieszamy nastaw.
Jak to mówią, nigdy nie mów nigdy... Ale chciałem się odnieść do tego "bezwzględnie". Ani razu nie odkażałem pojemników fermentacyjnych wszelakiego rodzaju ani chemią, ani wrzątkiem. Stosowałem jedynie powszechnie dostępne detergenty. Nigdy nie miałem infekcji.

Jeśli zaś idzie o odkażanie, to o wiele skuteczniejszym i mniej kłopotliwym środkiem od wrzątku jest powszechnie używany w domowym piwowarstwie nadwęglan sodu.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2014-05-09, 16:57

Z tym bezwzględnie to może i przesada, ale wrzątek z czajnika jest w miarę bezpiecznie stosować. Można również użyć mocnego alkoholu.

trolisko123
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2012-12-29, 17:39

Post autor: trolisko123 » 2014-05-09, 21:19

greg0004 pisze:Z tym bezwzględnie to może i przesada, ale wrzątek z czajnika jest w miarę bezpiecznie stosować. Można również użyć mocnego alkoholu.
Co masz na myśli pisząc mocny alkohol? Ile %

[ Dodano: 2014-05-09, 21:23 ]
Mr.R W jaki sposób pozbyć się bakterii z piwnicy?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-05-09, 21:24

70%

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2014-05-09, 21:27

trolisko123 pisze:...W jaki sposób pozbyć się bakterii z piwnicy?
Dawniej bielono wapnem.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2014-05-09, 21:33

Bądź palono siarkę. Dziś, ja z powodzeniem używam lampy UV.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2014-05-10, 00:29

zbynek pisze: Dziś, ja z powodzeniem używam lampy UV.
Zbynek dzięki EUREKA. Człowiek uczy się całe życie a głupi umiera. Napisz coś więcej - typ lampy, czas naświetlania itp.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2014-05-10, 00:37

zbynek pisze:używam lampy UV.
Jak one mają się do wina, nie szkodzą?

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2014-05-10, 01:44

Emiel Regis pisze:Jak one mają się do wina, nie szkodzą?
Jeżeli wino trzymasz w szkle, to nie zaszkodzą -> UV nie penetruje szkła "zwykłego". Dlatego lampy UV są robione z kwarcu.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości