10 kg. miodu, jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
geoorge
50%
50%
Posty: 108
Rejestracja: 2007-10-20, 02:00
Lokalizacja: Podkarpackie

10 kg. miodu, jakieś pomysły?

Post autor: geoorge » 2014-06-16, 20:49

Witam
Mam około 10 kg. miody, myślałem nad miodem pitnym ale nie mam tyle cierpliwości.
Wyjdzie z tego smakówka?
Wie ktoś może ile cukru zawiera miód?
Miód pół płynny, częściowo skrystalizowany.
Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5904
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-06-16, 20:54

Nigdy nie robiłem, kilka osób pisało, że wychodzi wstrętna smakówka, ale ja jak sam nie spróbuje to nie wierzę. Jednak miodu trochę szkoda, może zrobić wino owocowe i dosłodzić miodem, albo wódkę zaprawić miodem, tyle przepisów jest na wódki na miodzie.

Awatar użytkownika
geoorge
50%
50%
Posty: 108
Rejestracja: 2007-10-20, 02:00
Lokalizacja: Podkarpackie

Post autor: geoorge » 2014-06-16, 21:14

Dzięki za szybką odpowiedz.
Nie mam szczęścia do smakówek, kilka razy robiłem owocówki i nigdy nie przypadły mi do gustu :( , zawsze dręczył mnie bimbrowy zapach i posmak. Albo po prostu nie umiem robić smakówek. Chyba odpuszczę, potraktuję jak 9 kg. cukru i na kolumnę.

lenin997
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2013-10-06, 16:34

Post autor: lenin997 » 2014-06-16, 21:17

Mając 10kg miodu proponuje zrobić miód pitny np. trójniak. Przepisy do znalezienia na sieci.
Niestety trzeba mieć dużo cierpliwości, bo produkt można uzyskać dopiero po 1,5-2 latach. Efekt końcowy jest jednak warty czekania :slinka

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5904
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-06-16, 21:43

Kolego geoorge, szkoda tego na spirytus, lepiej zamień się z kimś, zakładając, że z litra miodu nie wyjdzie ci 0,5l spirytusu 96%, a jeśli ten miód jest dobrym miodem, to znajdzie się ktoś kto się z tobą wymieni i da ci 4-5l spirytusu, ja nie, bo nie mam kiedy robić, a miód mi nie potrzebny, ale możesz dać ogłoszenie, dla tych co mają więcej cierpliwości niż ty i robią miody pitne, czy wina owocowo-miodowe, w ten sposób będziesz miał swój spirytus bez marnowania czasu.

Awatar użytkownika
geoorge
50%
50%
Posty: 108
Rejestracja: 2007-10-20, 02:00
Lokalizacja: Podkarpackie

Post autor: geoorge » 2014-06-16, 21:50

Jeśli zastosuję np. drożdże BAYANUS G995 nie uda się trochę skrócić tego procesu?
Wiem wiem warto poczekać, nim starsze tym lepsze, ale kto wie co będzie za 2 lata.

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2014-06-16, 22:51

Z połowy zrób trójniak, może nawet dwa- czysty i owocowy. Resztę wykorzystaj na krupmok, na prawdę warto.

ERRATA!

Oczywiście chodzi o KRUPNIK
Ostatnio zmieniony 2014-06-17, 18:58 przez panta_rei, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1534
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-06-17, 00:27

magas37 pisze:Nigdy nie robiłem, kilka osób pisało, że wychodzi wstrętna smakówka, ale ja jak sam nie spróbuje to nie wierzę.
:mrgreen: :lol: :mrgreen:
Widocznie moja własnoręczna etykieta była bardzo wymowna, skoro nie spróbowałeś :twisted: .

@ geoorge
Smakówka z miodu wychodzi nader ohydna, ale jeżeli już go posiadasz i nie masz cierpliwości, to proponuję czwórniaka owocowego.
Przepisy znajdziesz w sieci, a pijalny będzie zaraz po sklarowaniu tj. po "Nowym Roku" :mrgreen: .
Robię takowy co roku, baby się zapijają :mrgreen:.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
geoorge
50%
50%
Posty: 108
Rejestracja: 2007-10-20, 02:00
Lokalizacja: Podkarpackie

Post autor: geoorge » 2014-06-17, 09:43

Trochę międzyczasie poczytałem o miodach i zrobię jednak trójniak sycony i czymś jeszcze chcę doprawić (tak z umiarem żeby nie przedobrzyć), ale nie wiem czym. Jakiś sok owocowy, ale w tym momencie nie ma jeszcze dojrzałych owoców. Ewentualnie jakiś sok z kartonika chociaż wolał bym naturalny, a może jakieś zioła. Może pochwali się ktoś jakimś sprawdzonym przepisem? A i jeszcze jedna spraw nie wiem ile dodaje się kwasku cytrynowego.

Awatar użytkownika
lesgo58
101%
101%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2014-06-17, 10:35

Zamiast soku z kartonika skorzystaj z soku wiśniowego z tegorocznych zbiorów.
Wiszniak to chyba jeden z wdzięczniejszych trójniaków do zrobienia. Jest trudny do spieprzenia. :)

gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2014-06-17, 20:22

Cześć! Jako, że jeszcze kwitnie czarny bez, radziłbym zrobić "bziaka" kwiatowego. Nie syć miodu, zrób niesycony, ja nie sycę a moje miodki smakują i Babom i Chłopom.
Ostatnio zmieniony 2014-06-17, 20:40 przez gucio 19, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1534
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-06-17, 22:00

@geoorge
Ty się musisz lepiej zastanowić nad tym co masz zamiar popełnić.
Jak już będziesz pewien chociaż na te 96% to daj znać, podrzucimy Ci konkretny przepis :mrgreen: .
Dostałeś już "garść" cennych wskazówek i bierz wszystkie pod uwagę, a szczególnie tę ostatnią.
Ja z musu sycę swoje miody, a kol. gucio tego robić nie musi i powiem Ci szczerze: jego miody zawsze będą górą ze względu na aromat.
Wszystko o miodach i o kwasku również.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-06-19, 23:18

"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
geoorge
50%
50%
Posty: 108
Rejestracja: 2007-10-20, 02:00
Lokalizacja: Podkarpackie

Post autor: geoorge » 2014-06-21, 13:57

Bardzo proszę o konkretny przepis :)
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale miód ma 2 lata, dlatego pomyślałem że sycony będzie bezpieczniejszy. Obecnie stoi we wiaderku i czeka.
Miałem poczekać jak dojrzeją wiśnie, ale czarny bez mnie zaciekawił :)

Awatar użytkownika
geoorge
50%
50%
Posty: 108
Rejestracja: 2007-10-20, 02:00
Lokalizacja: Podkarpackie

Post autor: geoorge » 2014-06-23, 20:38

Niestety kwiaty czarnego bzu przekwitły już u mnie :(
Pozostają wiśnie.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość