10 kg. miodu, jakieś pomysły?

Boguś
50%
50%
Posty: 179
Rejestracja: 2014-02-01, 17:33

Post autor: Boguś » 2014-06-23, 21:18

Odnośnie krupników, polecam, bo sprawdzone te przepisy

Awatar użytkownika
geoorge
50%
50%
Posty: 118
Rejestracja: 2007-10-20, 02:00
Lokalizacja: Podkarpackie

Post autor: geoorge » 2014-06-25, 21:35

Dzięki wszystkim.
Mam jeszcze jedno pytanie które drożdże bardziej nadają się do miodów:
BAYANUS G995 czy IOC BAYANUS?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez geoorge, łącznie zmieniany 1 raz.

Boguś
50%
50%
Posty: 179
Rejestracja: 2014-02-01, 17:33

Post autor: Boguś » 2014-06-26, 07:49

Fermivin PDM

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2014-06-26, 07:52


Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-06-26, 18:03


Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2014-06-27, 12:34

Do miodu bollicine są lepsze.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-06-27, 14:08

Lepsze bo lepsze :?:
Może chociaż spróbujesz wykazać wyższość "Bollicine" nad G995 uwzględniając to że kolega nastawia swój miodek po raz pierwszy. Podejrzewam że strzeli pare "baboli" po drodze więc drożdżaki musi mieć mocne. Bollicine nie miałem okazji testować , a G955 sprawdzają się znakomicie.
Poszperałem sam :abaras
Ciekawe dawkowanie , jeżeli w rzeczywistości są tak silne to będę musiał je przetestować - tylko przeraża mnie to "wielkie" opakowanie.
Ps.
Grzesiu, a może jakieś zestawy testowe "wrzucisz " na forum :mrgreen: .
W tym roku nastawiłem już trzy trójniaki, ale jeszcze coś się kroi.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2014-06-27, 14:35

Włosi powiedzieli, że bardziej odpornych nie ma. Dedykowane są do win musujących. U mnie trójniak zapieprza na nich jak cukrówka na turbo. Dawałem 1gr/litr i trochę nutritionu. Co do 995 to nie którzy klienci nie zawsze je chwalą - chodzi o miody
Podaj adres na pw prześlę Ci próbkę.
Do Twojego opisu dodam tylko to, że produkują bardzo mało alkoholu amylowego.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2014-06-27, 17:27

Nie planujesz mniejszych opakowań?
Chętnie bym wypróbował do rumu, ale szkoda tego czego nie wykorzystam.
Ile czasu i w jakich warunkach można przechowywać zaczętą paczkę?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2014-06-27, 20:58

Planuję, a do lekkiego rumu mam specjalne drożdże Distila Max SR - http://destylacja.com/pl/p/DistilaMax-SR/2036

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2014-06-27, 23:18

Znowu duża (jak dla mnie) paka :(
Jak nie będzie mniejszych, to poszukam wspólników :wink:
Mam 15 l "koziej" melasy i po problemach kolegów z jej odfermentowaniem chciałbym zastosować mocne, odpowiednie do niej.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-06-28, 01:17

starowar pisze: U mnie trójniak zapieprza na nich jak cukrówka na turbo. Dawałem 1gr/litr i trochę nutritionu. Co do 995 to nie którzy klienci nie zawsze je chwalą -
I tu się nie rozumiemy :nie_wiem .
Jak się znamy , to wiesz że ja jestem "czepialski" i tak łatwo nie odpuszczam :twisted: .
W karcie katalogowej podają:

Kod: Zaznacz cały

DAWKOWANIE I SPOSÓB "UŻYTKOWANIA Dawki mogą mieścić się w zakresie od 10 do 40 g / hl w zależności od trybu zatrudnienia i oenologist wyroku
Wynika z tego , że przekraczasz dawkę 2,5 krotnie :lal , w przypadku drożdżaków z serii "G" to byłaby bomba w piwnicy.


A co do testów to jutro zadzwonię do Ciebie.

EDIT :
Dziś zadzwonię , ale deko później :mrgreen: .
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2014-06-28, 08:13

Miód robiłem pierwszy raz. Ddałem 1g/litr bo wyczytałem, że tyle się daje do miodów.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2014-06-29, 09:39

Ja polecam drożdże BC S103 http://www.centrumfermentacji.pl/index. ... ie/bc-s103
Nastawiałem na nich miody kilkukrotnie i nie było żadnych "nieprzewidzianych" problemów z fermentacją.
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
geoorge
50%
50%
Posty: 118
Rejestracja: 2007-10-20, 02:00
Lokalizacja: Podkarpackie

Post autor: geoorge » 2014-07-05, 09:50

No i stało się :)
Zrobiłem trójniak około 20% soku wiśniowego.
Zrobiłem według proporcji i dobrze że zmierzyłem zawartość cukru, było 42 blg (wyszedł by półdwójniak), być może to wina wiśni są bardzo słodkie. Rozcieńczyłem wodą i obecnie mam około 36 blg. Wyszło koło 26-28 l ale butel mam 40 l trochę wolnej przestrzeni jest :(, mam nadzieję że nie wpłynie to negatywnie na mój miodek. Drożdże jednak BAYANUS G995.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości