Strona 1 z 3

10 kg. miodu, jakieś pomysły?

: 2014-06-16, 20:49
autor: geoorge
Witam
Mam około 10 kg. miody, myślałem nad miodem pitnym ale nie mam tyle cierpliwości.
Wyjdzie z tego smakówka?
Wie ktoś może ile cukru zawiera miód?
Miód pół płynny, częściowo skrystalizowany.
Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

: 2014-06-16, 20:54
autor: magas
Nigdy nie robiłem, kilka osób pisało, że wychodzi wstrętna smakówka, ale ja jak sam nie spróbuje to nie wierzę. Jednak miodu trochę szkoda, może zrobić wino owocowe i dosłodzić miodem, albo wódkę zaprawić miodem, tyle przepisów jest na wódki na miodzie.

: 2014-06-16, 21:14
autor: geoorge
Dzięki za szybką odpowiedz.
Nie mam szczęścia do smakówek, kilka razy robiłem owocówki i nigdy nie przypadły mi do gustu :( , zawsze dręczył mnie bimbrowy zapach i posmak. Albo po prostu nie umiem robić smakówek. Chyba odpuszczę, potraktuję jak 9 kg. cukru i na kolumnę.

: 2014-06-16, 21:17
autor: lenin997
Mając 10kg miodu proponuje zrobić miód pitny np. trójniak. Przepisy do znalezienia na sieci.
Niestety trzeba mieć dużo cierpliwości, bo produkt można uzyskać dopiero po 1,5-2 latach. Efekt końcowy jest jednak warty czekania :slinka

: 2014-06-16, 21:43
autor: magas
Kolego geoorge, szkoda tego na spirytus, lepiej zamień się z kimś, zakładając, że z litra miodu nie wyjdzie ci 0,5l spirytusu 96%, a jeśli ten miód jest dobrym miodem, to znajdzie się ktoś kto się z tobą wymieni i da ci 4-5l spirytusu, ja nie, bo nie mam kiedy robić, a miód mi nie potrzebny, ale możesz dać ogłoszenie, dla tych co mają więcej cierpliwości niż ty i robią miody pitne, czy wina owocowo-miodowe, w ten sposób będziesz miał swój spirytus bez marnowania czasu.

: 2014-06-16, 21:50
autor: geoorge
Jeśli zastosuję np. drożdże BAYANUS G995 nie uda się trochę skrócić tego procesu?
Wiem wiem warto poczekać, nim starsze tym lepsze, ale kto wie co będzie za 2 lata.

: 2014-06-16, 22:51
autor: panta_rei
Z połowy zrób trójniak, może nawet dwa- czysty i owocowy. Resztę wykorzystaj na krupmok, na prawdę warto.

ERRATA!

Oczywiście chodzi o KRUPNIK

: 2014-06-17, 00:27
autor: zbyszko
magas37 pisze:Nigdy nie robiłem, kilka osób pisało, że wychodzi wstrętna smakówka, ale ja jak sam nie spróbuje to nie wierzę.
:mrgreen: :lol: :mrgreen:
Widocznie moja własnoręczna etykieta była bardzo wymowna, skoro nie spróbowałeś :twisted: .

@ geoorge
Smakówka z miodu wychodzi nader ohydna, ale jeżeli już go posiadasz i nie masz cierpliwości, to proponuję czwórniaka owocowego.
Przepisy znajdziesz w sieci, a pijalny będzie zaraz po sklarowaniu tj. po "Nowym Roku" :mrgreen: .
Robię takowy co roku, baby się zapijają :mrgreen:.

: 2014-06-17, 09:43
autor: geoorge
Trochę międzyczasie poczytałem o miodach i zrobię jednak trójniak sycony i czymś jeszcze chcę doprawić (tak z umiarem żeby nie przedobrzyć), ale nie wiem czym. Jakiś sok owocowy, ale w tym momencie nie ma jeszcze dojrzałych owoców. Ewentualnie jakiś sok z kartonika chociaż wolał bym naturalny, a może jakieś zioła. Może pochwali się ktoś jakimś sprawdzonym przepisem? A i jeszcze jedna spraw nie wiem ile dodaje się kwasku cytrynowego.

: 2014-06-17, 10:35
autor: lesgo58
Zamiast soku z kartonika skorzystaj z soku wiśniowego z tegorocznych zbiorów.
Wiszniak to chyba jeden z wdzięczniejszych trójniaków do zrobienia. Jest trudny do spieprzenia. :)

: 2014-06-17, 20:22
autor: gucio 19
Cześć! Jako, że jeszcze kwitnie czarny bez, radziłbym zrobić "bziaka" kwiatowego. Nie syć miodu, zrób niesycony, ja nie sycę a moje miodki smakują i Babom i Chłopom.

: 2014-06-17, 22:00
autor: zbyszko
@geoorge
Ty się musisz lepiej zastanowić nad tym co masz zamiar popełnić.
Jak już będziesz pewien chociaż na te 96% to daj znać, podrzucimy Ci konkretny przepis :mrgreen: .
Dostałeś już "garść" cennych wskazówek i bierz wszystkie pod uwagę, a szczególnie tę ostatnią.
Ja z musu sycę swoje miody, a kol. gucio tego robić nie musi i powiem Ci szczerze: jego miody zawsze będą górą ze względu na aromat.
Wszystko o miodach i o kwasku również.

: 2014-06-19, 23:18
autor: Kamal

: 2014-06-21, 13:57
autor: geoorge
Bardzo proszę o konkretny przepis :)
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale miód ma 2 lata, dlatego pomyślałem że sycony będzie bezpieczniejszy. Obecnie stoi we wiaderku i czeka.
Miałem poczekać jak dojrzeją wiśnie, ale czarny bez mnie zaciekawił :)

: 2014-06-23, 20:38
autor: geoorge
Niestety kwiaty czarnego bzu przekwitły już u mnie :(
Pozostają wiśnie.