Strona 2 z 3

: 2014-06-23, 21:18
autor: Boguś
Odnośnie krupników, polecam, bo sprawdzone te przepisy

: 2014-06-25, 21:35
autor: geoorge
Dzięki wszystkim.
Mam jeszcze jedno pytanie które drożdże bardziej nadają się do miodów:
BAYANUS G995 czy IOC BAYANUS?

: 2014-06-26, 07:49
autor: Boguś
Fermivin PDM

: 2014-06-26, 07:52
autor: starowar

: 2014-06-26, 18:03
autor: magas

: 2014-06-27, 12:34
autor: starowar
Do miodu bollicine są lepsze.

: 2014-06-27, 14:08
autor: zbyszko
Lepsze bo lepsze :?:
Może chociaż spróbujesz wykazać wyższość "Bollicine" nad G995 uwzględniając to że kolega nastawia swój miodek po raz pierwszy. Podejrzewam że strzeli pare "baboli" po drodze więc drożdżaki musi mieć mocne. Bollicine nie miałem okazji testować , a G955 sprawdzają się znakomicie.
Poszperałem sam :abaras
Ciekawe dawkowanie , jeżeli w rzeczywistości są tak silne to będę musiał je przetestować - tylko przeraża mnie to "wielkie" opakowanie.
Ps.
Grzesiu, a może jakieś zestawy testowe "wrzucisz " na forum :mrgreen: .
W tym roku nastawiłem już trzy trójniaki, ale jeszcze coś się kroi.

: 2014-06-27, 14:35
autor: starowar
Włosi powiedzieli, że bardziej odpornych nie ma. Dedykowane są do win musujących. U mnie trójniak zapieprza na nich jak cukrówka na turbo. Dawałem 1gr/litr i trochę nutritionu. Co do 995 to nie którzy klienci nie zawsze je chwalą - chodzi o miody
Podaj adres na pw prześlę Ci próbkę.
Do Twojego opisu dodam tylko to, że produkują bardzo mało alkoholu amylowego.

: 2014-06-27, 17:27
autor: wawaldek11
Nie planujesz mniejszych opakowań?
Chętnie bym wypróbował do rumu, ale szkoda tego czego nie wykorzystam.
Ile czasu i w jakich warunkach można przechowywać zaczętą paczkę?

: 2014-06-27, 20:58
autor: starowar
Planuję, a do lekkiego rumu mam specjalne drożdże Distila Max SR - http://destylacja.com/pl/p/DistilaMax-SR/2036

: 2014-06-27, 23:18
autor: wawaldek11
Znowu duża (jak dla mnie) paka :(
Jak nie będzie mniejszych, to poszukam wspólników :wink:
Mam 15 l "koziej" melasy i po problemach kolegów z jej odfermentowaniem chciałbym zastosować mocne, odpowiednie do niej.

: 2014-06-28, 01:17
autor: zbyszko
starowar pisze: U mnie trójniak zapieprza na nich jak cukrówka na turbo. Dawałem 1gr/litr i trochę nutritionu. Co do 995 to nie którzy klienci nie zawsze je chwalą -
I tu się nie rozumiemy :nie_wiem .
Jak się znamy , to wiesz że ja jestem "czepialski" i tak łatwo nie odpuszczam :twisted: .
W karcie katalogowej podają:

Kod: Zaznacz cały

DAWKOWANIE I SPOSÓB "UŻYTKOWANIA Dawki mogą mieścić się w zakresie od 10 do 40 g / hl w zależności od trybu zatrudnienia i oenologist wyroku
Wynika z tego , że przekraczasz dawkę 2,5 krotnie :lal , w przypadku drożdżaków z serii "G" to byłaby bomba w piwnicy.


A co do testów to jutro zadzwonię do Ciebie.

EDIT :
Dziś zadzwonię , ale deko później :mrgreen: .

: 2014-06-28, 08:13
autor: starowar
Miód robiłem pierwszy raz. Ddałem 1g/litr bo wyczytałem, że tyle się daje do miodów.

: 2014-06-29, 09:39
autor: radius
Ja polecam drożdże BC S103 http://www.centrumfermentacji.pl/index. ... ie/bc-s103
Nastawiałem na nich miody kilkukrotnie i nie było żadnych "nieprzewidzianych" problemów z fermentacją.

: 2014-07-05, 09:50
autor: geoorge
No i stało się :)
Zrobiłem trójniak około 20% soku wiśniowego.
Zrobiłem według proporcji i dobrze że zmierzyłem zawartość cukru, było 42 blg (wyszedł by półdwójniak), być może to wina wiśni są bardzo słodkie. Rozcieńczyłem wodą i obecnie mam około 36 blg. Wyszło koło 26-28 l ale butel mam 40 l trochę wolnej przestrzeni jest :(, mam nadzieję że nie wpłynie to negatywnie na mój miodek. Drożdże jednak BAYANUS G995.