Uratowany zacier (mod: syrop cukrowy)
Witam
ja rozumiem, ale możesz mi wytłumaczyć co źle zrobiłem, co można zrobić teraz, ewentualnie czego pilnować itd.
Jeżeli jest tego mało to nie znaczy żeby sprawę totalnie olać i się nie przejmować
należy wyciągnąć wnioski i coś poradzić żeby na przyszłość mieć jakieś doświadczenie.
Jak masz jakiś pomysł to go wrzuć, proszę innych o podjęcie tematu
pozdrawiam
ja rozumiem, ale możesz mi wytłumaczyć co źle zrobiłem, co można zrobić teraz, ewentualnie czego pilnować itd.
Jeżeli jest tego mało to nie znaczy żeby sprawę totalnie olać i się nie przejmować
należy wyciągnąć wnioski i coś poradzić żeby na przyszłość mieć jakieś doświadczenie.
Jak masz jakiś pomysł to go wrzuć, proszę innych o podjęcie tematu
pozdrawiam
rzeczywistość to My
I co z tego że ma temp. wrzenia 118°C? To nie znaczy że nie przechodzi podczas destylacji!cemik1 pisze:Jak już napisano. Teraz ograniczyć dostęp powietrza - rurka fermentacyjna. Po zakończeniu fermentacji przegonić. Temperatura wrzenia kwasu octowego to 118°C a więc powinno być możliwe odseparowanie go od C2H5OH.
Np. alkohol amylowy ma temp. wrzenia 137°C i przechodzi, nie mówiąc o innych alkoholach wyższych i substancjach, które mają wyższe temp. wrzenia i przechodzą podaczas destylacji.
Polecam lekturę: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=1516
Niezapominajmy, że mamy w nastawie mieszaninę wielu substancji, dane steżenie głownego skladnika czyli alk. etylowego i zmianę tego stężenia w czasie trwania rektyfikacji.
Koniecznie trzeba neutralizować kwasy przed destylacją dla poprawy jakości produktu końcowego.
Pozdrawiam
Witam
Koledzy dziekuje bardzo za podpowiedzi, ale piszecie ze trzeba zneutralizować nastaw itp.
Ale czy ktoś mi moze podpowiedzieć dokladnie jak to zrobić chodzi mi o to czy normalną sode oczyszczoną kuchenną mogę do tego uzyć i oczywiście w jakiej ilości bo to jest najwazniejsze.
pozdrawiam
Koledzy dziekuje bardzo za podpowiedzi, ale piszecie ze trzeba zneutralizować nastaw itp.
Ale czy ktoś mi moze podpowiedzieć dokladnie jak to zrobić chodzi mi o to czy normalną sode oczyszczoną kuchenną mogę do tego uzyć i oczywiście w jakiej ilości bo to jest najwazniejsze.
pozdrawiam
rzeczywistość to My
NIe posiadam pasków lakmusowych dlatego proszę podajcie mi przeciętną liczbę sody na 10l nastawu ile mogę dodać, ale proszę was jeszcze raz o poradę jak to zrobić
to znaczy kiedy dokładnie dodać
godzinę, dzień czy tydzień przed destylacją ?
i jak czy wystarczy w malej ilości wody rozmieszać daną ilość sody i wlać do nastawu???
pozdrawiam i dziękuje za wszelkie porady
to znaczy kiedy dokładnie dodać
godzinę, dzień czy tydzień przed destylacją ?
i jak czy wystarczy w malej ilości wody rozmieszać daną ilość sody i wlać do nastawu???
pozdrawiam i dziękuje za wszelkie porady
rzeczywistość to My
wcale nie taki straszny wydatek, nawet przy wysyłce z Allegro
ilosci, np estrów w destylacie moga sie znacznie zmieniac. w przem. miareczkuje sie NaOH (soda kaustyczna) w obecnosci fenoloftaleiny, wykorzystuje sie wlascieosciutleniajace nadmanganianu potasu (KMnO4) nastepuje odbarwienie.peter pisze:NIe posiadam pasków lakmusowych dlatego proszę podajcie mi przeciętną liczbę sody na 10l nastawu ile mogę dodać, ale proszę was jeszcze raz o poradę jak to zrobić
to znaczy kiedy dokładnie dodać
godzinę, dzień czy tydzień przed destylacją ?
i jak czy wystarczy w malej ilości wody rozmieszać daną ilość sody i wlać do nastawu???
pozdrawiam i dziękuje za wszelkie porady
jako wskaznik ph moze posluzyc wywar z czerwonej kapusty
pzdr
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości