Uratowany zacier (mod: syrop cukrowy)

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-04-04, 16:15

taka ilosc octu jeszcze nikomu nie zaszkodzila co innego jakby ci grozilo zostanie wlascicielem 1000 litrow octu to co innego. kazdy musi sie potknoc zeby pozniej stabilniej stac na nogach i uwazac na nastepne kroki na niestabilnym gruncie

peter
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2009-03-25, 14:19
Lokalizacja: swietokrzyskie

Post autor: peter » 2009-04-04, 17:07

Witam
ja rozumiem, ale możesz mi wytłumaczyć co źle zrobiłem, co można zrobić teraz, ewentualnie czego pilnować itd.
Jeżeli jest tego mało to nie znaczy żeby sprawę totalnie olać i się nie przejmować
należy wyciągnąć wnioski i coś poradzić żeby na przyszłość mieć jakieś doświadczenie.
Jak masz jakiś pomysł to go wrzuć, proszę innych o podjęcie tematu
pozdrawiam
rzeczywistość to My

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-04-04, 18:38

W tej chwili to nie pozostaje Ci nic innego jak ograniczyć do minimum dostęp tlenu do nastawu, bakterie octowe bez niego nie dadzą rady nic więcej popsuć.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-04-04, 18:41

Witam.
Na wszelki wypadek by chronić się przed zarażaniem przez muszki owocówki,ja mam w pomieszczeniu płytkę owadobójczą. Koszt kilkanaście złotych. Ja te owocówki nazywam muszki octówki :D
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-04-05, 18:19

@Ostoja

Zakażenie bakteriami octowymi to nie tylko muszki owocówki.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-04-05, 19:02

Wiem o tym, ten temat był wiele razy poruszany. :D
Pozdrawiam Ostoja

peter
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2009-03-25, 14:19
Lokalizacja: swietokrzyskie

Post autor: peter » 2009-04-10, 11:38

Witam
Panowie proszę o poradę, a czy taki nastaw z nutą octu (kwaśnawy ale jeszcze bulgocze, na wskaźniku 2BLG) można puścić na destylację???
co wyjdzie? jest sens itp.
bardzo proszę o wszelkie sugestie w tym temacie
rzeczywistość to My

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-04-10, 11:52

Jak już napisano. Teraz ograniczyć dostęp powietrza - rurka fermentacyjna. Po zakończeniu fermentacji przegonić. Temperatura wrzenia kwasu octowego to 118°C a więc powinno być możliwe odseparowanie go od C2H5OH.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-04-10, 12:58

Dobrze jest też wcześniej zneutralizować kwas (np. sodą).


pzdr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-04-10, 17:01

cemik1 pisze:Jak już napisano. Teraz ograniczyć dostęp powietrza - rurka fermentacyjna. Po zakończeniu fermentacji przegonić. Temperatura wrzenia kwasu octowego to 118°C a więc powinno być możliwe odseparowanie go od C2H5OH.
I co z tego że ma temp. wrzenia 118°C? To nie znaczy że nie przechodzi podczas destylacji!
Np. alkohol amylowy ma temp. wrzenia 137°C i przechodzi, nie mówiąc o innych alkoholach wyższych i substancjach, które mają wyższe temp. wrzenia i przechodzą podaczas destylacji.

Polecam lekturę: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=1516

Niezapominajmy, że mamy w nastawie mieszaninę wielu substancji, dane steżenie głownego skladnika czyli alk. etylowego i zmianę tego stężenia w czasie trwania rektyfikacji.

Koniecznie trzeba neutralizować kwasy przed destylacją dla poprawy jakości produktu końcowego.
Pozdrawiam

peter
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2009-03-25, 14:19
Lokalizacja: swietokrzyskie

Post autor: peter » 2009-04-12, 00:51

Witam
Koledzy dziekuje bardzo za podpowiedzi, ale piszecie ze trzeba zneutralizować nastaw itp.
Ale czy ktoś mi moze podpowiedzieć dokladnie jak to zrobić chodzi mi o to czy normalną sode oczyszczoną kuchenną mogę do tego uzyć i oczywiście w jakiej ilości bo to jest najwazniejsze.
pozdrawiam
rzeczywistość to My

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-04-12, 01:28

Może być zwykła soda kuchenna, a ilość dobierzesz przy użyciu pasków lakmusowych - tak a ilość by pH zeszło do neutralnego (pH 7). Przy destylacji takiego nastawu dobrze mieć na dole z 15 cm wypełnienia miedzianego (np. pocięte rurki miedziane), które będzie robić za katalizator.

peter
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2009-03-25, 14:19
Lokalizacja: swietokrzyskie

Post autor: peter » 2009-04-12, 22:40

NIe posiadam pasków lakmusowych dlatego proszę podajcie mi przeciętną liczbę sody na 10l nastawu ile mogę dodać, ale proszę was jeszcze raz o poradę jak to zrobić
to znaczy kiedy dokładnie dodać
godzinę, dzień czy tydzień przed destylacją ?
i jak czy wystarczy w malej ilości wody rozmieszać daną ilość sody i wlać do nastawu???
pozdrawiam i dziękuje za wszelkie porady
rzeczywistość to My

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-04-13, 00:21

wcale nie taki straszny wydatek, nawet przy wysyłce z Allegro

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-04-14, 00:36

peter pisze:NIe posiadam pasków lakmusowych dlatego proszę podajcie mi przeciętną liczbę sody na 10l nastawu ile mogę dodać, ale proszę was jeszcze raz o poradę jak to zrobić
to znaczy kiedy dokładnie dodać
godzinę, dzień czy tydzień przed destylacją ?
i jak czy wystarczy w malej ilości wody rozmieszać daną ilość sody i wlać do nastawu???
pozdrawiam i dziękuje za wszelkie porady
ilosci, np estrów w destylacie moga sie znacznie zmieniac. w przem. miareczkuje sie NaOH (soda kaustyczna) w obecnosci fenoloftaleiny, wykorzystuje sie wlascieosciutleniajace nadmanganianu potasu (KMnO4) nastepuje odbarwienie.
jako wskaznik ph moze posluzyc wywar z czerwonej kapusty :idea:

pzdr

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości