Drożdze Turbo 48 Czy można zmniejszyć dawkę?

Awatar użytkownika
Percentage
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2009-07-11, 23:13

Drożdze Turbo 48 Czy można zmniejszyć dawkę?

Post autor: Percentage » 2014-07-23, 10:28

Witam Panowie chciałbym zrobić malutki zapas spirytusu. Jednak chciałbym zmniejszyć dawkę drożdży Turbo 48

14% w 48h dajemy 6kg cukru + 21 l wody
20% w 5 dni dajemy 8kg cukru + 21 l wody

Pytanie jak zrobić to optymalnie czy jeśli dodam powiedzmy połowę paczki przerobi mi 8 kg cukru? Jak to widzicie tak, żeby proporcje były jak najlepsze i, żeby cukier się nie marnował. Czas dla mnie nie jest taki istotny.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Percentage, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2014-07-23, 10:37

12kg cukru i 36l wody to moim zdaniem najlepsza proporcja.
Ostatnio zmieniony 2014-07-23, 16:28 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
Percentage
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2009-07-11, 23:13

Post autor: Percentage » 2014-07-23, 10:38

Rozumiem ,że mówisz o proporcjach na 1 paczkę turbo 48 ? :)

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2014-07-23, 11:14

Dokładnie tak.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2014-07-23, 11:42

Przy nastawie 50L dawałem 16kg cukru lub 18kg glukozy na jedną paczkę drożdży, około 3 tygodnie i przerobione. Dotyczy większości drożdży przeznaczonych do nastawów cukrowych.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Drożdze Turbo 48 Czy można zmniejszyć dawkę ?

Post autor: Citizen Kane » 2014-07-23, 12:14

Percentage pisze:czy jeśli dodam powiedzmy połowę paczki przerobi mi 8 kg cukru? Jak to widzicie tak, żeby proporcje były jak najlepsze i, żeby cukier się nie marnował.
Połowa paczki drożdży przerabia cukier bez żadnych problemów. Trwa to tylko nieco dłużej, bonusem jest za to lepszy jakościowo nastaw.
Jako, że:
Percentage pisze:Czas dla mnie nie jest taki istotny.
możesz działać. Wymieszaj tylko dokładnie zawartość saszetki, pierwszą połowę daj do nastawu, drugą zawiń szczelnie i włóż do lodówki.

Awatar użytkownika
Percentage
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2009-07-11, 23:13

Post autor: Percentage » 2014-07-23, 20:38

Dzięki Panowie za rady tak zrobiłem zmniejszyłem o 50 % ilość Turbo 48. Robię większe zapasy więc wyszło by mi bardzo dużo tych turbo a tak trochę grosza w portfelu :)

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-07-25, 09:15

Generalnie nie powinno się dzielić saszetek z drożdżami, ponieważ nie da się równomiernie podzielić jej zawartości. W środku masz drożdże, enzymy, pożywkę i coś może więcej, w różnej gradacji. Przesypując saszetkę na pół nie masz pewności czy równo to wszystko podzielisz i może się zdarzyć że w obydwu przypadkach będzie różna charakterystyka pracy.

Ale pewnie wielu powie że to różnice niezauważalne.

Awatar użytkownika
Percentage
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2009-07-11, 23:13

Post autor: Percentage » 2014-07-25, 22:30

Może opiszę dokładniej zmniejszyłem dawkę na beczkę 55l użyłem 1 paczki Tubo zamiast dwóch niczego nie dzieliłem. Widzę, że zaczyna ładnie startować więc jestem dobrej myśli :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Percentage, łącznie zmieniany 1 raz.

vB
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2011-04-13, 06:54

Post autor: vB » 2014-07-29, 01:22

Ja od dłuższego czasu z powodzeniem (tak mi się przynajmniej wydaje ;) ) stosuję metodę:
- 3 dziesięciopaki przetworzonych buraków cukrowych
- 4 baniaczki 30-tki
- 2 paczki alcoteca turbo, ale 24 nie 48.
Czyli 7,5 kilo na zbiornik, wody dolewam do 27 litrów (jako że kega z kolumną mam 30l) i po tygodniu już w komin można ładować :) Czasem ciut dłużej (zimą), ale różnicy między zbiornikami nie zaobserwowałem.

Pozdrawiam -
vB

lewar
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2014-04-11, 14:40
Lokalizacja: polska

Post autor: lewar » 2014-08-31, 20:37

A podpowiedzcie koledzy na beczkę 200 litrów jaka jest idealna proporcja? Na czasie też nie bardzo mi zależy, jakość najważniejsza.
Ostatnio zmieniony 2014-08-31, 20:49 przez lewar, łącznie zmieniany 1 raz.
wszystko co swojskie jest b.dobre

facet08
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2013-12-04, 19:59

Post autor: facet08 » 2014-08-31, 22:25

Ja robię tak jak kolega @Akas zalecał -
"25kg cukru + 90l wody + 30g kwasku cytrynowego + około 3kg zmielonych jabłek", do tego drożdże Alcotec 24 Turbo Pure
wyrabia bardzo dobrze i mało zapachu drożdżowego.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez facet08, łącznie zmieniany 1 raz.

lewar
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2014-04-11, 14:40
Lokalizacja: polska

Post autor: lewar » 2014-09-01, 15:12

Jeśli dobrze zrozumiałem twoją odpowiedz to do tego nastawu zaaplikowałeś 1 paczkę drożdży?
Ostatnio zmieniony 2014-09-01, 15:36 przez lewar, łącznie zmieniany 1 raz.
wszystko co swojskie jest b.dobre

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości