Drożdze Turbo 48 Czy można zmniejszyć dawkę?
- Percentage
- 50%
- Posty: 102
- Rejestracja: 2009-07-11, 23:13
Drożdze Turbo 48 Czy można zmniejszyć dawkę?
Witam Panowie chciałbym zrobić malutki zapas spirytusu. Jednak chciałbym zmniejszyć dawkę drożdży Turbo 48
14% w 48h dajemy 6kg cukru + 21 l wody
20% w 5 dni dajemy 8kg cukru + 21 l wody
Pytanie jak zrobić to optymalnie czy jeśli dodam powiedzmy połowę paczki przerobi mi 8 kg cukru? Jak to widzicie tak, żeby proporcje były jak najlepsze i, żeby cukier się nie marnował. Czas dla mnie nie jest taki istotny.
14% w 48h dajemy 6kg cukru + 21 l wody
20% w 5 dni dajemy 8kg cukru + 21 l wody
Pytanie jak zrobić to optymalnie czy jeśli dodam powiedzmy połowę paczki przerobi mi 8 kg cukru? Jak to widzicie tak, żeby proporcje były jak najlepsze i, żeby cukier się nie marnował. Czas dla mnie nie jest taki istotny.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Percentage, łącznie zmieniany 2 razy.
- Percentage
- 50%
- Posty: 102
- Rejestracja: 2009-07-11, 23:13
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Drożdze Turbo 48 Czy można zmniejszyć dawkę ?
Połowa paczki drożdży przerabia cukier bez żadnych problemów. Trwa to tylko nieco dłużej, bonusem jest za to lepszy jakościowo nastaw.Percentage pisze:czy jeśli dodam powiedzmy połowę paczki przerobi mi 8 kg cukru? Jak to widzicie tak, żeby proporcje były jak najlepsze i, żeby cukier się nie marnował.
Jako, że:
możesz działać. Wymieszaj tylko dokładnie zawartość saszetki, pierwszą połowę daj do nastawu, drugą zawiń szczelnie i włóż do lodówki.Percentage pisze:Czas dla mnie nie jest taki istotny.
- Percentage
- 50%
- Posty: 102
- Rejestracja: 2009-07-11, 23:13
Generalnie nie powinno się dzielić saszetek z drożdżami, ponieważ nie da się równomiernie podzielić jej zawartości. W środku masz drożdże, enzymy, pożywkę i coś może więcej, w różnej gradacji. Przesypując saszetkę na pół nie masz pewności czy równo to wszystko podzielisz i może się zdarzyć że w obydwu przypadkach będzie różna charakterystyka pracy.
Ale pewnie wielu powie że to różnice niezauważalne.
Ale pewnie wielu powie że to różnice niezauważalne.
- Percentage
- 50%
- Posty: 102
- Rejestracja: 2009-07-11, 23:13
Może opiszę dokładniej zmniejszyłem dawkę na beczkę 55l użyłem 1 paczki Tubo zamiast dwóch niczego nie dzieliłem. Widzę, że zaczyna ładnie startować więc jestem dobrej myśli
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Percentage, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja od dłuższego czasu z powodzeniem (tak mi się przynajmniej wydaje ) stosuję metodę:
- 3 dziesięciopaki przetworzonych buraków cukrowych
- 4 baniaczki 30-tki
- 2 paczki alcoteca turbo, ale 24 nie 48.
Czyli 7,5 kilo na zbiornik, wody dolewam do 27 litrów (jako że kega z kolumną mam 30l) i po tygodniu już w komin można ładować Czasem ciut dłużej (zimą), ale różnicy między zbiornikami nie zaobserwowałem.
Pozdrawiam -
vB
- 3 dziesięciopaki przetworzonych buraków cukrowych
- 4 baniaczki 30-tki
- 2 paczki alcoteca turbo, ale 24 nie 48.
Czyli 7,5 kilo na zbiornik, wody dolewam do 27 litrów (jako że kega z kolumną mam 30l) i po tygodniu już w komin można ładować Czasem ciut dłużej (zimą), ale różnicy między zbiornikami nie zaobserwowałem.
Pozdrawiam -
vB
A podpowiedzcie koledzy na beczkę 200 litrów jaka jest idealna proporcja? Na czasie też nie bardzo mi zależy, jakość najważniejsza.
Ostatnio zmieniony 2014-08-31, 20:49 przez lewar, łącznie zmieniany 1 raz.
wszystko co swojskie jest b.dobre
Ja robię tak jak kolega @Akas zalecał -
"25kg cukru + 90l wody + 30g kwasku cytrynowego + około 3kg zmielonych jabłek", do tego drożdże Alcotec 24 Turbo Pure
wyrabia bardzo dobrze i mało zapachu drożdżowego.
"25kg cukru + 90l wody + 30g kwasku cytrynowego + około 3kg zmielonych jabłek", do tego drożdże Alcotec 24 Turbo Pure
wyrabia bardzo dobrze i mało zapachu drożdżowego.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez facet08, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości