Sok z jabłek

wind19
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2013-05-11, 19:17
Lokalizacja: Lublin

Sok z jabłek

Post autor: wind19 » 2014-12-14, 10:23

Witam Panowie.
Mam jedno pytanie. Czy ten sok można wykorzystać do nastawu? Jakich ewentualnie drożdży użyć?
Pozdrawiam
Załączniki
sok.jpg
sok.jpg (27.71 KiB) Przejrzano 4168 razy
Ostatnio zmieniony 2014-12-14, 14:47 przez wind19, łącznie zmieniany 1 raz.

jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2014-12-14, 11:55

Można. Bayanus G-995.

wind19
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2013-05-11, 19:17
Lokalizacja: Lublin

Post autor: wind19 » 2014-12-14, 12:02

Dzięki.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-12-14, 15:11

Nie lepiej zrobić cydr i zobaczyć jak smakuje? Gdy nie podejdzie to calvados, jak nie wyjdzie, lub nie w guście, to rektyfikacja na czystą, mam kolegę co lubi taką czystą, bo ma taki przyjemny finisz po jednej rektyfikacji.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

wind19
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2013-05-11, 19:17
Lokalizacja: Lublin

Post autor: wind19 » 2014-12-14, 16:43

Już myślałem żeby zrobić też cydr tylko nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. Mam trochę tego soku więc mogę poeksperymentować :D . Mile widziane inne propozycje. 8)

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2014-12-14, 20:30

wind19 pisze:Już myślałem żeby zrobić też cydr tylko nie za bardzo wiem jak się za to zabrać.
A szukajki to umie używać? czy na gotowca jaśnie pan liczy?
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... light=cydr
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-12-16, 07:29

Destylat? To możesz użyć drożdży, Turbo Fruit.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

wind19
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2013-05-11, 19:17
Lokalizacja: Lublin

Post autor: wind19 » 2014-12-16, 21:11

Użyłem bayanusów. Jednak dostałem sok gruszkowy więc cydru nie będzie.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-12-16, 21:44

Dlaczego ? http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=28436 nie czytałem tego co tam napisane, wkleiłem byś miał jakieś rozeznanie.

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2014-12-16, 22:58

magas37 pisze:Nie lepiej zrobić cydr i zobaczyć jak smakuje? Gdy nie podejdzie to calvados, jak nie wyjdzie, lub nie w guście, to rektyfikacja na czystą, mam kolegę co lubi taką czystą, bo ma taki przyjemny finisz po jednej rektyfikacji.
" Przyjemny finisz" tym określeniem @magas masz u mnie wiele plusów ....
Z owoców gruszki można również otrzymać dobry wyrób i podobne doznania smakowe.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-12-16, 23:30

To nie moje słowa, to Jorg, który nas chyba nie odwiedza, a robił mi maszynę w 2009r, maszyna działa do dziś bez żadnej awarii, nie licząc ostatniego pożaru, ale to moja głupota, maszyna winna nie była.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-12-16, 23:49

I tu muszę wtrącić swoje "trzy grosze".
Za namową "dawnego" kolegi postanowiłem popełnić gruszkowicę.
Po roku wystawiłem ją na jednym ze zlotów i szanowne jury uznało ją właśnie za calvados.
Po wnikliwej weryfikacji zajęła miejsce na pudle :mrgreen: .
@wind19
Głowa do góry :!:
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-12-17, 00:17

Nie było mnie tam, ale twój były kolega taż mówił, że ona jak jabłuszko, to pewnie też bym jabłko ocenił. Jak pisał Spiryt, doczekaliśmy czasów gdzie jabłka jak gruszki smakują, a Gustlik twierdził, że to wina diabła, koniec świata jak wilki latają, a chłop chłopem w jednym łóżku, pamietasz 2013r sodomia i gomoria :mrgreen: https://www.youtube.com/watch?v=ACUjQ6nD0-c

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2014-12-17, 01:21

Nie jest ważna kwalifikacja co do określenia tytułu trunku,ale to co ten trunek reprezentuje.
Gratulacje dla autora wyrobu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2014-12-21, 23:41

Pragnę dać, że wytwarza się również cydry gruszkowe a jeżeli chodzi o uzyskanie gruszkowicy o smaku, którego nie pomylimy ze smakiem jabłka to należy użyć gruszek gatunku Williams. Pozostałe, mniej charakterystyczne w smaku odmiany dadzą właśnie smak podobny do jabłka.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości