Sok z jabłek

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2014-12-22, 17:17

Z Williamsów wychodzą prawdziwe perfumy, trunek mocno przerysowany. Nawet z niesławnej Konferencji, da się zrobić rozpoznawalny trunek. Więc nie tak źle z tymi gruszkami.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

wind19
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2013-05-11, 19:17
Lokalizacja: Lublin

Post autor: wind19 » 2015-01-04, 10:06

Witam ponownie. Nie chciałem zakładać kolejnego tematu a mam pytanie odnośnie cydru z tego tematu http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... light=cydr.
Czy przy refermentacji butelki mają być zamknięte żeby cydr był lekko gazowany czy otwarte jak przy pierwszej fermentacji? Jeśli otwarte to w jaki sposób uzyskać nagazowanie? Sory za takie głupie pytanie ale pierwszy raz robię refermentację i nie wiem jak do tego podejść.
Pozdrawiam :?

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2015-01-04, 10:11

Szczelnie zakapslowane.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2015-01-04, 19:19

Refermentację przeprowadza się w szczelnie zamkniętych butelkach. Cydr powinien być odfermentowany do końca, a przed butelkowaniem trzeba go dosłodzić, cukrem, glukozą, fruktozą, lub po prostu, świeżym sokiem jabłkowym. Ilość cukru do refermentacji? Ja bym nie przekroczył 8 gram na litr. I to pod warunkiem, że cydr na pewno skończył fermentację. Inaczej grożą nam granaty w spiżarce.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

wind19
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2013-05-11, 19:17
Lokalizacja: Lublin

Post autor: wind19 » 2015-01-04, 19:45

Dzięki za pomoc.

theszakal
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2011-01-27, 23:23

Post autor: theszakal » 2016-03-01, 16:46

Witam
Jakie proporcje wody i cukru zastosowac do takiego 100% soku jablkowego, a moze nic nie dodawac? Przeznaczenie to nastaw na smakowy destylat. Znajomy ma takiego soku większe ilosci, z tym ze jest po terminie ważności okolo roku.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2016-03-01, 19:51

Nic nie dodawać. I tak sok z jabłek nie da zbyt wiele aromatu a jak jeszcze ten aromat
rozcieńczysz cukrem to wyjdzie bimber z posmakiem. Sam mam chęć zrobić nastaw z soku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbynio, łącznie zmieniany 1 raz.
Ryby łowię.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-03-01, 23:01

@theszakal
Zanim popełnisz większą ilość zrób próbę, zobacz czy drożdżakom posmakuje, one nie znają się na terminie ważności ale nie lubią konserwantów.
czytam nie pytam

theszakal
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2011-01-27, 23:23

Post autor: theszakal » 2016-03-02, 20:55

Oczywiscie zrobie próbę z 50l :) co do konserwantow to nie wiem jak to wyglada w tych przecieranych sokach, myslalem ze wiele tego nie daja ale skoro rok po terminie nie wyrósł w nim nowy ekosystem to moge sie mylic. Do picia nie bardzo sie nadaja, ale nie są kwaśne czy zoctowane.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości