Sok z jabłek
Witam ponownie. Nie chciałem zakładać kolejnego tematu a mam pytanie odnośnie cydru z tego tematu http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... light=cydr.
Czy przy refermentacji butelki mają być zamknięte żeby cydr był lekko gazowany czy otwarte jak przy pierwszej fermentacji? Jeśli otwarte to w jaki sposób uzyskać nagazowanie? Sory za takie głupie pytanie ale pierwszy raz robię refermentację i nie wiem jak do tego podejść.
Pozdrawiam
Czy przy refermentacji butelki mają być zamknięte żeby cydr był lekko gazowany czy otwarte jak przy pierwszej fermentacji? Jeśli otwarte to w jaki sposób uzyskać nagazowanie? Sory za takie głupie pytanie ale pierwszy raz robię refermentację i nie wiem jak do tego podejść.
Pozdrawiam
Refermentację przeprowadza się w szczelnie zamkniętych butelkach. Cydr powinien być odfermentowany do końca, a przed butelkowaniem trzeba go dosłodzić, cukrem, glukozą, fruktozą, lub po prostu, świeżym sokiem jabłkowym. Ilość cukru do refermentacji? Ja bym nie przekroczył 8 gram na litr. I to pod warunkiem, że cydr na pewno skończył fermentację. Inaczej grożą nam granaty w spiżarce.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Nic nie dodawać. I tak sok z jabłek nie da zbyt wiele aromatu a jak jeszcze ten aromat
rozcieńczysz cukrem to wyjdzie bimber z posmakiem. Sam mam chęć zrobić nastaw z soku.
rozcieńczysz cukrem to wyjdzie bimber z posmakiem. Sam mam chęć zrobić nastaw z soku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbynio, łącznie zmieniany 1 raz.
Ryby łowię.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 60 gości