Jaka woda do nastawu?

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Jaka woda do nastawu?

Post autor: Frog » 2014-12-29, 11:31

Mam do Was pytanie, czy do nastawów można stosować zwykłą kranówę nieprzegotowaną. Wyczytałem gdzieś, że to możliwe, wystarczy tylko część wody gorącej do rozpuszczenia cukru, a reszta to kranówa. Powinna tylko nieco odstać dla uwolnienia chloru.
Pytam, bo zawsze jak głupi używałem wody przegotowanej.

gary1966
60%
60%
Posty: 253
Rejestracja: 2013-08-18, 16:00

Post autor: gary1966 » 2014-12-29, 13:40

Serwus, ja używam nieprzegotowanej wody z kranu, lub ze studni. Różnicy w pracy drożdży nie zauważyłem, ważne aby była dobrze natleniona i miała odpowiednią temperaturę przed dodaniem grzybków.

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2014-12-29, 19:37

Przegotowana się nie nadaje, nie ma w niej tlenu i drożdże pracują b. powoli.

Awatar użytkownika
sono2020
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2009-05-19, 19:58

Post autor: sono2020 » 2014-12-29, 21:05

Ja używam np tej ciepłej co wypływa z kolumny do napełnienia zbiornika i żadnych efektów ubocznych nie zaobserwowałem. P.S. Ta ciepła to kranówa z wodociągu pozostała po schłodzeniu podczas procesu destylacji ;D
I stwierdzam iż proces fermentacji szybciej zachodzi w takiej wodzie niż identycznej tylko że podgrzanej w bojlerze ze względu na natlenienie wody która służy do produkcji nastawu jak i rozmnożenia drożdży.
Cow & Chicken

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-12-29, 22:03

jurii pisze:Przegotowana się nie nadaje, nie ma w niej tlenu i drożdże pracują b. powoli.
Powiedz, to piwowarom, którzy fermentują gotowaną brzeczkę...

Kranówa generalnie jest w porządku. Choć zapewne są tacy, którzy mają wodę, która nie nadaje do bezpośredniego użycia.

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2014-12-29, 22:16

Nie muszę im mówić, bo to wiedzą i przed zadaniem drożdży brzeczkę napowietrzają. Albo przez zwykłe bujanie fermentorem, przelewanie z wysokości albo bardziej w wersji pro- przez kamienie i butlę z tlenem. Foteczki chcesz?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-12-29, 22:29

Więc jednak się nadaje 8) Pisząc coś, rozwiń temat, bo nie wszyscy są tacy kumaci.

Fotki mówisz... Po godzinnym gotowaniu, bez kamieni i butli, taka może być, fermentacja (lager 48h) ok?
Załączniki
fermentacja 48h.jpg

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-12-29, 22:40

Kiedyś robiłem tylko na przegotowanej, nie zastanawiałem się wolno, szybko fermentuje, robiłem winka, robiłem destylaty, mało tego, zamykałem podczas fermentacji korkiem z rurką fermentacyjną, myśląc, że to wszystko chroni przed zakażeniem, ale też myślałem, że matka drożdżowa która stała otwarta przez 3-4dni, własnie bez tlenu lepiej mi będzie przerabiać cukry na alkohol, dodam że nie byłem wtedy na forum i nie wiedziałem jak fajnie działa wiertarka z mieszadłem, więc w ten sposób też nie napowietrzałem przypadkowo. Po przeczytaniu własnego postu, myślę, że mogłem zamykać korkiem po trzech dniach, w pierwsze dni była wata, to kiedy ja mogłem napowietrzyć nastaw?

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-12-30, 12:21

Ja nastawiając cukrówkę na glukozie całość wody leję z kranu. Najpierw leję gorącą z kranu do 1/3 wysokości fermentatora, wsypuję odważoną glukozę (nigdy na odwrót, zawsze glukoza do wody wtedy ładnie sama się rozpada) potem dopełniam zimną wodą z kranu do uzyskania temperatury 25-29*C.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2015-10-03, 09:46

Witam wszystkich. Przegotowana woda do cukrówki jak najbardziej nadaje się. Kiedyś wyłącznie na takiej robiłem i nigdy nie miałem niespodzianki. Zawsze wyszło. Teraz próbuję na wodzie surowej z kranu wg formuły 1 kg cukru, 3,6 l wody, 250 g ryżu surowego, 63 g drożdży piekarniczych, 50 ml przecieru pomidorowego, 2,5 g kwasku cytrynowego. Nastaw stoi już drugą dobę w 15°C i fermentacja zachodzi raczej niemrawo w porównaniu z niegdydziejszymi nastawami na wodzie przegotowanej. Czy popełniłem jakiś błąd?
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-10-03, 10:05

terni pisze:Nastaw stoi już drugą dobę w 15°C

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2015-10-04, 13:25

Czy problem jest tylko w temperaturze? Reszta w porządku? Nie jestem piwowarem ale czas jakiś temu pracowałem w browarze. Z tego co zapamiętałem to pomieszczenia fermentowni były tam chłodzone do temperatury poniżej 10°C i fermentacja trwała ok. 10 - 14 dni. A w leżakowni też fermentacja się odbywa i to w temp. poniżej 4°C. Czy drożdże browarnicze są zimnolubne? Woda tam jest oczywiście przegotowana.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-10-04, 17:17

terni pisze:Reszta w porządku?
Nie wiem czy reszta w porządku. Skąd mam na przykład wiedzieć czy odpowiednio napowietrzyłeś nastaw.
terni pisze:Z tego co zapamiętałem to pomieszczenia fermentowni były tam chłodzone do temperatury poniżej 10°C i fermentacja trwała ok. 10 - 14 dni.
Optymalna temperatura pracy jest różna, dla różnych gatunków drożdży. Drożdże piekarnicze nie należą do zimnolubnych.
terni pisze:A w leżakowni też fermentacja się odbywa i to w temp. poniżej 4°C. Czy drożdże browarnicze są zimnolubne?
W leżakowni nie zachodzi fermentacja.
terni pisze:Czy drożdże browarnicze są zimnolubne?
Jedne są inne nie, zależy od szczepu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości