-
olel
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2015-03-10, 00:15
- Lokalizacja: Jasło
Post
autor: olel » 2015-03-11, 08:38
Dzisiaj rano temp. 24 stopnie Blg na poziomie 2,5 fermentacja straciła na sile i bąbelek jest raz na jakieś 70s. Wydaje mi się że zaczyna się klarować.
-
drgranatt
- 100%
- Posty: 1411
- Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
- Lokalizacja: 3-city
Post
autor: drgranatt » 2015-03-11, 08:53
Jak zaczyna klarować się to już więcej nie zdziałasz. Zlej teraz znad osadu i do klarowania a później na rury.
-
olel
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2015-03-10, 00:15
- Lokalizacja: Jasło
Post
autor: olel » 2015-03-11, 09:15
Tak zrobiłem. A jak z tym cukrem? przedobrzyłem i dlatego takie komplikacje? Jak wcześniej pisałem, po rozrzedzeniu fermentacja ruszyła ale jeszcze całego cukru nie wypracowało. Generalnie robiłem przepisem z opakowania drożdży, 7kg cukru na 20,2l wody daje ponad 350g/l, dobrze rozumuje, w tym mógł być problem? Jakie najlepsze Blg na starcie powinno być i ile gram cukru na litr wody, bo wyczytałem że jak za dużo to też nie dobrze.
-
drgranatt
- 100%
- Posty: 1411
- Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
- Lokalizacja: 3-city
Post
autor: drgranatt » 2015-03-11, 11:07
Ogólnie, te drożdże nie lubią zbyt dużego Blg a co za tym idzie stężenia alkoholu w nastawie i to może być przyczyną zatrzymania fermentacji. Aby na przyszłość nie mieć takich problemów to zmniejsz ilość cukru lub zmień drożdże.
-
olel
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2015-03-10, 00:15
- Lokalizacja: Jasło
Post
autor: olel » 2015-03-11, 11:45
Na razie dzięki za cenne informacje i pomoc, oczywiście po wszystkim napiszę co i jak. "Stołuje się" w euro-win
http://www.eurowin.pl/pl/c/Drozdze-gorzelnicze/68
Jakie drożdże na przyszłość mogę tam nabyć aby dobrze funkcjonowały?
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2015-03-11, 12:04
OLO 69
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2015-03-11, 12:36
A ktoś ma jakieś większe doświadczenia z tymi drożdżami? Coś z nimi nie halo czy to może przypadłość jednej paczki / serii?
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2015-03-11, 13:08
Ja kiedyś sprawdzałem Moskva Style. Jedną paczkę dawałem na 12 kg cukru plus 38-40 litrów wody. Żadnych problemów nie stwierdziłem. Przerobiłem dwie paczki.
Kiedyś @drgranatt pisał, że miał z nimi kłopoty.
OLO 69
-
drgranatt
- 100%
- Posty: 1411
- Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
- Lokalizacja: 3-city
Post
autor: drgranatt » 2015-03-11, 13:51
Citizen Kane pisze:A ktoś ma jakieś większe doświadczenia z tymi drożdżami? Coś z nimi nie halo czy to może przypadłość jednej paczki / serii?
Kiedyś kupiłem na próbę 1 czy 2 paczki MS i nie pamiętam dokładnie ale chyba nie miałem zbyt dużych zastrzeżeń. Jedno co pamiętam to nie bardzo chciały zejść niżej niż -2. Później wziąłem 10 szt. (z długim terminem przydatności) i zaczęło się.
Konkluzja: na 1 paczkę (130g) przy zbiorniku 30l nastaw nie mógł przekraczać +20 Blg aby z trudem zejść do -2, -3 Blg.
W związku z tym dałem sobie z nimi na luz.
Ostatnio zmieniony 2015-03-12, 01:13 przez
drgranatt, łącznie zmieniany 3 razy.
-
radius
- 90%
- Posty: 822
- Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
- Lokalizacja: Małopolska
Post
autor: radius » 2015-03-11, 13:52
Pracowałem na tych drożdżach i wg instrukcji i przy powiększonym nastawie i nigdy nie miałem z nimi kłopotów, co najwyżej wydłużył się czas fermentacji o kilka dni.
Spiritus flat ubi vult
-
Pirat
- 101%
- Posty: 503
- Rejestracja: 2010-10-28, 20:20
Post
autor: Pirat » 2015-03-11, 15:25
Kilka osób pisało że otrzymali ostry destylat po Moskva Style, Ja przerobiłem dwie paczki i również ostry wyszedł-być może ta sama seria.
-
radius
- 90%
- Posty: 822
- Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
- Lokalizacja: Małopolska
Post
autor: radius » 2015-03-12, 07:25
Bo Moskvy, nie są drożdżami PURE. Jak sama nazwa wskazuje, one mają dać taki trochę inny, ostrzejszy smak destylatu, jaki lubią nasi wschodni sąsiedzi
Spiritus flat ubi vult
-
olel
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2015-03-10, 00:15
- Lokalizacja: Jasło
Post
autor: olel » 2015-03-12, 10:10
W dniu dzisiejszym spławik utonął, nastaw się klaruje ale wypłynęło kilka białych plamek na powierzchnię, co to jest?
-
drgranatt
- 100%
- Posty: 1411
- Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
- Lokalizacja: 3-city
Post
autor: drgranatt » 2015-03-12, 10:18
To są padłe grzybki. Aby klarować nastaw musisz zlać znad osadu i dopiero poddać klarowaniu.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości