Długi czas fermentacji

olel
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2015-03-10, 00:15
Lokalizacja: Jasło

Długi czas fermentacji

Post autor: olel » 2015-03-10, 08:13

Witam! Jako nowy użytkownik z góry przepraszam i proszę o wyrozumiałość. postanowiłem zacząć przygodę z domowymi alkoholami. Zacier w ilości 25l w tym 7kg cukru już długo fermentuje, zastosowane drożdże to moskva style. Proporcje wykonane oczywiście wg. instrukcji, balon stoi w temperaturze 19-21 stopni i już tak dokładnie 2 tygodnie. Na początku przebiegała burzliwa fermentacja, teraz cicha. Wczoraj dolałem około 2 l wody bo zacier był jeszcze słodkawy a drożdże wolniej pracowały. Czekam na wypracowanie i sklarowanie zacieru. na drożdżach pisze że to 5 dni, co jest nie tak??

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2015-03-10, 08:25

Nie pamiętam już czy używałem takich drożdży ale wydaje mi się, że coś jest nie tak.
Na drożdżach turbo "z prawdziwego zdarzenia" 4 dni dla 12kg cukru to raczej maksimum.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-03-10, 08:31

Pytanie, w jakiej temperaturze były zadane drożdże?
I edukacyjnie, kiedy fermentujesz cukier, to nie jest to zacier.

olel
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2015-03-10, 00:15
Lokalizacja: Jasło

Post autor: olel » 2015-03-10, 08:40

Jak pisałem wcześniej drożdże pracowały w temperaturze około 20 stopni. na początku temperatura skoczyła gdzieś do 25-28 stopni ale po 2 dniach była już na poziomie 20 i ładnie fermentowało. Drożdże kupowane w profesjonalnym sklepie euro-win.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-03-10, 08:47

Sprawdź Balling spławikiem.

olel
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2015-03-10, 00:15
Lokalizacja: Jasło

Post autor: olel » 2015-03-10, 08:53

Jeszcze go nie posiadam ale go sobie muszę sprawić. Jak pisałem wcześniej nastaw był słodkawy wiec go rozcieńczyłem i fermentacja trochę szybciej ruszyła. Cały czas pyka i jest mętny. Jak sprawdzę cukier to napiszę. Na chwile obecną serdeczne dzięki.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-03-10, 09:01

Obecność etanolu nieco fałszuje odbiór słodkości, więc najlepiej odczytać gęstość stosownym przyrządem. Podnieś też temperaturę, turbo lubią trochę więcej niż 20°C.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Długi czas fermentacji

Post autor: drgranatt » 2015-03-10, 13:35

olel pisze:Witam! Zacier w ilości 25l w tym 7kg cukru już długo fermentuje, zastosowane drożdże to moskva style.
Jedno co mogę poradzić to zmienić drożdże, nie są najwyższych lotów.

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Re: Długi czas fermentacji

Post autor: Marcel77 » 2015-03-10, 19:14

Jak Kolega dokładnie patrząc na sprawę, użył drożdży?
Jaka jest ich data ważności?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Marcel77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Długi czas fermentacji

Post autor: magas » 2015-03-10, 19:56

Marcel77 pisze: Jaka jest ich data ważności ?
Ważny jest też sposób przechowywania, ja już nie wymagam by sprzedawca trzymał je w lodówce, tylko by je nie narażał na jakieś skrajne temperatury, to samo dotyczy kupującego. Dlatego zakupy drożdży nie robię w OBI, a u sprzedawcy, który sam jest bimbrownikiem i do tematu podchodzi fachowo. Gdy zaczynałem na forum, wszystko z cierpliwością mi fachowo tłumaczył, jak, dlaczego, dlaczego nie tak jak ja myślę. http://www.bimberhobby.pl/

Pimpuś
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2014-12-23, 00:34

Post autor: Pimpuś » 2015-03-10, 21:52

Witam,
Stosuję tylko Co...24, grzałka dla rybek na al. 25 zeta, żeby miały ciepło, tak około 24', dwa, trzy dni i pływak tonie, parę złotych dołożyć i cieszyć się, nie lubię ruskich.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2015-03-10, 22:21 przez Pimpuś, łącznie zmieniany 1 raz.

Pimpuś
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2014-12-23, 00:34

Post autor: Pimpuś » 2015-03-10, 22:37

Nie fajny ,przynajmniej obecnie,z racji tego,iż uczyłem się w szkołach rosyjskiego i sobię czytam czasami na ruskich stronach internetowych ,nie fajny.A w kontaktach na wakacjach też nie fajny,prostactwo i szowinizm ruski,no chyba ,że wódeczka ,ale to inna historia.
Oczywiście nie fajny dla Polaków.
Pozdrawiam serdecznie

[ Dodano: 2015-03-10, 22:43 ]
Sorki ,no Coobra taki serial w PRL.

Pimpuś
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2014-12-23, 00:34

Post autor: Pimpuś » 2015-03-10, 22:54

No dobrze,jeszcze troszkę przecieru trzeba dodać,tak dla dokładności
Uniosłem się,przepraszam

[ Dodano: 2015-03-10, 23:10 ]
Nie chciałem reklamować.
Pozdrawiam

olel
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2015-03-10, 00:15
Lokalizacja: Jasło

Post autor: olel » 2015-03-11, 00:23

Po powrocie z roboty, dlatego o tej godzinie post, blg przy 20 stopniach nastawu wynosi 5. Zlałem meny i zostawię jeszcze na kilka dni. Po przeszukaniu wujka google, dowiedziałem się że nie należy przekraczać zawartości cukru 300g/l a dając 7kg cukru na 20l wody tak się stało. Co dalej? Można to puszczać na ogień?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-03-11, 00:30

Jak idzie fermentacja to poczekaj kilka dni. Możesz puszczać na ogień, ale stracisz nieprzerobiony cukier.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości